Kecy v kleci

Pochlubte se svými úspěchy, zanadávejte na fotobanky, upozorněte na novinky

Re: Kecy v kleci

Příspěvekod admin » 23. září 2016 13:54

PandaWild píše:Grafici jsou prasata ... si vždy říkám, když v práci musím použít vektory od našich nebo externích grafiků. :roll: Grafické prvky rozházené po všech vrstvách, promíchané dohromady. Jak to namnoží, tak to nechají kde se jim to nasype. Nebo sice ve vrstvách, ale u sebe věci které k sobě vůbec nepatří. Jednotlivé části grafiky se pak nedají vybírat, aby se daly exportovat např. kvůli animaci. Asi jak jim chybí technické myšlení a mají jen to estetické, tak tyhle věci nevidí. Takže si tam vždy musím nejdříve udělat pořádek a všechno roztřídit, než to začnu používat. Teda jestli takhle nadávají i kupci u našich vektorů...

Přiznám se bez mučení, patřím do té skupiny také - vrstvy moc neřeším, nic nepojmenovávám a seskupuji jen když mi to začne vadit a potřebuji s nějakými skupinami pracovat. Jako mohl bych to dělat pořádně, ale nějak na to není čas a v prodejnosti se to neprojeví (zákazníci vybírají podle vzhledu a ne podle toho, jak to vevnitř vypadá).

Teď na to trochu doplácím, protože už druhý týden chystám pro jeden projekt šablony ze svých ilustrací a oni chtějí, aby ty vrstvy byly uspořádané a popsané a spoustu dalších požadavků mají... ale není to tak hrozné, udělat pořádek v jedné (mé) ilustraci je pro schopného grafika otázka tak dvou minut... Pravda, kdo s Illustrátorem neumí, tak se s z toho asi pose...
+sedmicka7a Hodnocení: +1
Fotograf, grafik, fotobankéř na volné noze a místní admin | fotobanky.cz | ilustrator.cz | dubanci.cz
admin
Site Admin

Reputace: +627

Příspěvekod Anika » 23. září 2016 14:05

Když jsem kdysi dělávala v inkscape, používala jsem často interpolaci (něco jako blend). Když ty obrázky dneska otvírám ilustrátorem, protože je občas recykluju, tak z toho šílím, protože všechny skupiny jsou rozpadlé na samostatné elementy. Takže mám stovky neseskupených objektů a musím to ručně vybírat a seskupovat, odmazávat ty mezikroky prolnutí a znovu to prolínat v ilustrátoru, protože istock by to jinak nevzal (jiným to nevadí).
Vrstvy dělám vyjímečně, nic si nepojmenovávám, ale skupiny dělám poctivě, bez toho bych bych se zbláznila.

Mimo téma: existuje nějaký způsob, jak hromadně vybrat třeba 20 objektů nad sebou v okýnku vrstvy a seskupit? Tažením to jde jen označit pro mazání.
Hodnocení: 0
Anika

Reputace: +248

Příspěvekod admin » 23. září 2016 14:17

Anika píše:Mimo téma: existuje nějaký způsob, jak hromadně vybrat třeba 20 objektů nad sebou v okýnku vrstvy a seskupit? Tažením to jde jen označit pro mazání.

Mám strašně rád takovéhle dotazy... vím že tím zabiju spoustu času, ale nedá mi to a googlím :) občas neúspěšně, občas úspěšně a to se pak člověk naučí nové věci, které strašně urychlují práci! Takže díky za super dotaz, také mě to štvalo a myslel jsem, že to nejde. A přitom to jde a je to jednoduché - viz: https://forums.adobe.com/thread/663211

Stručně povědíno, stačí zmáčknout ALT a pak kliknout na první vrstvu levým, držet a táhnout přes další vrstvy (nedej se zmást, že se nic neoznačuje) a pak pustit. Pokud chceš k výběru přidat další vrstvy, tak ještě přidej klávesu SHIFT.
+Ravennka Hodnocení: +1
Fotograf, grafik, fotobankéř na volné noze a místní admin | fotobanky.cz | ilustrator.cz | dubanci.cz
admin
Site Admin

Reputace: +627

Příspěvekod Anika » 23. září 2016 14:46

Díky za odpověď. Zjistila jsem, že tohle funguje do CS5, ale v CS6 a v CC to nefunguje, objekty v paletce se podbarví, ale nejsou vybrané (nesvítí čtvereček vpravo). Nedá se s tím pracovat běžným způsobem, jen pomocí nabídek v menu (ikonka v pravo nahoře v panelu). Dá se to smazat nebo zamknout, ale jednoduše seskupit ne. Nejblíž je k tomu možnost "shromáždit v nové vrstvě", pak to seskupit tam a vrátit na původní místo.
A teď jsem narazila na jedno ještě lepší řešení: požadované objekty tažením dolů přes chlíveček se zámkem hromadně zamknout a pak zvolit Objekt - odemknout vše, a ty zamčené objekty se odemknou a zůstanou vybrané. To je logika! :D
+Ravennka Hodnocení: +1
Anika

Příspěvekod shalom3 » 23. září 2016 22:59

To tedy žasnu. Zesložiťovat věci dokáže úplně každý, ale zjednodušovat málokdo. A není nad to, když se v určitém SW mění věci již zažité a zdokumentované (naštěstí se u některých SW tyto tendence výrazně neprojevují).
Jinak velké plus pro Admina, že se přiznal k tomu, že patří do čeledi Grafik - suidae (tedy prasatovití ;) ), k čemuž jsem se také přiznala. Ale na druhé straně jsem si včera sáhla do svědomí a zkusila skupinky pojmenovávat. Kdyby si na to člověk zvyknul, tak by si určitě ulehčil práci - jak při překopávání starších vektorů, tak i při animaci. Vrstvy u fotobankových grafik nejsou nezbytností (většinou nejde o tragicky složité věci), ale ty pojmenované skupinky by měly určitě své kouzlo.
shalom3

Reputace: +1193

Příspěvekod Lenka » 24. září 2016 04:50

Kdysi jsem v záchvatu velkodušnosti chtěla vyrábět vrstvy v Inkscape. Průser. Od té doby se držím vrstvy root a na jiné nemyslím. Seskupuju v svg pro sebe, aby se mi to dobře editovalo při recyklaci, ale co to dělá kolegům v AI netuším.
Jak jsem tu psala že mi nabídli dělat grafiku pro weby, tak ti to chtějí ve skupinách vrstev v psd, což se mi nějak nedaří vyrobit, samostatný vrstvy dobrý, ale jak vrstvu seskupím, je z toho "placka". Takže si to asi budou muset seskupovat sami. Teď jsem k tomu dostala ještě udělat leták, to je taky sranda, ptám se, v jakým formátu to chce tiskárna? Jpg, pdf, chce tam ořezový značky...? - To prej je jedno, oni jsou to známí, nějak si s tím poraděj. :-D
No, jak je psáno výše, zákazník je ten, kdo platí, a ten taky rozhoduje, která námaha je relevantní, a která se nevyplatí. Jen jsem už poučená z minulých pokusů a nikdy nedám zákazníkovi do ruky polotovar k připomínkování, protože už vím, že je schopen usoudit že to stačí, a rovnou to použít. :-D

Jo, a nepovažuju se za prase. Jsem medvěd - predátor oportunista. :-D
Jsem medvěd.
Lenka

Reputace: +206

Příspěvekod Anika » 24. září 2016 07:29

Leni to děláš gimpem? Možná seskupuješ špatným tlačítkem. Udělej si novou prázdnou skupinu a vrstvy do ní natahej ručně.
+Lenka Hodnocení: +1
Anika

Příspěvekod PandaWild » 24. září 2016 09:12

Doplním příklad, co považuji za tu "prasoidnost", protože to si myslím že tady grafici nedělají. Pojmenování vrstev není problém. Dotyčný grafik např. začne správně vytvořením 3 vrstev pro 3 počítadla jackpotu. Vytvoří v nich podkladové rámečky. Pak do jednoho počítadla přidá horní odlesky, ty odlesky rozmnoží do ostatních počítadel, ale nechá to ve vrstvě prvního počítadla. To by ještě šlo, počítadla se dají vybírat vizuálně a např. posouvat. Pak začne jen tak kamsi přidávat hvězdy a stále je kopírovat a posouvat, občas něco seskupí a kopíruje skupinu aby se mu to dobře dělalo. Výsledně jsou hvězdy ve všech vrstvách promíchané, je jedno ke kterému počítadlu patří. V základních vrstvách jsou stovky objektů hvězd, tedy nedají se snadno vybrat protože jsou promíchané se vším možným. Některé jsou jako skupiny do několika úrovní. On to vytvořil aby s tím měl co nejmíň práce, ale nevím jak by dělal dodatečné úpravy když by měl např. posunout nějaké počítadlo nebo dokonce ho recyklovat do jiné grafiky. Vizuálně se to nedá vybrat, protože je to překryté různými dalšími objekty, které se nedají jen tak vybrat aby se např. skryly. Ve vrstvách se to nedá jednoduše vybrat, protože jednotlivé části jsou rozstrkané po více vrstvách a promíchané s prvky jiných objektů (např. se stovkami hvězd). Řeší jen aby se mu to snadno vytvořilo, ale ne aby se to dalo později upravovat.
+Bananaboy, +Pitju Hodnocení: +2
PandaWild

Reputace: +2006

Příspěvekod Návštěvník » 24. září 2016 09:24

A není nakonec nejlepší si to udělat sám a propracovanější k obrazu svému než spoléhat na druhé?
Návštěvník

IP: 46.135.60xx

Reputace: 0

Příspěvekod PandaWild » 24. září 2016 09:54

Grafik má lepší abstraktní představivost než programátor.
PandaWild

Reputace: +2006

PředchozíDalší

Zpět na Všeobecná fotobanková diskuse