U objektivu záleží na tom, co fotíš, u těch zvířat je nejlepší teleobjektiv (tzn. třeba rozsah 70-300, 100-400, laicky řečeno, aby to mělo co nejvíce mm). Na portréty (tedy lidské emoce) něco okolo 100 mm, jelikož máte zrcadlovku s APS-C (pokud máte namysli Nikon D3300, v názvu máte 330, což nevím jestli existuje, ani google 330 ho nenašel), tak by ti mohla stačit i pevná 50 (cca 85 mm po přepočtu) nebo 85 mm (cca 135 mm po přepočtu), do vyšších bych nešla to už je pak spíš tele. U krajin nebo velké skupiny lidí je dobré spíše širší ohnisko (u krajin rozhodně) tedy okolo těch 18 mm.
ISO se snaž mít co nejnižší, čím ↑ ISO, tím ↑ šum, takže s tím tvým foťákem 100, 200, i 400 jde v nejhorším 800, výš bych nešla (fotobanky kvůli šumu hodně vyhazují).
Clona: 1. čím ↑ clona, tím ostřejší pozadí (hloubka ostrosti) a naopak.
2. clona určuje i světelnost fotografie (tzn. při vyšší cloně, bude třeba i delší čas)
Čas: čím delší čas, tím světlejší fotografie. Ale pamatuj, že bez stativu se ještě většinou udrží 1/50, občas 1/40 nebo velmi málo 1/30, delší čas rozhodně neudržíš.
Můžeš fotit cokoliv, když to bude vyfocené nevšedně a kvalitně, tak to rozhodně někdo koupí, v tématu lidské práce je docela prostor (muž/žena pokládající dlažbu, štukující zeď, ...), mně se nejvíce prodává tato a tato fotka.
A nakonec si nemůžu odpustit tohle, za což mě asi zkritizuješ. Já než si koupila foťák tak jsem 14 dní předtím studovala všemožné o focení, jak nastavit foťák, co je clona, jak co ovlivňuje fotografii, návod k tomu danému foťáku, atp., třeba nedávno jsem kupovala externí blesk a přečetla si několik článku o tom, jak ho nastavit, atp. a stále o tom články hledám. Koupení zrcadlovky, bez jakékoli znalosti veličin ovlivňujících fotografie a následné focení na automat mi přijde jako vyhození peněz z okna. Aspoň, že sis nekoupil fullframe to už by opravdu bylo příliš
A příště zkus interpunkci a členění textu, třeba i pomocí entrů, mezery za otazníkem a dvojkou, by určitě taky nepřekážely.
Edit.:
vzdálenost: záleží na tom jaký máš objektiv a na tom co chceš zachytit, když celou postavu, tak nastavíš nejnižší ohnisko toho objektivu a jdeš tak daleko, dokud je tam nebudeš mít celé. a když chceš jen obličej, tak přiblížíš a případně jdeš blíž nebo dál. A nebo stojíš na místě a jen zoomuješ