fotobanka

Pochlubte se svými úspěchy, zanadávejte na fotobanky, upozorněte na novinky

fotobanka

Příspěvekod kika » 8. srpen 2023 14:06

Ahoj všem, může mi někdo doporučit fotobanku nebo mikrofotobanku, kde při registraci nepožadují zasílání oskenované občanky? Jsem amatér a focení mám jako hobby, žvit se tím neplánuju. Ale láká mě zkusit si dát fotky do fotobanky. Ale ta nutnost skenování občanského průkazu mě od toho odrazuje, jsem na tohle přeposílání dokladů celkem háklivá. Tyna
Hodnocení: 0
kika

IP: 89.24.150.1xx

Reputace: 0

Re: fotobanka

Příspěvekod Ubu Mbekele » 8. srpen 2023 15:05

Taková fotobanka asi už neexistuje. Začínat v dnešní době nemá smysl, zvlášť když nechcete nikomu dávat údaje. Občanku bude chtít i Pay Pal, jediná cesta jak vydělané drobáky skutečně získat. Jediný prodej ve fotobance znamená povinnost přihlášení na finančáku a přehledy na sociálce. I kvůli jednomu vydělanému dolaru v zahraničí musíte platit minimální socku. Při prodejích v české fotobance se musíte přihlásit k dph a posílat přehledy. U fotobank neexistuje žádná spodní hranice do které nic neplatíte. To se vám vyplatí??? Daleko lepší pro dnešního začátečníka je zkusit nabídnout svůj archiv napřímo jednotlivým médiím v Čechách. V tom případě může být příjem daněn srážkovou daní a do 10 000Kč měsíčně od jednoho odběratele se už o nic dalšího nemusíte starat. Odběratelů můžete mít libovolně. Pokud je to pro vás také příliš, tak raději své obrázky lepte jen na Instáč, Ksichoknihu a podobně.
Ubu Mbekele

IP: 85.163.138.xx

Příspěvekod kika » 8. srpen 2023 15:55

Ubu Mbekele: Tak to je pro mě nová informace s tím pojištěním a daněním. Myslela jsem, že když mám hlavní pracovní poměr a k němu bych si přivydělala do 6 000 Kč ročně na fotobankých, tak že bych jen podala daňové přiznání tady v ČR, kde bych uvedla kolik jsem si celkem vydělala a když by příjem z fotobank nepřesáhl 6 tisíc, tak bych nic neplatila. Pojištění odvádím ve svém zaměstnání, kde jsem na HPP. Takže příklad, když bych si za rok 2023 vydělala 100 Kč, tak budu odvádět z té stovky pojištění a daně?
kika

IP: 89.24.150.1xx

Příspěvekod castyhost » 8. srpen 2023 17:21

Fotobanka
Eyeem.com
Je presne pro tebe, uz neplati, ale pri trose stestesti natrefis na dobrou partu. Jestli je nekdo koupi, par drobnych vydelas.
castyhost

IP: 92.240.163.2xx

Příspěvekod shalom3 » 8. srpen 2023 17:49

kika píše:Ubu Mbekele: Tak to je pro mě nová informace s tím pojištěním a daněním. Myslela jsem, že když mám hlavní pracovní poměr a k němu bych si přivydělala do 6 000 Kč ročně na fotobankých, tak že bych jen podala daňové přiznání tady v ČR, kde bych uvedla kolik jsem si celkem vydělala a když by příjem z fotobank nepřesáhl 6 tisíc, tak bych nic neplatila. Pojištění odvádím ve svém zaměstnání, kde jsem na HPP. Takže příklad, když bych si za rok 2023 vydělala 100 Kč, tak budu odvádět z té stovky pojištění a daně?

Pokud máš hlavní pracovní poměr (tedy příjem podle §6 zákona o dani z příjmu )a ještě jakékoli další příjmy k tomu (tj. příjmy podle §7-10 zákona o dani z příjmu), musíš podávat daňové přiznání ty sama, a to nehledě na částku těchto příjmů. Přehled na sociálku podáváš také, ale povinná účast na důchodovém pojištění je až od zisku 96 777 Kč (platí pro tento rok). Jestliže tedy této částky nedosáhneš, nemusíš se k důchodovému pojištění přihlásit a ani platit zálohy. V případě zdravotního pojištění se záloha počítá jen ze skutečně realizovaných zisků. Vše se dnes zpracovává přes on-line formuláře, které kontrolují chyby.
Zasílání občanky bych se nebála - použivám scan na smartphonu s vodotiskem. Zaslání probíhá přes https protokol, tedy zabezpečený protokol přenosu dat.
shalom3

Reputace: +1193

Příspěvekod ivusakzkrabice » 9. srpen 2023 17:44

Těch 6 tisíc je v podstatě příležitostný příjem a tam tohle zrovna nepatří, tam patří třeba prodej přebytků ze zahrádky. A ŽL mít nemusíte, jde to dělat od autorským zákonem, ale to musíte více pohledat v tomto fóru, už se to tu mnohokrát řešilo.
ivusakzkrabice

Reputace: +751

Příspěvekod basti host » 21. srpen 2023 09:41

Je to trochu zmateně napsané, takže zkusím shrnout přehledněji:

1) JAKÝKOLIV (byť jediný!!!) prodej ve fotobance z vás udělá "podnikatele" a MUSÍTE podávat daňové přiznání. Pokud máte HPP, tak na vedlejšák neplatíte socku skoro do 100 tisíc zisku, ale POZOR, zdravko doplácíte vždy, byť to jsou třeba stokoruny za rok.

2) Nejde NEPODAT přiznání, fotobanka vás nápráská českému finančáku (má sken občanky). Než to přijde, trvá to i roky, ale pak vám to spočítají se všemi penále a úroky, takže celková suma za banální doplatek pár tisíc vás může přijít na stovky tisíc.

3) Plátcem DPH se nestáváte prodejem u české fotobanky, ale prodejem u fotobanky se sídlem v EU mimo ČR. V ČR se stáváte plátcem až od obratu 2 milionů ročně. Plátcovství DPH platí i pro přímý prodej fotek v rámci EU mimo ČR (takže i Slovensko!!!).

4) Sken občanky/pasu je totální průser a většiny lidí má tendenci to hrozně zlehčovat a podceňovat. To je dáno převážně naivitou a velmi povrchními znalostmi toho, co vše s podobnými skeny jde napáchat. Toto bohužel zatím nemá řešení a prostě vás donutí.
basti host

IP: 178.255.168.xx

Příspěvekod shalom3 » 21. srpen 2023 10:23

Jenom k tomu bodu 4 - naše doklady jsou naskenované na mnoha místech, počínaje bankami a úřady konče. Zabezpečení dat v bankách - snad....ale na těch úřadech, to si nejsem tak jistá. Pár hororů ohledně hesel a přístupů jsem již zaslechla.
shalom3

Reputace: +1193

Zpět na Všeobecná fotobanková diskuse