Na namaľovanie obrazu podľa fotky z fotobanky nepotrebuješ žiadnu licenciu. To už sa jedná o tvoje dielo kde fotka bola len predlohou. Keď som si pýtal povolenie na namaľovanie obrazu podľa fotky od nejakého fotografa, tak bol vždy poctený, že som si ako predlohu vybral jeho fotku. Veľa obrazov som ale namaľoval aj bez povolenia podľa fotiek z fotobanky a nikdy s tým nebol žiadny problém. Trochu som to prepískol akurát v prípade, keď som skopíroval obraz žijúceho autora. Vtedy sa mi ten autor ozval a požiadal ma, aby som kópiu jeho obrazu neponúkal na predaj. Tak som obraz proste stiahol z ponuky a našťastie ma autor nežaloval.
Svoju skúsenosť s namaľovaním obrazu podľa fotky má aj admin Petr Václavek, keď som ho dávnejšie na jeho blogu upozornil, že jedna maliarka namaľovala obraz podľa jeho fotky. Bolo to nejaké zátišie s hroznom a pohárom vína. Tiež mu to myslím vtedy vôbec nevadilo.
Rozumným fotografom by to rozhodne vadiť nemalo. Možno budeš mať smolu a zrovna natrafíš na nejakého arogantného kreténa, ktorý sa bude cítiť urazený, že si si ako predlohu vybrala jeho fotku a bude sa snažiť z toho spraviť nejakú aféru, ale myslím, že táto možnosť je minimálna.