Napadlo mě zeptat se zde na fóru, jistě by se mohli mezi fotografy najít znalci optiky, kteří by mohli poradit.
Potřebujeme snímat obraz hrací karty, vytipoval jsem
kamerový modul UCAM-III, u kterého se uvádí rozsah ostření čočky 0,3 m až 5 m. My máme k dispozici jen vzdálenost asi 5 cm, kam budeme desku s čipem montovat. Myslíte že to funguje tak, že když přidám mezi objektiv a kartu 1 nebo 2 čočky (např. ze čtecích brýlí prodávaných v supermarketu), že by mohl zaostřit až na těch 5 cm od čipu? Chápu že k okrajům ostrost zřejmě poklesne, to se bude muset oželet.
Když jsem hledal, tak nic neumí zaostřit na 5 cm od čipu. Např. digitální mikroskopy mají malou vzdálenost objektu od čočky, ale velkou vzdálenost čipu od čočky, to by se tam také nevešlo. Jedině jestli tedy by šel sestavit objektiv, který to dokáže dostatečně ohnout. Ale bude pak asi ještě problém s pozorovacím úhlem. I když se zaostří, asi to sejme jen malý výřez. Aby se zvýšila i šířka záběru, to by byla asi už nějaká komplikovaná speciální optika (něco jako vypouklé čočky), co?