Top-100 of Shutterstock Authors

Re: Top-100 of Shutterstock Authors

Příspěvekod patrikslezak » 4. duben 2016 07:11

Tak jsem se našel na místě 12 286, portfolio 1620 obrázků, 19.7 % prodeje, vychází mi to na 320 obrázků, chápu to dobře 1300 fotek z portfolia si nikdo nekoupil, 320 fotek ano ? V tabulce Earnings summary mám all time total 730 prodejů, čistě teoreticky kdyby se z těch 320 fotek prodala každá dvakrát tak to přibližně vychází na těch 640 a to už je blíž těm 730.
Takže ten žebříček mi napovídá nahrávej fotky, které patří do té skupiny 320 a ne do té skupiny 1300.
Ale jak to dopředu poznat ? Stává se mi , že fotka, která se mi líbí a jsem s ní spokojen, tu si nikdo nekoupí a fotku, kterou si říkám, to nemá cenu nahrávat, ta nemá šanci, tak se prodává. Zákazníci jsou nevypočitatelní . Měl bych asi fotit cíleně pro fotobanky ? Teď to mám nastavené tak, že fotím pro radost, že mě to baví. Jak začnu fotit jen komerční témata , mám strach, že mě to přestane bavit.
Ten žebříček končí pořadovým číslem 13 247.
Nevíte někdo, kolik má shutterstock dohromady ve světě přispěvovatelů ?
Hodnocení: 0
patrikslezak

Reputace: +11

Příspěvekod Bananaboy » 4. duben 2016 08:09

patrikslezak píše:Měl bych asi fotit cíleně pro fotobanky ? Teď to mám nastavené tak, že fotím pro radost, že mě to baví. Jak začnu fotit jen komerční témata , mám strach, že mě to přestane bavit.

To záleží v akom pracovnom pomere si k fotobankám. Ak máš dobré povolanie a fotobanky máš iba ako hobby, tak foť aj naďalej len to, čo ťa baví. Ak ťa ale živia, alebo chceš aby ťa živili, tak je lepšie fotiť komerčnejšie veci. Neviem ako je to u fotografov lebo ja som ilustrátor, ale za seba môžem povedať, že hoci by som tiež možno chcel kresliť iné veci ako kreslím, no celkom ma bavia aj tie komerčné, ktoré kreslím pre fotobanky. Tiež je to výzva a tiež sa tam dá uplatniť kreativita, ako pri fotení/kreslení obľúbených tém. A keď si pomyslím, že som sám sebe pánom a nemusím 8 hodín denne čumieť na náladového šéfa, tak aj tie komerčné veci kreslím s úplným nadšením a stále ma to baví. ;)
+Sagi, +patrikslezak Hodnocení: +2
Bananaboy

Reputace: +1077

Příspěvekod shalom3 » 4. duben 2016 08:12

Vidíš, zase to vychází tak, že těch 20% dělá zisky podle Paretova pravidla ;) . Přesně jak píšeš, zákazníci jsou nevypočitatelní a dopředu se dá těžko něco odhadnout. A naprosto se mohu podepsat pod to, že některý obrázek, který dal práci a připadá mi dobrý, se neprodává a jiný, který byl hotový za chvíli a nelíbí se mi, tak se prodává opakovaně.
Z toho jsem si udělala závěr - kreslit to, co mě baví a občas do toho vsunout něco komerčního. Nevím, i kdyby mi někdo poradil, co mám přesně kreslit, aby se to prodávalo, tak by mě to asi taky dlouho nebavilo.
+PandaWild, +patrikslezak Hodnocení: +2
shalom3

Reputace: +1193

Příspěvekod patrikslezak » 4. duben 2016 08:50

Bananaboy, co se týká povolání, s ním jsem spokojený, dělám práci, která mě naplňuje, pracuji jako zdravotní sestra na anesteziologicko resuscitačním oddělení, ale občas je to stresující a vyčerpávající a tak si potřebuji odpočinout a tím odpočinkem je pro mě focení, vypnu, zapomenu na práci ...
+Bananaboy, +Ravennka, +Sagi, +admin, +shalom3 Hodnocení: +5
patrikslezak

Reputace: +11

Příspěvekod Návštěvník » 4. duben 2016 08:59

A já naopak fotím a kreslím a jsem z toho už vyčerpanej a vystresovanej, že bych potřeboval resuscitovat. :roll:
+Lenka, +Ravennka, +Sagi, +patrikslezak Hodnocení: +4
Návštěvník

IP: 46.135.226.xx

Reputace: 0

Příspěvekod Ravennka » 4. duben 2016 09:44

Jenom jednu věc k tématu, já nejsem žádný velký fotograf, ale moje třetí neprodávanější fotka je ... chvíle napětí... kaluž! :lol: Takže asi tolik k focení komerčních témat :mrgreen:
+Lenka, +MarekK Hodnocení: +2
Ravennka

Reputace: +750

Příspěvekod Bananaboy » 4. duben 2016 12:51

patrikslezak píše:Bananaboy, co se týká povolání, s ním jsem spokojený, dělám práci, která mě naplňuje, pracuji jako zdravotní sestra na anesteziologicko resuscitačním oddělení, ale občas je to stresující a vyčerpávající a tak si potřebuji odpočinout a tím odpočinkem je pro mě focení, vypnu, zapomenu na práci ...

No vidíš..., takže si si v podstate sám odpovedal. Práca ťa baví, fotenie je pre teba relax a ak sa nemusíš naháňať za každým dolárom, tak je to jasné. Foť aj naďalej veci, ktoré ťa bavia, pretože nie je nič horšie ako sa nútiť do fotenia, ktoré by si robil nasilu. ;)
+PandaWild, +Ravennka Hodnocení: +2
Bananaboy

Reputace: +1077

Příspěvekod Návštěvník » 10. duben 2016 01:22

Škoda, že v tabulke neni onen Viktor Lebede ...
Návštěvník

IP: 188.123.112.2xx

Reputace: 0

Příspěvekod Ravennka » 10. duben 2016 01:48

Je, o 2 místa nad Petrem :mrgreen: a když si člověk odmyslí tu "9" na začátku, tak mají i s Petrem obdobný % of sales 8-)
+alohomora Hodnocení: +1
Ravennka

Reputace: +750

Příspěvekod Miles » 11. duben 2016 10:16

Když se nad tím zamyslím, tak nechápu jak to může fungovat právně. Jak jsem pochopil, hodně těch mega-úspěšných pracují v týmu a asi zaměstnávají lidi. Podle velikostí portfolia a množství přidávaných týdně.

Ale jak jsou vyřešené autorská práva, když na to mají lidi? Myslím tím u vektorářů. U fotografů to chápu, mají tým lidí, ale autor je ten, kdo zmáčkne spoušť. Ale u ilustrace je přece autor, kdo to vyrobil.
Petr
Miles

Reputace: +10

PředchozíDalší

Zpět na Shutterstock