sotware pro úpravu fotek

Diskuse o focení, fotografickém vybavení, fotografických technikách, zpracování fotek

Re: sotware pro úpravu fotek

Příspěvekod shalom3 » 5. listopad 2025 01:23

Něco z Afinity jsem do FB dávala asi tak před 4-5 lety, nějaké problémy tam byly kolem barevných přechodů a bitmap. Testovala jsem to tehdy přes prastarý Adobe Illustator 10, ale už přesně nevím, co všechno tam dělalo problémy. Nově nevím, třeba už je to lépe vychytané. Také už vektory delší dobu nedělám.
Hodnocení: 0
shalom3

Reputace: +1193

Příspěvekod Egeris » 7. únor 2026 11:19

Vzhledem k tomu, že Adobe zjevně nemá v úmyslu pokračovat v rozdávání klíčů zdarma (a taky protože dost přepálili ceny předplatného, což nejsem ochoten platit) by mě zajímalo, jestli máte někdo zkušenosti s free SW pro úpravu fotek? Nějakou alternativou k lightroomu, jako je třeba Darktable, RawTherapee a podobně? Vyplatí se to vůbec zkoušet?
Egeris

Reputace: +117

Příspěvekod shalom3 » 8. únor 2026 13:30

Myslím, že GIMP za vyzkoušení stojí. Je ovládáním trochu atypický, ale dá se zvyknout. Z rozumně placených programů ještě používám Zoner, předplatné myslím kolem 1400 Kč/rok. Nově zahrnuje i různé funkce na bázi AI - např. odstranění pozadí. Lightroom jsem nikdy nepoužívala, takže nejsem schopná porovnávat. K oběma jmenovaným programům existuje dost videí, doporučuji zhlédnout.
shalom3

Reputace: +1193

Příspěvekod ivusakzkrabice » 9. únor 2026 08:56

Ještě bych počkala do konce února, zda se něco objeví.. každopádně kdyby ne, mohli dát kontributorům alespoň nějaké výhodnější podmínky, i za půl bych brala
ivusakzkrabice

Reputace: +751

Příspěvekod ivusakzkrabice » 9. únor 2026 20:57

Jinak teda lidi si chválí online sw Photopea, ale zkušenost s tím nemám.
ivusakzkrabice

Reputace: +751

Příspěvekod GreatWhite » 10. únor 2026 09:18

...a co to Affinity? Zkoušel to teď někdo? https://www.affinity.studio/photo-editing-software
GreatWhite

Reputace: +175

Příspěvekod Louda » 10. únor 2026 15:57

Já jsem zvolil Affinity jako náhradu za Adobe, celý balík Photo+Desgner+Publisher za slušnou cenu.
Koupil jsem si to ještě když to bylo ve verzi 1.0, zdarma byly nějaké updaty, pak udělali verzi 2.0, po ní přišlo pár dalších updatů zdarma a pak to koupila Canva.
Bohužel.
Canvu znám především pro její podvodné prodeje, ze kterých neplatí autorům žádné licenční poplatky, nebo jiné provize.
Vývoj toho programu se v podstatě zastavil.
Canva udělala nějaký update, kde asi "nejdůležitější" bylo předělat ikony na paletě nástrojů, ale jinak jsem si nevšiml, že by tam byla významnější změna kupředu.
Aktuálně má snad Canva v nabídce celý balík původních programů od Serifu, tedy Affinity Photo+ Designer+Publisher pod názvem "Studio" zdarma.
Nezkoušel jsem to, tak nemohu porovnat, ale snad to není horší, než to původní.
Jinak můžu říct, že na retuše a barvení co dělám je to dostačující.
Louda

Reputace: +11

Příspěvekod admin » 5. březen 2026 09:13

Louda píše:Canvu znám především pro její podvodné prodeje, ze kterých neplatí autorům žádné licenční poplatky, nebo jiné provize.

Tohle mě nějak minulo, mně platí provize pořád. Sice je to čím dál míň, ale to bude tím, že už tam léta nic nepřidávám.
Fotograf, grafik, fotobankéř na volné noze a místní admin | fotobanky.cz | ilustrator.cz | dubanci.cz
admin
Site Admin

Reputace: +627

Příspěvekod Bananaboy » 5. březen 2026 18:27

ivusakzkrabice píše:Jinak teda lidi si chválí online sw Photopea, ale zkušenost s tím nemám.

Určitú dobu po novej inštalácii Windowsu, keď som nemal v PC žiadny editor fotiek som ho používal. Je dobrý. Dá sa v ňom urobiť všetko, čo bežný užívateľ potrebuje. Mne tam trochu vadila snáď len jedna vec a tou bolo ukladanie. Bolo tam niekoľko možností ukladania súborov. Dalo sa ukladať buď na ich Photopea cloud, alebo na Google Disk, čo bolo dosť zdĺhavé (záležalo od veľkosti súboru a rýchlosti internetu, kým sa každé uloženie nahralo na cloud). Ukladať sa dalo aj na disk v PC, ale to vytvorilo zakaždým nový PSD súbor (starý súbor sa tuším nedalo prepísať pri ukladaní) a tak ste mali za chvíľu na disku spústu PSD súborov. Ale okrem toho ukladania, ktoré sa u online editoru zrejme nedá inak riešiť, je Photopea skvelý nástroj na menšie úpravy fotiek.
Bananaboy

Reputace: +1077

Předchozí

Zpět na O focení