Na šikmé ploše (etické otázky na hraně)

Pochlubte se svými úspěchy, zanadávejte na fotobanky, upozorněte na novinky

Na šikmé ploše (etické otázky na hraně)

Příspěvekod Lenka » 2. prosinec 2016 16:43

Dotaz: Dali byste na fotobanky něco, o čem si někdo jinej myslí, že by tam mělo bejt, ale vyrobil to ten někdo jinej za účasti vaší grafiky, takže je to de facto společná práce? Za předpokladu že ten dotyčnej s tím souhlasí, ale potíž je v tom, že nejenom vy nevíte, jak přesně je to udělaný, ale i kdybyste to věděli, tak byste to udělat neuměli a nemohli?
Hodnocení: 0
Jsem medvěd.
Lenka

Reputace: +206

Re: Na šikmé ploše (etické otázky na hraně)

Příspěvekod Host » 2. prosinec 2016 17:12

Kde není žalobce, není soudce. Záleží na osobě "spoluautora", zda je to vyjímka, nebo začátek trvalejší spolupráce, atd., atd. Vůči fotobankám bych neměl nejmenších výčitek svědomí, přemýšlel bych jen o svém budoucím vztahu s dárcem díla...
Host

IP: 193.86.92.1xx

Reputace: 0

Příspěvekod Lenka » 2. prosinec 2016 17:19

Vidíš, a já to beru tak, že uděláš to jednou, a potom musíš daleko víc bojovat, abys to neudělal znova, a potřetí je z toho zvyk a už se nedá vystoupit. Jako spolupráce běží už dlouho, ale jedna věc je pošeptat si know how nebo i poskytnout "lopatu" a druhá věc je přímo tam za někoho to uhlí naházet, resp. dovolit někomu, aby to za tebe udělal. Přijde mi to nebezpečný spíš z hlediska osobnostního vývoje, než z hlediska dopadení babišovým agentem (kterej by to určitě chtěl následně dvakrát zdanit, i kdyby to nic nevydělalo). :lol:
Jsem medvěd.
Lenka

Příspěvekod alima007 » 2. prosinec 2016 17:42

ahoj, já bych do toho nešla. Pokud dotyčný myslí, že by to mělo být na fotobance, tak ať si založí účet a dá to tam svým jménem. A už vůbec bych to tam nedávala svým jménem, pokud nevím, jak to udělat. 8-)
alima007

IP: 83.167.225.1xx

Příspěvekod Host » 2. prosinec 2016 17:55

Jo, jo, karmu by to mohlo poškodit i nenapravitelně a co by tomu řekl třeba bratr Svojsík. Tím je to myslím vyřešeno. Hrdé NE, budiž tvou odpovědí... :)
Host

IP: 193.86.92.1xx

Příspěvekod Ravennka » 2. prosinec 2016 18:13

Já bych to tam klidně frkla, brala bych to jako dar. Stejně to třeba nevydělá ani korunu a pokud jo, tak dotyčného můžu pozvat za to na "pivo", a nebo mu za to něco pěkného pořidit, pokud by to vydělávalo nějak závratně. Kdybych to nedala na fotobanku, tak by měl kulový, takhle třeba alespoň to "pivo" 8-)
+Lenka Hodnocení: +1
Ravennka

Reputace: +750

Příspěvekod hypotekyfidler.cz » 2. prosinec 2016 18:22

Lenka píše:že nejenom vy nevíte, jak přesně je to udělaný, ale i kdybyste to věděli, tak byste to udělat neuměli a nemohli?

Hele to zní tajemně, já bych to dal určitě napřed zkontrolovat profesoru Snapovi, jestli to neobsahuje černou magii.
hypotekyfidler.cz

Reputace: +341

Příspěvekod shalom3 » 2. prosinec 2016 20:10

Lenko, já to vidím asi tak, že lidem se nedá dneska moc věřit. A už vůbec ne, když se někde začnou generovat případně nějaké peníze. Vzhledem k fotobankám není co řešit, ale od kohokoli na světě bych chtěla písemné potvrzení ve smyslu, že si na svůj podíl z té tvorby nedělá vůči mně žádná práva, a to na každý jednotlivý výtvor.
shalom3

Reputace: +1193

Příspěvekod Lenka » 3. prosinec 2016 08:12

hypotekyfidler.cz píše:
Lenka píše:že nejenom vy nevíte, jak přesně je to udělaný, ale i kdybyste to věděli, tak byste to udělat neuměli a nemohli?

Hele to zní tajemně, já bych to dal určitě napřed zkontrolovat profesoru Snapovi, jestli to neobsahuje černou magii.

Na to nepotřebuju Snapea. Na to stačí první kolemjdoucí ajťák, kterej ví, co mám doma za šunku. :lol:
Jsem medvěd.
Lenka

Příspěvekod ypres.bass » 3. prosinec 2016 12:41

Lenka píše:... jedna věc je pošeptat si know how nebo i poskytnout "lopatu" a druhá věc je přímo tam za někoho to uhlí naházet, resp. dovolit někomu, aby to za tebe udělal. Přijde mi to nebezpečný spíš z hlediska osobnostního vývoje, ...

vítej ve světě desetitisícových portfolií. Nebo myslíš že to někdo dělal sám a ručně?
+Marsan Hodnocení: +1
www.politicon.eu | www.simonds.store
ypres.bass

Reputace: +26

Další

Zpět na Všeobecná fotobanková diskuse