PayPal / uložení peněz

Pochlubte se svými úspěchy, zanadávejte na fotobanky, upozorněte na novinky

PayPal / uložení peněz

Příspěvekod Navstevnik_3 » 24. listopad 2022 15:40

Vzhledem k současné situaci mě napadla taková myšlenka.
Že bych přestal převádět z PP eura a dolary na ceske penize v me bance.
Do ted jsem tam nechaval dele jen mensi castky. A nechci delat dalsi bankovni ucet v cechach.

Mate nekdo zkusenosti jestli je na to PP vhodny?
Chapu ze tam neni urok a nic, ale z hlediska bezpecnosti apod?
Hodnocení: 0
Navstevnik_3

IP: 188.122.208.1xx

Reputace: 0

Re: PayPal / uložení peněz

Příspěvekod m.p. » 24. listopad 2022 16:18

Krátkodobě to asi bude bezpečný, ale nemáš tam žádný úrok. V mBank je na spořícím účtu netemínovaným 5,5% a můžeš z toho vybírat jak potřebuješ. Když za to nakoupíš něco na netu, tak vlastě okradeš stát na daních. Neprojde ti to přes banku.

Pokud plácám tak mě popravte.
m.p.

IP: 185.224.112.xx

Příspěvekod shalom3 » 24. listopad 2022 16:38

Jestli je to bezpečné nebo ne, na to asi dneska při situaci plné zvratů nikdo nedokáže odpovědět. Každopádně to nejsou pojištěné peníze, jako u bankovního účtu. Je jedno, jestli z Paypalu nakupuješ nebo ne. Peníze, které tam přijdou z fotobank (nebo jakýkoli jiný příjem ze zahraničí), je potřeba převést stanoveným kurzem a započíst do daňového základu v přiznání k dani z příjmu.
+duben Hodnocení: +1
shalom3

Reputace: +1193

Příspěvekod castyhost » 24. listopad 2022 19:49

PP je banka, penez uzij jak uznas za vhodne

Danit bys mel castku poslanou na PP, to je tvuj ucet.
Prevadet na CZK nemusis, danit ano.
Castku do xx tis czk bych neresil, otazka co na to FU
castyhost

IP: 89.102.88.1xx

Příspěvekod shalom3 » 24. listopad 2022 20:26

castyhost píše:PP je banka, penez uzij jak uznas za vhodne

Danit bys mel castku poslanou na PP, to je tvuj ucet.
Prevadet na CZK nemusis, danit ano.
Castku do xx tis czk bych neresil, otazka co na to FU

PP není banka, ale de facto internetová peněženka. Tj. peněžní prostředky v ní nejsou chráněné, jako třeba v bance, kde jsou pojištěny do 100 000 EU, resp. jejich adekvátu v Kč.
Co myslíš tou větou Prevadet na CZK nemusis, danit ano.??? Samozřejmě, že příjem v dolarech nebo EU je potřeba přepočítat kurzem, ono není jedno, jestli cifra např. 1000 jsou dolary nebo kačky ;)
shalom3

Příspěvekod ivusakzkrabice » 24. listopad 2022 21:40

i na našem trhu jsou banky s dolarovými účty, je to rozhodně lepší varianta než ponechávání dolarů na PP
ivusakzkrabice

Reputace: +752

Příspěvekod shalom3 » 24. listopad 2022 22:50

O to jsem se už taky kdysi zajímala, existují i účty v EUR nebo jiných měnách. Jenže z PP si nemůžu na ten účet v cizí měně přímo převést peníze, což asi platí dosud. Musím je převést nejprve na český účet a teprve následně s nevýhodným kurzem na ten v cizí měně. Ten se navíc prakticky neúročí, nebo podstatně hůře. Uvažovala jsem o tom v rámci FIO, nevím, jestli to třeba nemá jiná banka nějak jinak, ale pochybuji, ono je to vždycky tak, aby to bylo výhodné pro banku.
shalom3

Příspěvekod duben » 25. listopad 2022 10:28

Pokud nakupuješ často v EUR nebo USD na zahraničních službách, kde jde platit PayPalem, vyplatí se tam nějakou částku nechávat, protože neztratíš peníze na kurzovém převodu z PayPal na CZK účet který je nevýhodný.

Přímo USD a EUR na účet vedený v USD nebo EUR bez kurzového převodu na straně PayPal nejde. Převádět to jinam než na CZK účet je nejdražší varianta, protože PayPal převede nevýhodným kurzem na CZK a banka pak z CZK na USD/EUR zase jejím kurzem, takže ztratíš na kurzovém převodu 2x.

Kdysi snad fungovala nějaká finta, kdy jsi měl USD kreditní kartu a mohl si jí z PayPal nabíjet, ale celkově mi to přišlo tak složité, že jsem to neřešil.

Nákupem z PayPal daně neobcházíš, protože daň odvádíš přes prodejce ve státě kde nakupuješ. Peníze co ti přijdou na PayPal stejně musíš přiznávat FÚ (jsou tam minimální limity na nahodilé příjmy kdy ne, ale pro podnikání musíš přiznávat vše, takže z fotobank musíš). Pak je jedno jestli to je v USD, EUR, CZK nebo jiné měně, pro účtování stejně převádíš podle ČNB kurzu a rozdíly proti reálnému stavu pak dopočítáváš a eviduješ v rámci účetnictví. Pokud nakupuješ z PayPal pro podnikání, opět normálně účtuješ. PayPal účet se chová v rámci účetnictví jako bankovní účet, v cizí měně (dá se účtovat jako jeden multiměnový, nebo jako X účtů každý v jiném měně).

Rozdíl proti bankovnímu účtu je, že PayPal nemá ze zákona pojištěné vklady, takže kdyby PayPal krachl, přijdeš o vše co tam máš. Jak velká částka je pro tebe citelná ohledně případné ztráty, to je na tobě. Já mám nějaký svůj limit, který když na účtu překročím, tak si to posílám na bankovní účet.

A samozřejmě pokud nějaká fotobanka nebo zahraniční partner umožňuje posílat peníze přímo na měnový účet, třeba přes SEPA na EUR účet, tak to využívám, protože pak neztrácím na kurzovém rozdílu nic a PayPalu se vyhnu. U běžných fotobank tahle možnost co vím bohužel není.
www.duben.org | www.fotorady.cz | microstocktools.com | www.afrodita.name | www.soutez.org | www.youtube.com/LucieDubnova - fitness online
duben

Reputace: +272

Příspěvekod Hjhh » 25. listopad 2022 13:20

Z PP lze uz nejmene rok posilat jakoukoliv menu na jakykoliv ucet za poplatek 3%
Hjhh

IP: 188.75.146xx

Zpět na Všeobecná fotobanková diskuse