shutterstock

Re: shutterstock

Příspěvekod shalom3 » 3. červen 2017 10:29

Milý hoste, naprosto souhlasím, zvlášť s tou poslední větou. Já se s tím taky netrápím, neboj. Nemám fotobanky jako zdroj obživy, ale jako hobby. Třeba taková rybařina, člověk má radost, když chytí rybku, ale není na tom závislý, může si dát k večeři třeba sázená vejce. ;) Prostě to mám tak, že když mám nápad, tak něco nakreslím, když mám chuť, tak to nahraji a když mám chuť, tak kouknu tady na fórum.
+Baldion, +Marsan Hodnocení: +2
shalom3

Reputace: +1193

Příspěvekod Host » 3. červen 2017 14:56

shalom3 píše:Milý hoste, naprosto souhlasím, zvlášť s tou poslední větou. Já se s tím taky netrápím, neboj. Nemám fotobanky jako zdroj obživy, ale jako hobby. Třeba taková rybařina, člověk má radost, když chytí rybku, ale není na tom závislý, může si dát k večeři třeba sázená vejce. ;) Prostě to mám tak, že když mám nápad, tak něco nakreslím, když mám chuť, tak to nahraji a když mám chuť, tak kouknu tady na fórum.

Moc hezky napsané. Ta metafora o rybaření je naprosto přesná. :)
Hodnocení: 0
Host

IP: 193.86.92.1xx

Reputace: 0

Příspěvekod Host » 3. červen 2017 18:52

K tomu mne ještě napadá:
Neberou.
Zrcadlo monitoru tiše září,
ventilátor tiše šumí do modravého závoje cigaret
nad vínem politou klávesnicí
tiše úpící pod spícím kontributorem.
Neberou...
+Lenka, +Marsan, +Ravennka, +shalom3 Hodnocení: +4
Host

Příspěvekod Miky » 3. červen 2017 19:55

Nikdy jsem moc nechapal jak muze mit nekdo fotobanky jako hobby.

Fotobanky podle me neni foceni, kresleni, kreativni tvorba, hra se svetlem a stiny, zachyceni myslenky, udalosti atd.

Fotobanky to je technicka kvalita, komercni koncept, popis, keywording, upload, proklikavani kategorii, vyplnovani MR a PR, reseni danove problematiky, ucetnictvi atd.
A v prvni rade jsou fotobanky penize, penize a zase jenom penize.

Umim si predstavit jako krasne hobby foceni nebo kresleni atd. ale nikoliv pro fotobanky, ale treba jen pro sebe, nebo pro pratele… a rozhodne ne proto aby si majitele naky spolecnosti ktera si bere 70% zisku mohli koupit novej vrtulnik. Pokud bych tvorbu pro fotobanky nemel jako hlavni cinnost, rozhodne to nebude moje hobby. Mym hobby by se stalo fotografovani a treba bych si nasel nejakou komunitu lidi s kterymi bych to sdilel. Tot muj subjektivni pohled na fotobanky jako konicek. :roll: ;)
+Bananaboy Hodnocení: +1
Miky

Reputace: +68

Příspěvekod Marsan » 3. červen 2017 20:24

Miky píše:Nikdy jsem moc nechapal jak muze mit nekdo fotobanky jako hobby......

slovy "klasika" : " Lidi jsou různý a různý koníčky maj...." 8-)

ale v podstatě souhlasím. :)
na začátku to bylo "já to zkusím" - fakt asi koníček
teď je to o tom, že mi to přináší peníze, které mi pomáhají splácet hypotéku ;)
Marsan

Reputace: +216

Příspěvekod Host » 3. červen 2017 20:58

Miky píše:Nikdy jsem moc nechapal jak muze mit nekdo fotobanky jako hobby. :roll: ;)

Pod to bych se podepsal. Na druhou stranu musím říct, že je to práce, která mne za určitých okolností opravdu baví. V dnešní době kdy přichází útlum je přínosem a i obranou proti vyhoření brát to tak, jak je výše psáno.
Rybaření v kalné, hodně špinavé vodě s občasnými úlovky, které potěší... :|
Host

Příspěvekod shalom3 » 3. červen 2017 21:25

No, ono to s tím koníčkem je tak - po pravdě řečeno, baví mě jen to kreslení. Keywordování mi ze začátku pomáhalo trochu rozšiřovat slovní zásobu v AJ. Ty ostatní nepříjemnosti, jako třeba účetnictví a daně, to jsem svého času musela dělat tak jako tak, a beru to tudíž jako nutné zlo. Ale hlavní devizou je, že si můžu dělat kdy chci, co chci a nemusím se dohadovat s praštěnými zákazníky nebo tupými nadřízenými. To mě při každé činnosti vyčerpávalo nejvíc. ;) . Samozřejmě, nějaká ta koruna taky neurazí, když se obrázek někomu líbí, tak to potěší už i proto, že kupující mě nezná a tudíž se nesnaží mi tím lichotit.
shalom3

Reputace: +1193

Příspěvekod ivusakzkrabice » 3. červen 2017 21:27

Miky píše:Nikdy jsem moc nechapal jak muze mit nekdo fotobanky jako hobby. :roll: ;)

Já nesouhlasím. Neříkám, že je to přímo hobby, ale prostě využívám to, co fotím, co mě fotit baví pro sebe, i pro fotobanky, z hlediska grafiky mi to pomáhá se dál vzdělávat, pro mě ty fotobanky jsou jedním z motorů týhle činnosti. Já bych se kolikrát ani nedonutila kouknout, co na těch kartách mám, asi bych odkládala nějaké vzdělávání v illustratoru. Při zakládání ŽL jsem tím oddělila i finance - pokud si chci něco koupit k focení, tak to musí být pokryto výdělkem z fotobank, případně z focení.

Nebavilo by mě to, dělat to na plný úvazek. Mám práci, kterou dělám ráda, nemám potřebu s tím seknout a upsat se nejistému výdělku fotobank. Tak jak to mám postavené mě to baví, takže prostě asi je to hobby, nebo ne?
+Baldion Hodnocení: +1
ivusakzkrabice

Reputace: +752

Příspěvekod Miky » 3. červen 2017 21:41

jj mozna je to cele uplne naopak ;)
Miky

Reputace: +68

Příspěvekod GreatWhite » 4. červen 2017 08:27

tak ony se dají prodávat na fotobankách i krásné fotky (třeba naturephoto je toho jasným důkazem). nemusí to být nutně primárně dělané fotky pro prodej na fotobance a i tak to ten čas strávený nahráváním a klíčováním bohatě zaplatí. chci říct aspoň nemusím účelově fotit fousaté hipstery co čumí do notebooku v západu slunce, když mám fotobanky jenom jako vedlejšák ;)
+ivusakzkrabice Hodnocení: +1
GreatWhite

Reputace: +175

PředchozíDalší

Zpět na Shutterstock