nový monitor

Pochlubte se svými úspěchy, zanadávejte na fotobanky, upozorněte na novinky

nový monitor

Příspěvekod Navstevnik_3 » 18. únor 2021 13:17

Ahoj, chtěl bych vybrat nový monitor na práci.

Celkem se mi libí https://www.mironet.cz/3752quot-dell-u3821dw-ultrasharp-stribrna-led-3840x1600-ips-219-5ms-10001-300cdm2-hdmidpusb-c-3ynbd+dp464997/

Jen si nejsem jistý v pár bodech:

- nemá 4K, dell má jeste bratricka 40" s nejakym 5k rozlisenim (chtel bych sirsi plochu) ale nevim jestli je to koukatelne v 1:1, nechci pouzivat zadne meritka apod. Jaké máte PPI / rozliseni ku uhlopricce na monitorech pri praci aby to bylo unosne bez zvetsovani meritka?

- barevne prostory - moc casto je neresim, delam grafiku / tisk / video / prekvapilo me ze uz se u monitoru v teto cenove kategorii neuvadi ADOBE pokryti

- graficka karta - mam nvidia GTX 1660, 1DP + HDMI + DVI. nejsem si jisty jestli karta utahne stary monitor 2560 x 1600 + 3840 x 1600 (pripadne to 5k i kdyz to uz by asi jelo samotne).

- pripadne mate nejake doporuceni na dobry vyzkouseny pracovni monitor? Koukam na to cely den, tak nechci moc setrit, spis z toho mit radost. A mam celkem strach z vanych pixelu, tak je fajn nejaka zaruka, u noveho monitoru to dokaze dost otravit.

Diky za tipy.
Hodnocení: 0
Navstevnik_3

IP: 62.240.183.xx

Reputace: 0

Re: nový monitor

Příspěvekod Neznamy » 18. únor 2021 16:25

Dobrý vyzskoušený monitor - EIZO CG318-4K. Na něj se kouká opravdu výborně. Ale taky to něco stojí.

K tomu Dell jsem našel že má 95 % DCI-P3. Je to lepší než pár facek, ale jako grafický monitor bych to nenazýval. Otázka je také jak dobře zkalibrovaný přijde z výroby.
Neznamy

Reputace: +58

Příspěvekod Navstevnik_3 » 19. únor 2021 08:56

Diky za tip, ale to uz je monitor kategorie pres 100 000 Kc, verim tomu ze bude super, ale to je mimo rozpocet. Koukal jsem ze ma 149 PPI - muzu se zeptat jestli je to pouzitelne tedy v 1:1 na te obrazovce? Nebo pouzivas treba 125% apod?
Navstevnik_3

IP: 62.240.183.xx

Příspěvekod castyhost » 19. únor 2021 09:22

ze zkusenosti s posezu a stoje u pracovniho stolu je 30" 2560x1440 akorat. Cela plocha na vetsim monitoru nejde najednou vnimat a detaily jsou stejne moc maly...sviti to do xichtu a rozhlizim se kde co je
video 4k a vetsi pri 1:1 asi jeste chvili nikdo koukat nebude

DELL ultrasharp je imho nejlepsi kvalita za slusne penize, nejaka procenta pokryti a ceho nemaji vyznam, 85% lidi na svete nemaji stejne vnimani barev a 15% ma vylozene vady spektra

zkus si to a uvidis co uvidis ;-)
castyhost

IP: 92.240.175.1xx

Příspěvekod Neznamy » 19. únor 2021 10:28

Navstevnik_3 píše:Diky za tip, ale to uz je monitor kategorie pres 100 000 Kc, verim tomu ze bude super, ale to je mimo rozpocet. Koukal jsem ze ma 149 PPI - muzu se zeptat jestli je to pouzitelne tedy v 1:1 na te obrazovce? Nebo pouzivas treba 125% apod?

Pro mě to nebylo použitelné v rozlišení 1:1. To bylo to první co jsem řešil. Ale jsou lidé, co používají nativní rozlišení na Apple noteboocích, a mají vše tak malé, že bych na to musel mít lupu, abych to viděl. Takže záleží na uživateli, jak dobře vidí nebo jak moc si chce namáhat oči.

Já bych za ty peníze raději pořídil Eizo ColorEdge CS2740. Nebo Eizo ColorEdge CG2730, to už má kalibrační sondu v sobě, ale je to také dražší. Na EIZO monitory nedám dopustit. A dodávám, že nejsem jimi nijak placený, naopak já platím jim za jejich produkty.

castyhost píše:Cela plocha na vetsim monitoru nejde najednou vnimat a detaily jsou stejne moc maly...

DELL ultrasharp je imho nejlepsi kvalita za slusne penize, nejaka procenta pokryti a ceho nemaji vyznam, 85% lidi na svete nemaji stejne vnimani barev a 15% ma vylozene vady spektra

S obojím si dovoluji nesouhlasit. Záleží ale na způsobu práce. Ve Photoshopu mám plno vrstev, takže mám paletku s vrstvama na 2/3 výšky, pak používam plno dalších paletek, takže z nich mám vlevo i vpravo 1 sloupec. Tím se mi zúží pracovní plocha na "akorát" a vůbec nemám pocit, že bych se nějak moc musel rozhlížet. Navíc když něco retušuju, vidím kontext, nešmrdlám nějaký jeden detail aniž bych věděl o okolí. Takže za mě těch 31" je akorát.

A co se týká barev - ano, každý člověk je vidí jinak a každý má jinak nastavený monitor. Ale proto já jako profík mám mít vše nastavené co nejpřesněji, abych mohl říct - takhle je to správně, pokud se vám barvy nezdají, musíte si je vyřešit u sebe. A třeba u pleťpvky je poměrně zásadní mít dobře nastavené barvy. Měl jsem monitor (než jsem ho zkalibroval), který byl dost do růžova. Kdybych ho bral vážně, tak bych vše ladil proti tomu, tedy do zelena a na kalibrovaném monitoru by pak byly všechny fotky s lidmi do zelena.
Neznamy

Reputace: +58

Příspěvekod castyhost » 19. únor 2021 11:26

tak ano, je otazka co je produktem a kdo cilovka
mel bych mit vystup o rad dva kvalitnejsi nez zobrazi zakaznik
castyhost

IP: 92.240.175.1xx

Příspěvekod Egeris » 22. březen 2021 13:08

Ahoj, máte někdo zkušenost s Eizo CS 2740? Podle parametrů vypadá fajn. Nejsem profík, ale chci něco lepšího na fotky, videa a občas si i zahrát nějakou hru... Původně jsem Eizo nechtěl, přišlo mi dost drahé a tak jsem koupil jinou značku, a teď akorát mlátím hlavou do zdi...
Egeris

Reputace: +117

Příspěvekod TomasK » 23. březen 2021 14:47

Egeris píše:Ahoj, máte někdo zkušenost s Eizo CS 2740? Podle parametrů vypadá fajn. Nejsem profík, ale chci něco lepšího na fotky, videa a občas si i zahrát nějakou hru... Původně jsem Eizo nechtěl, přišlo mi dost drahé a tak jsem koupil jinou značku, a teď akorát mlátím hlavou do zdi...

Ja mohu Eizo jen doporucit, ale nejsem si jisty, zda by nebylo lepsi koupit 30, protoze ikonky a UI v PS budou strasne prtave. Aktualne mam 2 roky Eizo 2750 (QHD) a je to tak akorat. Na druhou stranu jsem mel pred tim 24 Nec (1920 × 1200) a tam mi pomer rozliseni vs ikony a UI prislo o neco pohodlnesji pro oci.
TomasK

Reputace: +32

Zpět na Všeobecná fotobanková diskuse