Strategie na SS

Strategie na SS

Příspěvekod marjis » 2. listopad 2016 15:11

Zdravím fotobankstry :-)

Po zadaní klíče: "strategie" do vyhledávacího pole v rohu fóra na mě nevyskočilo vlákno, ze kterého bych hledanou informaci vyčetl. Z toho důvodu toto vlákno zakládám sám. Proto prosím o jakoukoli odezvu na tyto dvě otázky.

Má zásadní vliv na prodeje v jakých dávkách fotky nahráváte na SS ???

V mém případě nafotím kartu fotek, udělám výběr cca 200 fotek, vyvolám do TIFF, poladím v PS a uložím do JPG, provedu IPTC zápis a pak hotové fotky hromadně nahraji na SS. Pak už stačí pouze vybrat kategorii a šup na schválení. Otázka zní:

Je rozumné z hlediska prodejů poslat na schválení celý balík najednou nebo je lepší pozvolna pouštět na schválení třeba jen 20 kousků týdně?

Osobně mám v plánu na takový režim přejít až bude moje portfolio čítat třeba 5 tisíc fotek.
Ale vrtá mi hlavou také to, jestli se hromady fotek neztratí někde na dně SS a pak se již budou prodávat jen malé objemy fotek, které nahraji jednou týdně.

Díky za jakoukoli odezvu.
Hodnocení: 0
marjis

Reputace: +2

Re: Strategie na SS

Příspěvekod knutt » 2. listopad 2016 15:21

Při množství 200 fotek hrozí ,že je nějaký pošahaný kontrolor vyhodí všechny najednou. ;) Stalo se to už mnohokrát.
knutt

IP: 81.200.57.1xx

Reputace: 0

Příspěvekod Bananaboy » 2. listopad 2016 15:23

Ono záleží hlavne na tom aký si "dříč". Ja som zástancom stratégie 20 ks týždenne a to len preto, lebo viac ilustrácií týždenne nie som schopný vytvoriť, ale ak si poriadny fachman a sekáš fotky ako Baťa cvičky, tak by bolo škoda ich tam dávať len po 20 kusov za týždeň.
Bananaboy

Reputace: +1077

Příspěvekod shalom3 » 2. listopad 2016 15:41

Spíš bych doporučovala to posílat ze začátku po těch 20 ks, budou-li procházet, můžeš to zvyšovat. Jsem spíš pro postupné nahrávání po menších dávkách, neboť i větší dávka může být vzápětí pohřbena nějakou ještě daleko větší dávkou. Při těch menších dávkách se budou fotky opakovaně objevovat v nových a člověk může mít tak větší šanci, aby si ho někdo všiml. Také není dobré posílat větší množství podobných fotek najednou, protože to pak mohou vyhodit pro podobnost.
shalom3

Reputace: +1193

Příspěvekod Ravennka » 2. listopad 2016 15:51

Vzhledem k tomu, že teď schvalují na SS velice rychle, tak není problém nahrávat v dávkách cca po 20 denně - resp hned po schválení odešlu další várku, atd. atd. ;)
Ravennka

Reputace: +750

Příspěvekod castyhost » 2. listopad 2016 15:57

kdo všechno je fotobankstr ?
castyhost

IP: 92.240.175.1xx

Příspěvekod PandaWild » 2. listopad 2016 16:02

Raději ještě pozvolněji než 20. Při každém focení se nafotí určitý styl fotek (platí i pro tvorbu ilustrací), sada. Když se to dá na fotobanky najednou, začne se prodávat jen nejlepší ze sady a ostatní zapadnou. Časem i ta nejlepší zapadne na dno. Na prodejnost je nejvýhodnější rozprostřít sady do co nejdelšího horizontu. Tedy nahrávat více sad promíchaných mezi sebou, z každé sady např. 1 fotku. Tím se zajistí, aby byly fotky z každé sady neustále mezi novějšími a portfolio se tím neustále oživovalo. Z odkazů na podobnost (pod fotkami) si zákazník najde odkazy i na předešlé fotky ze sady a mají se tak šanci dostat zas nahoru. Zákazníci nenakupují nejzajímavější fotky najednou, ale mají měnící se potřeby přes dlouhé období. Tím že se bude neustále v novinkách udržovat pestrost, je největší šance strefit se do požadavků. Nahráním sady během týdne by se vyplýtval jeden styl najednou a měl by malou efektivnost. Je proto dobré mít připravené nové věci ve složce na dlouhou dobu a z toho vybírat pestrou sestavu, nebo si už předem připravit složky třeba na 1/2 roku a do nich sady rozhazovat.
+Marsan, +Ravennka, +marjis, +mszucs Hodnocení: +4
PandaWild

Reputace: +2006

Příspěvekod marjis » 2. listopad 2016 16:58

Myslím, že poslední odpověď je docela zásadní. Je fakt, že dávám občas dávky podobných souběžně. Ale berou mě pořád takřka vše (95%). Chápu to tak, že většina lidí si klikne na nejnovější a je to a pokud tam vidí řadu vašich a nelíbí se mu, tak člověk jen ztrácí čas u jednoho tématu. V pomíchaném stavu osloví více témat najednou a má větší šanci, že se jeho portfolio bude líbit. Což obnáší více času a častější nahrávání. Ve výsledku jde o pár kliků.
marjis

Příspěvekod castyhost » 2. listopad 2016 17:07

kdyz kliknes na jednu fotku, mas dole nabidku se stejnými KW nebo "pomíchanou nabídku"?
castyhost

IP: 92.240.175.1xx

Příspěvekod marjis » 4. listopad 2016 07:48

castyhost píše:kdyz kliknes na jednu fotku, mas dole nabidku se stejnými KW nebo "pomíchanou nabídku"?

Ano mám. Nahrávám celé série najednou. Problém je v tom, že SS to omezí na 40 posledních nahraných a tím si i pojistil, aby tam člověk neměl nahráno 500 fotek a pak si jen vybral mix, který pozvolná pouštím ke schválení. Lišáci.

Ještě zamyšlení nad ročními obdobími. Mám některé fota laděné i tématicky a je z nich patrné roční období. Třeba listí pod Javorem. Teď jsem nafotil fůru podzimních témat (spíše textury). Ale podzim už je a jak znám holky a kluky z agentur, tak tyhle věci oni řeší už v létě. Pracoval jsem v reklamní agentuře a vypozoroval jsem, že třeba Němci mají převracený rok. V létě zadavají PFka a v zimě už řeší léto. Chytré co.
marjis

Další

Zpět na Shutterstock