Vlákno stížností a nářků

Pochlubte se svými úspěchy, zanadávejte na fotobanky, upozorněte na novinky

Re: Vlákno stížností a nářků

Příspěvekod hypotekyfidler.cz » 1. únor 2023 19:14

Odjakživa se daly na mranku najít nestandardně úspěšné účty s podprůměrným obsahem. Nějaká varianta se zneužitými kartami je asi nejpravděpodobnější. Myslel jsem si, že to nikomu nemůže stát za to, protože se jedná o příliš malé peníze. Ale nedávno se mně někdo hacknul google pay - nechápu jak, protože to teoreticky vyžadovalo ověření otiskem v telefonu - a koupil si někde na Mallorce 3 pizzy.
+zdenat5 Hodnocení: +1
hypotekyfidler.cz

Reputace: +341

Příspěvekod shalom3 » 1. únor 2023 22:27

S tím ověřením otiskem - to je zajímavá informace. Já osobně tomuto způsobu zabezpečení moc nedůvěřuji. Publikují se články o programech, které dokážou převzít ovládání celého smartphonu. Když se na to dívám selským rozumem, ten otisk musí být někde uložený ve formě nějakých dat. Potom tedy může stačit, když z takového zotročeného androidu je ten otisk vycucnut a někudy na pozadí zase někam vpraven. Jestli o tom ví někdo něco přesnějšího, tak by mne to velmi zajímalo.
Hodnocení: 0
shalom3

Reputace: +1193

Příspěvekod hypotekyfidler.cz » 2. únor 2023 10:43

Jak moc je to doopravdy bezpečné, by mě taky zajímalo - běží na tom mimo jiné i bankovní identita, takže se přes to dá udělat cokoliv a bere se to jako ověřený podpis i pro komunikaci s úřady.
Ten můj případ zachytil algoritmus FIO banky jako neobvyklou operaci (neobejdnávám si na Mallorce asi pizzu úplně často), poslal mi zrávu a já si hned zablokoval kartu a dokonce mi ve FIO i uznali reklamaci a refundovali mi to - kdo nakonec nesl ztrátu, nevím.
hypotekyfidler.cz

Reputace: +341

Příspěvekod shalom3 » 2. únor 2023 13:35

Upřímně řečeno, já se po letech působení v IT raději přílišné digitalizaci vyhýbám, prostě si tak nějak říkám, že jsou to někde uložená data a ta lze odcizit. Odmítla jsem elektronickou občanku, bankovní identitu zatím také neplánuji. Bohužel některé banky už tlačí lidi do aplikací, např. Moneta už neumožní přihlašování bez smartphonu (stejně tak prý ČSOB, Rajfka, Unicredit...). Zvláštní je, že Komerční banka, kde jsem loni měla pár akcií, požadovala osobní návštěvu nebo písemnou žádost o výplatu dividendy s ověřeným podpisem.
shalom3

Příspěvekod PandaWild » 3. únor 2023 10:56

shalom3 píše:...přihlašování bez smartphonu (stejně tak prý ČSOB,...
Smartphone mám v podstatě jenom kvůli přihlašování do banky ČSOB, jinak bych ho nepotřeboval. Nedávno upgradovali mobilní aplikaci a ta mi přestala jet, protože přestali podporovat Android verze 6. Zatím ještě funguje alespoň přihlašování mobilem pro připojení do banky přes PC, ale možná i to brzy přestane fungovat a budu muset kupovat zas nový mobil za 10 tisíc, jenom kvůli bance. :-(
PandaWild

Reputace: +2005

Příspěvekod shalom3 » 3. únor 2023 13:50

Přesně tak - kšefty se prostě musí hýbat, každé 2-3 roky vyházet veškerou elektroniku, to jde snadno v důsledku zajištění nekompatibility sw, další věci se pak odepisují díky módnímu diktátu a propagaci zcela zbytečných "vychytávek". Pak se řve o ekologii.
Pokud bude fungovat aspoň přihlašování, tak je mi to úplně jedno, stejně veškeré finanční operace dělám jen na desktopu.
shalom3

Příspěvekod PandaWild » 3. únor 2023 14:41

Brzo to už nebude stačit a k přihlášení do banky se bude vyžadovat otisk prstu, otisk nosu a vlastnoruční podpis mrtvého pradědečka.
+shalom3, +zdenat5 Hodnocení: +2
PandaWild

Příspěvekod shalom3 » 3. únor 2023 23:53

Tak, tak. A pokud si někdo uřízne prst, rozbije nos a jeho prababička byla samoživitelka, tak má holt smůlu. Jinými slovy se zdá, že všechno začíná být nějak překombinované a nefunkční a pro podvody nastala zlatá éra.
+PandaWild, +zdenat5 Hodnocení: +2
shalom3

Příspěvekod PandaWild » 4. únor 2023 08:06

Překvapivě existují lidé, kteří si stále ještě myslí, že věci jako GDPR jsou na ochranu PROTI zlodějům a spamerům. :shock:
PandaWild

Příspěvekod admin » 5. únor 2023 14:44

PandaWild píše:
shalom3 píše:...přihlašování bez smartphonu (stejně tak prý ČSOB,...
Smartphone mám v podstatě jenom kvůli přihlašování do banky ČSOB, jinak bych ho nepotřeboval. Nedávno upgradovali mobilní aplikaci a ta mi přestala jet, protože přestali podporovat Android verze 6. Zatím ještě funguje alespoň přihlašování mobilem pro připojení do banky přes PC, ale možná i to brzy přestane fungovat a budu muset kupovat zas nový mobil za 10 tisíc, jenom kvůli bance. :-(

Dobrý android mobil koupíš klidně za 3 tisíce, zejména pokud od něj chceš jen přihlašování do banky, já většinou kupuji tak za 5 a mám to na 3-4 roky, pak stejně odejde baterka, tak než ji za litr vyměňovat, aby to zase rok dva žilo, je většinou lepší koupit nový...
Fotograf, grafik, fotobankéř na volné noze a místní admin | fotobanky.cz | ilustrator.cz | dubanci.cz
admin
Site Admin

Reputace: +627

PředchozíDalší

Zpět na Všeobecná fotobanková diskuse