kika píše:Ubu Mbekele: Tak to je pro mě nová informace s tím pojištěním a daněním. Myslela jsem, že když mám hlavní pracovní poměr a k němu bych si přivydělala do 6 000 Kč ročně na fotobankých, tak že bych jen podala daňové přiznání tady v ČR, kde bych uvedla kolik jsem si celkem vydělala a když by příjem z fotobank nepřesáhl 6 tisíc, tak bych nic neplatila. Pojištění odvádím ve svém zaměstnání, kde jsem na HPP. Takže příklad, když bych si za rok 2023 vydělala 100 Kč, tak budu odvádět z té stovky pojištění a daně?
Pokud máš hlavní pracovní poměr (tedy příjem podle §6 zákona o dani z příjmu )a ještě jakékoli další příjmy k tomu (tj. příjmy podle §7-10 zákona o dani z příjmu), musíš podávat daňové přiznání ty sama, a to nehledě na částku těchto příjmů. Přehled na sociálku podáváš také, ale povinná účast na důchodovém pojištění je až od zisku 96 777 Kč (platí pro tento rok). Jestliže tedy této částky nedosáhneš, nemusíš se k důchodovému pojištění přihlásit a ani platit zálohy. V případě zdravotního pojištění se záloha počítá jen ze skutečně realizovaných zisků. Vše se dnes zpracovává přes on-line formuláře, které kontrolují chyby.
Zasílání občanky bych se nebála - použivám scan na smartphonu s vodotiskem. Zaslání probíhá přes https protokol, tedy zabezpečený protokol přenosu dat.