Alamy - nová smlouva

Fotobanky, které prodávají obrázky s licencí RM (například Alamy)

Alamy - nová smlouva

Příspěvekod Louda » 13. červenec 2026 15:23

Všiml jsem si nové smlouvy a také toho, že tam není moc konkrétních informací. Ani v emailu, ani v tom jejich "Building a Stronger Alamy for the Future". Přelítl jsem ten obsah očima, protože kromě neurčitých ble-ble poznámek, které samotné absolutně nic neříkají, tak jsem se zarazil u jedné položky "Increasing the minimum payout threshold from $50 to $75." To je poměrně jasné a nepotřebuje moc dalších vysvětlení. Alamy bude držet prachy od lidí s menším portfoliem a tedy i prodejem déle. Množství přispěvatelů s takovým portfoliem a výtěžností bude zřejmě signifikantní, že takový krok se jim zjevně musí vyplatit, když se k němu uchylují.
Mimo jiné.
A tak mě napadlo, zkusit prozkoumat i další věci, které tam jsou sice uvedené, ale bez dalších informací. Zejména "Introducing a Bronze commission tier for contributors with annual sales below $250. " a také "Updating the contributor commission for Access-only sales to 30%."
Nepročítal jsem všechno, říkal jsem si, že k vzhledem k prodejům je to asi ztráta času.
Ale zvědavost mně nedala a tak jsem požádal toho robota, aby tohle udělal za mě a tady je jeho názor na novou smlouvu:

Rok Změna Dopad
2012 60 → 50 % horší
2018 pokus o 40 % horší
2021 Silver 20 % horší pro malé autory
2025 nová smlouva hlavně právní změny
2026 payout 75 + Access spíše horší

Je tam poměrně konzistentní trend: každá významnější změna za posledních zhruba 15 let buď snížila odměny, nebo posílila smluvní pozici Alamy.

Oblast Hodnocení
Bronze tier ➖ neutrální (spíše změna struktury než sama o sobě zhoršení)
Access-only 30 % ❌ negativní (pokud nahradí dřívější vyšší provizi u těchto prodejů)
payout 75 USD ❌ negativní
právní změny ⚠️ mírně ve prospěch Alamy
nová práva fotografa prakticky žádná významná nová výhoda
Hodnocení: 0
Louda

Reputace: +11

Zpět na Macrostock fotobanky