Příjem z fotobanky jako doplňek k živnosti.

Příjem z fotobanky jako doplňek k živnosti.

Příspěvekod tilei » 7. leden 2021 10:16

Srdečně zdravím, už několik let brzdí v rozletu to, že jsem se opravdu nezorientovala v tom, jak řešit daně. Před několika lety jsem byla upozorněna, že jakýmkoliv finančním tokem - i nákupem se zahraničím se musím jako OSVČ přihlásit jako plátce DPH. Prošla jsem fóra i zde a stále mi to není úplně jasné. Mohu požádat o radu jak na to? Volala jsem i na úřad a paní mě tak vyděsila, že jsem to zase na chvíli hodila za hlavu. Stát se plátcem DPH opravdu nechci. Díky moc a zdravím.
Hodnocení: 0
tilei

Reputace: 0

Re: Příjem z fotobanky jako doplňek k živnosti.

Příspěvekod castyhost » 7. leden 2021 10:37

ucetnictvi si delas sama, nebo ucetni?
mas pausal?
castyhost

IP: 92.240.175.1xx

Příspěvekod Návštěvník » 7. leden 2021 11:00

Účetnictví si doposud dělám sama a ano paušál.
Návštěvník

IP: 178.255.168.1xx

Příspěvekod ahas » 7. leden 2021 11:38

Opravte me, pokud nekde udelam chybu, ale ve zkratce je to nejak tak.

Pokud mas obrat nad 1 mil. Kc musis stat platcem DPH a je to o neco slozitejsi.

Pokud takovy obrat nemas a poskytujes nejakou sluzbu do EU (coz my delame prodejem licenci), musis se prihlasit jako identifikovana osoba k DPH a podavat Souhrne hlaseni VIES. Neni to nic sloziteho.
Vic se o tom doctes tady: https://www.jakpodnikat.cz/identifikova ... -k-dph.php
+tilei Hodnocení: +1
ahas

Reputace: +34

Příspěvekod honza286 » 7. leden 2021 12:20

Doporučuji si pročíst zákon o DPH, paragraf 6. Hodně zjednodušeně je povinnost placení DPH jen při obratu nad 1 milión Kč za posledních 12 měsíců. Obrat definuje paragraf 4a Zákona o DPH " (1) Obratem se pro účely tohoto zákona rozumí souhrn úplat bez daně, které osobě povinné k dani náleží za uskutečněná plnění s místem plnění v tuzemsku, jde-li o úplaty za
a) zdanitelné plnění,
b) plnění osvobozené od daně s nárokem na odpočet daně, nebo
c) plnění osvobozené od daně bez nároku na odpočet daně podle § 54 až 56a, jestliže nejsou doplňkovou činností uskutečňovanou příležitostně. V tom § 54 až 56a jsou finanční činnosti, pojišťoací činnosti a dodání nemovité věci (stavba, stavební pozemek apod.). Určení místa plnění je celkem přehledně popsáno např. tady https://portal.pohoda.cz/dane-ucetnictv ... 93-3-cast/.
Pak existuje ještě identifikovaná osoba (ta není plátcem DPH) . tohle se řeší jen při obchodních transakcích (např. dodání služby, prodej či nákup zboží) mezi jednotlivými členskými státy EU (např. donedávna fotobanka Alamy) - pokud se splní dané podmínky, tak se člověk musí registrovat jako Idenrifikovaná osoba a následně poslat souhrnné hlášení - ale tím se nestává plátcem DPH. Identifikovanou osobou se člověk stává, když "na firmu" (tedy coby podnikatel) zakoupí zboží z jiného členského státu EU.
honza286

Reputace: +70

Příspěvekod tilei » 7. leden 2021 12:54

To je skvělý článek, děkuji.
Právě identifikovanou osobou jsem se chtěla stát a volala kvůli tomu na úřad, paní mi naznačila, že pokud si dělám účetnictví sama, že to nezvládnu a ona mi rozhodně nepomůže :-D Pro klidný spánek potřebuju mít jistotu, že to mám správně. Tak klidně bych služby poradce i využila, ale zdálo se, že ani oni nemají jasno. Moc díky

ahas píše:Opravte me, pokud nekde udelam chybu, ale ve zkratce je to nejak tak.

Pokud mas obrat nad 1 mil. Kc musis stat platcem DPH a je to o neco slozitejsi.

Pokud takovy obrat nemas a poskytujes nejakou sluzbu do EU (coz my delame prodejem licenci), musis se prihlasit jako identifikovana osoba k DPH a podavat Souhrne hlaseni VIES. Neni to nic sloziteho.
Vic se o tom doctes tady: https://www.jakpodnikat.cz/identifikova ... -k-dph.php
tilei

Příspěvekod tilei » 7. leden 2021 12:59

Moc díky, také jsem se dříve dočetla, že pokud jde o fotobanku mimo EU, tak se člověk nemusí stát ani identifikovanou osobou, ale byl to článek z roku 2018. Tak jsem to nebrala za bernou minci. Obratem se do DPH nedostanu a to by tedy znamenalo, že se kvůli shutterstock nemusím stát identifikovanou osobou?

honza286 píše:Doporučuji si pročíst zákon o DPH, paragraf 6. Hodně zjednodušeně je povinnost placení DPH jen při obratu nad 1 milión Kč za posledních 12 měsíců. Obrat definuje paragraf 4a Zákona o DPH " (1) Obratem se pro účely tohoto zákona rozumí souhrn úplat bez daně, které osobě povinné k dani náleží za uskutečněná plnění s místem plnění v tuzemsku, jde-li o úplaty za
a) zdanitelné plnění,
b) plnění osvobozené od daně s nárokem na odpočet daně, nebo
c) plnění osvobozené od daně bez nároku na odpočet daně podle § 54 až 56a, jestliže nejsou doplňkovou činností uskutečňovanou příležitostně. V tom § 54 až 56a jsou finanční činnosti, pojišťoací činnosti a dodání nemovité věci (stavba, stavební pozemek apod.). Určení místa plnění je celkem přehledně popsáno např. tady https://portal.pohoda.cz/dane-ucetnictv ... 93-3-cast/.
Pak existuje ještě identifikovaná osoba (ta není plátcem DPH) . tohle se řeší jen při obchodních transakcích (např. dodání služby, prodej či nákup zboží) mezi jednotlivými členskými státy EU (např. donedávna fotobanka Alamy) - pokud se splní dané podmínky, tak se člověk musí registrovat jako Idenrifikovaná osoba a následně poslat souhrnné hlášení - ale tím se nestává plátcem DPH. Identifikovanou osobou se člověk stává, když "na firmu" (tedy coby podnikatel) zakoupí zboží z jiného členského státu EU.
tilei

Příspěvekod host » 7. leden 2021 13:00

Nemusíš se stát ani identifikovanou osobou, protože ta se týká služeb do zemí EU, ale 90 procent velkých fotobank je z Ameriky nebo Kanady, a tak se prodejem fotek do Shutterstocku, Adobe nebo iStocku nestaneš identifikovanou osobou. Pak už jen stačí nahlásit se na Zdravotko a socku a v březnu zdanit paušálem. Buď na živnostnňák nebo jako autorské honoráře.
host

IP: 85.70.63.2xx

Příspěvekod tilei » 7. leden 2021 13:07

Moc děkuji. Tak to by mi asi nemělo nic bránit tedy... OSVČ jsem X let se všemi platbami. Zahrnu tedy těch pár možných peněz do příjmů v přiznání a to bude vše? Jde mi výhradně prozatím o Shutterstock a na zkoušku.

host píše:Nemusíš se stát ani identifikovanou osobou, protože ta se týká služeb do zemí EU, ale 90 procent velkých fotobank je z Ameriky nebo Kanady, a tak se prodejem fotek do Shutterstocku, Adobe nebo iStocku nestaneš identifikovanou osobou. Pak už jen stačí nahlásit se na Zdravotko a socku a v březnu zdanit paušálem. Buď na živnostnňák nebo jako autorské honoráře.
tilei

Příspěvekod shalom3 » 7. leden 2021 13:50

Setrvej v dosavadním postupu - paušál a žádné evropské fb (podle všeho ty příjmy z nich nejsou nijak významné) a s vysokou pravděpodobností budeš mít klid.
shalom3

Reputace: +1125

Zpět na Shutterstock