Fotobankovanie na Slovensku - živnosť, dane...

Pochlubte se svými úspěchy, zanadávejte na fotobanky, upozorněte na novinky

Re: Fotobankovanie na Slovensku - živnosť, dane...

Příspěvekod Tomas Griger » 26. září 2016 07:13

Ako slobodny umelec mozes royalties povazovat za pasivny prijem a nemusis z nich platit socialne odvody. Ale neplatia ti nan nezdanitelne polozky, takze platis vacsie dane. Ja myslim, ze to mozes robit na zivnost aj ako slobodny umelec, oboje su obhajitelne pred danovakmi.
Podnikanie je u nas definovane ako SUSTAVNA cinnost za ucelom zisku. Takze ak len raz za cas daco prihodis do fotobanky a nevyberas kazdy mesiac, tak je to skor prilezitostna cinnost. Ak sa tomu venujes viac, tak uz treba premyslat o zivnosti.
Inak u nas Paypal nie je povazovany za bankovy ucet, takze ak si trebars zarobis a posles z fotobank na Paypal vyplaty a priamo z Paypalu si zaplatis napr novy objektiv/fotak... podla mna ani diva svina danovacka ti nepride na to, ze si mal nejaky prijem, ktory bolo treba danit, lebo oni vidia len tvoj podnikatelsky bankovy ucet. Tym nenavadzam na neplatenie dani, skor navadzam zaostaly stat slovensky, nech si v zakonoch konecne vsimne existenciu internetu a online uctov, lebo v uctovani tychto veci je u nas velka seda zona.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Hodnocení: 0
Tomas Griger

Reputace: +3

Příspěvekod Tomas Griger » 26. září 2016 07:24

Inak celkovo je u nas Microstock jedno velke uctovnicke a danove minove pole a pochybujem ze ktokolvek by ti vedel povedat ako to cele nastavit aby si bol v sulade so zakonom. Nasa legislativa este online podnikanie velmi nezaregistrovala.
Napr pri tom ako funguje Envato je pre mas technicky nemozne uctovat podla nasich zakonov. Celkovo europske zakony a Envato nejak nejdu dokopy. Ale ukazte mi danovaka, ktory si vezme mojich 38 zmluv s agenturami z celeho sveta (v anglictine) prestuduje ich a bude zistovat z ktorej co ako mam odvadzat. Ak si da tu namahu, zisti, ze som mal odviest o 20€ viac za rok a da mi za to pokutu, ktora bude likvidacna, tak mu podakujem za usilie a do konca zivota mu budem posielat pohladnice z krajiny, do ktorej odidem robit microstock slobodne :D

Sent from my iPhone using Tapatalk
+Marian, +Pitju, +mszucs Hodnocení: +3
Tomas Griger

Reputace: +3

Příspěvekod adrian » 26. září 2016 09:28

Tu je tiež niečo popísané:
https://www.podnikajte.sk/dane-a-uctovn ... anky.xhtml

Odesláno z mého Redmi Note 3 pomocí Tapatalk
adrian

Reputace: +1

Příspěvekod peto » 26. září 2016 14:08

Len co sa tyka definicie podnikania - predavanie na fotobankach je predsa sustavna cinnost, aj ked prihadzujes sem tam, predava sa to neustale. A je to za ucelom zisku, ak by z toho neboli prasule tak by to vascina nerobila. Kazdopadne, rozpraval som sa o tom s uctovnickou, tiez poriadne nevedela ako na to, no zaver bol, ze je to prijem, cize by sa mal zdanit. Horsie uz je len prakticka realizacia, ktory presny prijem dokladovat, ci na paypal, ci do banky, cim ho dokladovat, atd...
peto

Reputace: +1

Příspěvekod Ahojdoma » 17. říjen 2016 23:52

Ahojte, mňa by to tiež zaujímalo, ako na to. Minulý rok som to do daňového dal ako iný príjem a k tomu výpis z paypalu.
Riešili ste niekto MOSS, alebo registráciu podľa § 7a a podávať súhrnný výkaz.
Lebo v podstate ja neviem komu priamo tie obrázky fotobanka predá, takže nemám podľa čoho viesť tie evidencie. ???
Ahojdoma

Reputace: 0

Příspěvekod Návštěvník » 6. duben 2022 06:41

Vo všeobecnosti platí:
ak občan-nepodnikateľ zarobí čosi iba občas – nepravidelne, náhodne, príležitostne – takýto príjem zdaňuje ako ostatný príjem. Môže ísť napríklad o príjem na základe zmluvy o dielo – vytvorenie webstránky, organizácia konferencie či vývoj aplikácie pre konkrétneho zadávateľa. Zo sumy príjmu je oslobodených 500 EUR ročne, zo zvyšnej sumy sa platí daň z príjmov v sadzbe 19% (bez uplatnenia nezdaniteľných častí) a zdravotné poistenie v sadzbe 14% – aj v prípade študentov či dôchodcov. Samozrejme iba v prípade, ak prijímateľ takýto príjem vôbec prizná:)
ak sa takéto príjmy stanú pravidelnými, je potrebné získať podnikateľské oprávnenie – či už živnosť alebo podnikať prostredníctvom vlastnej eseročky. Podnikateľ vedie účtovníctvo alebo daňovú evidenciu a zdaňuje svoj základ dane – a to v závislosti od právnej formy podnikania.
Myslím, že len dôchodcovia môžu mať sumu oslobodenú od dane vyššiu ako 500 EUR
Aj Slobodný umelec platí dane a odvody. Apropo odvody, myslím že na SLovensku je to tak, že odvody sa musia podľa zákona platiť z každého príjmu.
Ako sa dnes vraví, všetko je na webe. Je potrebné si pozrieť seriózne stránky ako je podnikajte.sk, finančná správa....a pod.
Návštěvník

IP: 195.12.151.xx

Reputace: 0

Předchozí

Zpět na Všeobecná fotobanková diskuse