Danění příjmu z Pond5, Paypal

Pochlubte se svými úspěchy, zanadávejte na fotobanky, upozorněte na novinky

Danění příjmu z Pond5, Paypal

Příspěvekod Návštěvník » 21. leden 2022 15:35

Dobrý den, chtěl bych vás poprosit o radu. Chodí mi peníze z Pond5 přes Paypal na můj účet. Hodlám danit a nevím jak. Účetní tvrdí, že když mám příjem ze zahraničí, tak se automaticky stávám nějakou daňově identifikovatelnou osobou. Nemáte s tím zkušenosti? Jsem myslel, že stačí dát výpis z paypalu nebo to nějak vyřešit čestným prohlášením.

Jak jste na tom vy kolegové? Děkuji.
Hodnocení: 0
Návštěvník

IP: 2a0f:8742:779:0:41ff:cecd:d71c:68xx

Reputace: 0

Re: Danění příjmu z Pond5, Paypal

Příspěvekod castyhost » 21. leden 2022 15:41

ucetni asi nevi o cem mluvi, v diskuzich zde o daneni najdes spoustu pravd a polopravd, pohledej, doporucuju
castyhost

IP: 92.240.175.1xx

Příspěvekod Návštěvník » 21. leden 2022 16:18

No právě, že jsem toho tady přečetl dost a je zde spousta domněnek, ale žádná jasná odpověď. :)

Moc díky za případné rady.
Návštěvník

IP: 2a0f:8742:779:0:f58e:a902:8a4f:75xx

Příspěvekod castyhost » 21. leden 2022 17:13

jak danis doted, mas pausal?
castyhost

IP: 92.240.175.1xx

Příspěvekod Návštěvník » 21. leden 2022 19:15

Ano. Danim pausalem.
Návštěvník

IP: 213.235.90.2xx

Příspěvekod duben » 21. leden 2022 19:23

Fotobanky můžeš danit 2 způsoby:

1) Živnostenské oprávnění, vystavování faktur na částky co ti chodí z fotobank. Pro platby z EU by ses pak stát měl. Daníš podle toho jak daníš v podnikání, tzn. buď náklady výdaje, pak daníš celou částku. Nebo paušálem, pak z fotoslužeb je aktuálně daňový paušál 60%, tedy daníš jako příjem zbylých 40% z kterých odvedeš daň z příjmu, sociální a zdravotní pojištění.

2) Máš živnostenské oprávnění, ale nechceš vystavovat faktury na příjem. Pak to bereš jako autorské honoráře, tím pádem pro paušál se to bere v daňovém paušálu 40% a daníš příjem ze zbylých 60% z kterých opět odvedeš sociální a zdravotní pojištění.

Teoreticky je tu ještě možnost danit dle autorského zákona jako nahodilý příjem, ale protože fotky se ve fotobankách nabízí neustále, těžko obhájíš, že nejde o souvislou činnost. Pak je myslím hranice, bývala 10.000 Kč, nevím jestli teď není jiná a pokud máš příjem do téhle výše danit bys to nemusel. Ale jak říkám, bacha na to, že v principu splňuješ podmínku pro podnikání, takže tohle je tenký led na který bych se osobně nepouštěl.

Pokud nevíš jak správně na to zaplať si účetní, která se v tom vyzná a minimálně ví o těch dvou způsobech. Tady na fóru má třeba účetní firmu Sci (nevím jestli má volné kapacity, dneska se volné schopné účetní, nebo účetní firmy už pomalu vyvažují zlatem). Lepší než hodiny pročítat fóra, získat obskurdní rady a pak to mít stejně blbě.
www.duben.org | www.fotorady.cz | microstocktools.com | www.afrodita.name | www.soutez.org | www.youtube.com/LucieDubnova - fitness online
duben

Reputace: +272

Příspěvekod duben » 21. leden 2022 19:25

Návštěvník píše:Ano. Danim pausalem.

Ušetři si nervy, eviduj to jako autorské honoráře, spadá to pak jako příjem do 40% paušálu a nemusíš být identifikovaná osoba (pokud se něco nezměnilo, nejsem účetní a nesleduju pořád změny zákonů ... i to je to, za co platíš dobrou účetní, že to sleduje za tebe a ví co dělá).
www.duben.org | www.fotorady.cz | microstocktools.com | www.afrodita.name | www.soutez.org | www.youtube.com/LucieDubnova - fitness online
duben

Reputace: +272

Příspěvekod Návštěvník » 21. leden 2022 20:35

Chlapi děkuji za rady. Podnikám při zaměstnání a mám to jako vedlejší činnost. Děkuji.
Návštěvník

IP: 213.235.90.2xx

Zpět na Všeobecná fotobanková diskuse