Foto na zeď jak na to

Pochlubte se svými úspěchy, zanadávejte na fotobanky, upozorněte na novinky

Re: Foto na zeď jak na to

Příspěvekod Peteer » 15. září 2017 16:48

Peteer píše:
PandaWild píše:Nevím jestli už máš ověřené zkušenosti s laminovačkou, co jsme tak zatím doma zkoušeli, tak to dělalo drobné bublinky a nevypadalo to moc dobře. Spíš bych se přikláněl jen k fotopapíru bez dodatečné povrchové úpravy. Zatím co jsme tiskli fotky z Pixma na zeď, tak ani po půl roce není vidět že by to něco dělalo (rozpíjení nebo tak), ale je pravda že mnohé jsou za sklem a nikdo je neošahává. Možná raději přestříknout fotolakem. Lepší by byl matný fotopapír, protože pak se dá využít i černá barva (která je matná) a fotky pak vypadají líp, kontrastněji, než u lesklého fotopapíru bez černé složky.

Super díky za rady, takže by si šel radši do matného fotopapíru?
Dáš mi odkaz na tu barvu jak to funguje?

ten fotolak, máš s ním zkušenosti?
Např. tento nebo by si doporučil něco jiného
Hodnocení: 0
Peteer

Reputace: +16

Příspěvekod PandaWild » 15. září 2017 17:22

Fotolak jsem nezkoušel, jen jsem slyšel doporučení.

S barvami jen co jsem zkoušel s malými rozměry fotek. Používal jsem lesklý fotopapír a když jsem jednou omylem v nastavení zvolil matný fotopapír, tak fotka byla výrazně hezčí, protože tiskárna přidala i černou barvu - ovšem za cenu že v místech s černou barvou zůstala fotka matná. Myslím že s matným fotopapírem by to proto vypadalo nejlíp.
PandaWild

Reputace: +2006

Příspěvekod Peteer » 15. září 2017 17:35

PandaWild píše:Fotolak jsem nezkoušel, jen jsem slyšel doporučení.

S barvami jen co jsem zkoušel s malými rozměry fotek. Používal jsem lesklý fotopapír a když jsem jednou omylem v nastavení zvolil matný fotopapír, tak fotka byla výrazně hezčí, protože tiskárna přidala i černou barvu - ovšem za cenu že v místech s černou barvou zůstala fotka matná. Myslím že s matným fotopapírem by to proto vypadalo nejlíp.

Podle čeho by si volil jestli lesklý nebo matný fotopapír?chci právě pár fotek udělat úplně černobíle /rodina) a zbytek barevně (práce)
Peteer

Příspěvekod Ravennka » 15. září 2017 17:41

Já používám laminovačku dost často a když vytisknu na laseru barevně a pak zalaminuju, tak to pocitově stáhne ty barvy a je to víc "vyblité"... nemluvě o tom, že laminujeme A4 a ne že by tam byly přímo bublinky, ale třeba na bílé ploše to dělá takové "šedé stíny" - nevím, jak to líp popsat, prostě ta plocha není čistě bílá.

Je teda pravda, že laminovačka je nějaká relativně obyč a ty fólie jsou obdobné, ale pochybuju, že by v tom byl až takový propastný rozdíl...
+Peteer Hodnocení: +1
Ravennka

Reputace: +750

Příspěvekod PandaWild » 15. září 2017 18:03

Peteer píše:

Podle čeho by si volil jestli lesklý nebo matný fotopapír?chci právě pár fotek udělat úplně černobíle /rodina) a zbytek barevně (práce)
Matný papír jsem myslel jen kvůli tomu, že černý inkoust je matný a na povrchu by to dělalo matné plochy, proto ho tiskárna nepoužívá pro lesklý povrch, pouze pro matný (kde je všechno matné). Pro lesklý povrch používá pouze barevné inkousty, které zanechají lesklý povrch, ale tmavé barvy pak nejsou tak tmavé jako když se použije černý inkoust u matného povrchu. Fotky na matném fotopapíru pak vypadají líp (jsou kontrastnější, výraznější kresba tmavých barev). Jestli by nevadily matné fleky, tak by stejně vyhovoval i lesklý fotopapír s nastaveným režimem pro matný fotopapír.
PandaWild

Reputace: +2006

Příspěvekod Peteer » 15. září 2017 18:48

PandaWild píše:
Peteer píše:

Matný papír jsem myslel jen kvůli tomu, že černý inkoust je matný a na povrchu by to dělalo matné plochy, proto ho tiskárna nepoužívá pro lesklý povrch, pouze pro matný (kde je všechno matné). Pro lesklý povrch používá pouze barevné inkousty, které zanechají lesklý povrch, ale tmavé barvy pak nejsou tak tmavé jako když se použije černý inkoust u matného povrchu. Fotky na matném fotopapíru pak vypadají líp (jsou kontrastnější, výraznější kresba tmavých barev). Jestli by nevadily matné fleky, tak by stejně vyhovoval i lesklý fotopapír s nastaveným režimem pro matný fotopapír.

Super díky otestupuji až dorazí pixma
Peteer

Příspěvekod Peteer » 15. září 2017 18:50

Ravennka píše:Já používám laminovačku dost často a když vytisknu na laseru barevně a pak zalaminuju, tak to pocitově stáhne ty barvy a je to víc "vyblité"... nemluvě o tom, že laminujeme A4 a ne že by tam byly přímo bublinky, ale třeba na bílé ploše to dělá takové "šedé stíny" - nevím, jak to líp popsat, prostě ta plocha není čistě bílá.

Je teda pravda, že laminovačka je nějaká relativně obyč a ty fólie jsou obdobné, ale pochybuju, že by v tom byl až takový propastný rozdíl...

já budu tisknout inkoustovou ale v tom asi nebude tak velký rozdíl.
Otázka je jestli se tedy úplně nevykašlat na lamino a nechat prostě vytisknuté tak jak je + nějaký lak, ale s tím fakt nemám zkušenosti jak to bude vypadat a fungovat
Peteer

Příspěvekod Ravennka » 15. září 2017 19:00

A proč to normálně nedáš za sklo?
Ravennka

Reputace: +750

Příspěvekod Peteer » 15. září 2017 19:12

Ravennka píše:A proč to normálně nedáš za sklo?

Za sklo se mi to nelíbí, ani takové ty rámy co prodávají v ikea apod. chci to mít prostě čistý print pokud možno.
Peteer

Příspěvekod admin » 15. září 2017 21:43

Peteer píše:Super díky otestupuji až dorazí pixma

Pixma? Jaká pixma? To je ta tiskárna jak se do ní lejou přímo ty jednotlivé inkousty? Taky už o ní nějaký ten měsíc uvažuji, jen jsem neměl čas vybrat (a navíc ta naše stará mrcha pořád funguje :((
Fotograf, grafik, fotobankéř na volné noze a místní admin | fotobanky.cz | ilustrator.cz | dubanci.cz
admin
Site Admin

Reputace: +627

PředchozíDalší

Zpět na Všeobecná fotobanková diskuse