Alamy - nová smlouva

Fotobanky, které prodávají obrázky s licencí RM (například Alamy)

Alamy - nová smlouva

Příspěvekod Louda » 13. červenec 2026 15:23

Všiml jsem si nové smlouvy a také toho, že tam není moc konkrétních informací. Ani v emailu, ani v tom jejich "Building a Stronger Alamy for the Future". Přelítl jsem ten obsah očima, protože kromě neurčitých ble-ble poznámek, které samotné absolutně nic neříkají, tak jsem se zarazil u jedné položky "Increasing the minimum payout threshold from $50 to $75." To je poměrně jasné a nepotřebuje moc dalších vysvětlení. Alamy bude držet prachy od lidí s menším portfoliem a tedy i prodejem déle. Množství přispěvatelů s takovým portfoliem a výtěžností bude zřejmě signifikantní, že takový krok se jim zjevně musí vyplatit, když se k němu uchylují.
Mimo jiné.
A tak mě napadlo, zkusit prozkoumat i další věci, které tam jsou sice uvedené, ale bez dalších informací. Zejména "Introducing a Bronze commission tier for contributors with annual sales below $250. " a také "Updating the contributor commission for Access-only sales to 30%."
Nepročítal jsem všechno, říkal jsem si, že k vzhledem k prodejům je to asi ztráta času.
Ale zvědavost mně nedala a tak jsem požádal toho robota, aby tohle udělal za mě a tady je jeho názor na novou smlouvu:

Rok Změna Dopad
2012 60 → 50 % horší
2018 pokus o 40 % horší
2021 Silver 20 % horší pro malé autory
2025 nová smlouva hlavně právní změny
2026 payout 75 + Access spíše horší

Je tam poměrně konzistentní trend: každá významnější změna za posledních zhruba 15 let buď snížila odměny, nebo posílila smluvní pozici Alamy.

Oblast Hodnocení
Bronze tier ➖ neutrální (spíše změna struktury než sama o sobě zhoršení)
Access-only 30 % ❌ negativní (pokud nahradí dřívější vyšší provizi u těchto prodejů)
payout 75 USD ❌ negativní
právní změny ⚠️ mírně ve prospěch Alamy
nová práva fotografa prakticky žádná významná nová výhoda
Hodnocení: 0
Louda

Reputace: +11

Re: Alamy - nová smlouva

Příspěvekod honza286 » 25. září 2026 07:11

Hlavní změna těch nových pravidel není opravdu ve výši minimální výplaty, ale výraznému snížení odměn: zatímco dříve (před zářím 2026) byla minimální procentuální odměna i s malými ročními prodeji 20 % a při prodejích za rok za více než 200 USD to bylo 40 %, nově je to při prodejích za rok za méně než 250 USD pouze 15 % a při ročních prodejích od 250 do 3000 USD 20 %. 15 % má u fotek i Getty Images (istockphoto), jenže zatímco na Alamy má většina autorů ročně jednotky, maximálně nižší desítky prodejů (a většina těch prodejů je poslední cca 2-3 roky maximálně za nižší jednotky dolarů), tak na Getty Images (istockphoto) má naprostá většina autorů ročně řádově stovky, spíše tisíce prodejů. Jo, kde jsou ty časy, kdy bylo na Alamy sice stejně málo prodejů jako nyní, ale většina prodejů byla za desítky dolarů a autor měl z té částky polovinu. A to ještě má jako bonus Alamy minimálně oficiálně většinu prodejů deklarovaných jako prodej přes zprostředkovatele, kde se ta procenta počítají až z částky po odečtení provize toho zprostředkovatele.
Hodnocení: 0
honza286

Reputace: +70

Zpět na Macrostock fotobanky