chtel bych zacit fotit

Jste na fotobankách noví? Pište sem, pokud se chcete zeptat na ty nejzákladnější věci, potřebujete poradit, nebo se jen přivítat s místní komunitou.

Re: chtel bych zacit fotit

Příspěvekod sedmicka7a » 14. červenec 2016 18:28

fajn, zkusím ti odpovědět.
U objektivu záleží na tom, co fotíš, u těch zvířat je nejlepší teleobjektiv (tzn. třeba rozsah 70-300, 100-400, laicky řečeno, aby to mělo co nejvíce mm). Na portréty (tedy lidské emoce) něco okolo 100 mm, jelikož máte zrcadlovku s APS-C (pokud máte namysli Nikon D3300, v názvu máte 330, což nevím jestli existuje, ani google 330 ho nenašel), tak by ti mohla stačit i pevná 50 (cca 85 mm po přepočtu) nebo 85 mm (cca 135 mm po přepočtu), do vyšších bych nešla to už je pak spíš tele. U krajin nebo velké skupiny lidí je dobré spíše širší ohnisko (u krajin rozhodně) tedy okolo těch 18 mm.

ISO se snaž mít co nejnižší, čím ↑ ISO, tím ↑ šum, takže s tím tvým foťákem 100, 200, i 400 jde v nejhorším 800, výš bych nešla (fotobanky kvůli šumu hodně vyhazují).

Clona: 1. čím ↑ clona, tím ostřejší pozadí (hloubka ostrosti) a naopak.
2. clona určuje i světelnost fotografie (tzn. při vyšší cloně, bude třeba i delší čas)

Čas: čím delší čas, tím světlejší fotografie. Ale pamatuj, že bez stativu se ještě většinou udrží 1/50, občas 1/40 nebo velmi málo 1/30, delší čas rozhodně neudržíš.

Můžeš fotit cokoliv, když to bude vyfocené nevšedně a kvalitně, tak to rozhodně někdo koupí, v tématu lidské práce je docela prostor (muž/žena pokládající dlažbu, štukující zeď, ...), mně se nejvíce prodává tato a tato fotka.

A nakonec si nemůžu odpustit tohle, za což mě asi zkritizuješ. Já než si koupila foťák tak jsem 14 dní předtím studovala všemožné o focení, jak nastavit foťák, co je clona, jak co ovlivňuje fotografii, návod k tomu danému foťáku, atp., třeba nedávno jsem kupovala externí blesk a přečetla si několik článku o tom, jak ho nastavit, atp. a stále o tom články hledám. Koupení zrcadlovky, bez jakékoli znalosti veličin ovlivňujících fotografie a následné focení na automat mi přijde jako vyhození peněz z okna. Aspoň, že sis nekoupil fullframe to už by opravdu bylo příliš :D :lol: .

A příště zkus interpunkci a členění textu, třeba i pomocí entrů, mezery za otazníkem a dvojkou, by určitě taky nepřekážely. ;) :)

Edit.:
vzdálenost: záleží na tom jaký máš objektiv a na tom co chceš zachytit, když celou postavu, tak nastavíš nejnižší ohnisko toho objektivu a jdeš tak daleko, dokud je tam nebudeš mít celé. a když chceš jen obličej, tak přiblížíš a případně jdeš blíž nebo dál. A nebo stojíš na místě a jen zoomuješ :lol: (záleží na rozsahu toho objektivu), prostě aby se ti tam ty lidi vešli, tak jak chceš. Lol nenapadlo by mě, že se na tohle bude někdo ptát, ještě k tomu když existují zoomovací objektivy :lol: .
+Marsan, +PandaWild, +Ravennka, +admin Hodnocení: +4
http://www.megapixel.cz/foto/106527
http://www.shutterstock.com/gallery-2703055p1.html
sedmicka7a

Reputace: +48

Příspěvekod jaroslavkonrad » 14. červenec 2016 18:46

dik za odpoved takhle jsem to potreboval aspon nekdo normalni jeste malinka vec co se tejce tech velikosti objektivu versus vzdalenost tedy jak daleko pri fotografovani musim bejt jednu vec vim na velke vzdalenosti musim mit velkej objektiv co by ste doporucily jaky objektiv nad vzdalenost nad 50 metru nedokazu si uvedomit jak bych ze 4 metru fotil emoce pri rvacce dvou medvedu to by asi dobre nedopadl da se s takovim fotakem jako nikon 3300 fotit emoce na velke vzdalenosti nebo si vzit hypoteku na vlajkovou lod u tveho editu sedmicko co kdyz chcu vyfotit celou postavu ale i s emocema j
Hodnocení: 0
jaroslavkonrad

Reputace: -36

Příspěvekod sedmicka7a » 14. červenec 2016 19:08

jaroslavkonrad píše:dik za odpoved takhle jsem to potreboval aspon nekdo normalni jeste malinka vec co se tejce tech velikosti objektivu versus vzdalenost tedy jak daleko pri fotografovani musim bejt jednu vec vim na velke vzdalenosti musim mit velkej objektiv co by ste doporucily jaky objektiv nad vzdalenost nad 50 metru nedokazu si uvedomit jak bych ze 4 metru fotil emoce pri rvacce dvou medvedu to by asi dobre nedopadl da se s takovim fotakem jako nikon 3300 fotit emoce na velke vzdalenosti nebo si vzit hypoteku na vlajkovou lod

myslela jsem, že je to řečený dost jasně :shock: (tedy pokud ji četl, to co jsem tam dopsala):
Edit.:
vzdálenost: záleží na tom jaký máš objektiv a na tom co chceš zachytit, když celou postavu, tak nastavíš nejnižší ohnisko toho objektivu a jdeš tak daleko, dokud je tam nebudeš mít celé. a když chceš jen obličej, tak přiblížíš a případně jdeš blíž nebo dál. A nebo stojíš na místě a jen zoomuješ :lol: (záleží na rozsahu toho objektivu), prostě aby se ti tam ty lidi vešli, tak jak chceš. Lol nenapadlo by mě, že se na tohle bude někdo ptát, ještě k tomu když existují zoomovací objektivy :lol: .

Ale jestli jsi to četl a stále to nechápeš, tak tedy takhle: to jestli se to s tim dá vyfotit nezáleží na foťáku, ale na objektivu. Je jasný, že nebudeš od medvědů metr, to by pak rvačka přestala a šly by po tobě :lol: .

Ale každý objektiv, pokud na něm není nasazený reverzní kroužek, dokáže zaostřit na nekonečno (nekonečný počet metrů), a pokud jste daleko, tak dáte co nejdelší ohnisko (co nejvíce mm) a vyfotíte, protože v tý chvíli nic lepšího udělat nemůžete, jít blíž je nebezpečné a když půjdete dál, tak laicky řečeno ty medvědi budou na té fotografii ještě menší.

Třeba já z hodně velké vzdáleností (balón na obloze) fotila na 300 mm a ten balón je tam zblízka a jde i přečíst nápis na něm. Prostě třeba (jen pláclý ne skutečnost) aby jsi s 50 vyfotil jen obličej musíš stát 2 m od člověka, se 100mm 4m, atp. ale tyhle vzdálenosti jsou úplně smyšlený. Prostě čím delší ohnisko tím dál můžeš/musíš stát, aby bylo vidět to co chceš. A zase se širším ohniskem můžeš být od člověka 2 m a vyfotit celou jeho postavu (např. 18 mm), s dlouhým ohniskem bys musel být dál.

Vzdálenost nejde jen tak říct, prostě přiblížíš/oddálíš a když je to moc nebo málo, tak jdeš dál/blíž. Sama tu vzdálenost nevim :D prostě zoomuju a přibližuju/oddaluju se tak, dokud tam není, to co chci. :)

A ještě jedna věc, nemůžeš jít blíž k fotografovanému objektu, než je minimální zaostřovací vzdálenost objektivu (většinou napsaná někde v jeho přední části, záleží na značce), u teleobjektivů je ta vzdálenost vyšší než u makroobjektivů (např. můj 70-300 má v makro režimu min. zaostřovací vzdálenost (vzdál. na kterou zvládne zaostřit) 90 cm v klasickým režimu 1,5 metru a pevná padesátka dokáže zaostřit na 33 cm a na seťáku od Canonu je uvedeno 25 cm (u Nikonu to bude podobný) :) ;)
+PandaWild, +Ravennka Hodnocení: +2
Naposledy upravil sedmicka7a dne 14. červenec 2016 19:19, celkově upraveno 4
sedmicka7a

Příspěvekod GreatWhite » 14. červenec 2016 19:09

:lol: :lol: :lol: neskutečně pobavil :D
+PandaWild, +sedmicka7a Hodnocení: +2
GreatWhite

Reputace: +175

Příspěvekod jaroslavkonrad » 14. červenec 2016 19:11

precetl jsem si clanek Větší problém je fotografovat emoce negativní. Zde by bylo potřeba se zmínit o tzv. etice fotoreportéra. Živelné pohromy, nemoci, neštěstí – i v takových situacích vznikají fotografie. Jsou velmi důležité např. z hlediska dokumentace, historie a podobně. Profesionál je profesionálem i proto, že v podobných situacích zvládne své emoce a fotografuje. pisou 18az 200 ve dvou zoom objektivech jak to mam chapat
jaroslavkonrad

Příspěvekod Trueblackheart » 14. červenec 2016 19:17

2 objektivy

1. 18-50 mm
2. 50-200 mm
Trueblackheart

Reputace: +37

Příspěvekod sedmicka7a » 14. červenec 2016 19:18

jaroslavkonrad píše:precetl jsem si clanek Větší problém je fotografovat emoce negativní. Zde by bylo potřeba se zmínit o tzv. etice fotoreportéra. Živelné pohromy, nemoci, neštěstí – i v takových situacích vznikají fotografie. Jsou velmi důležité např. z hlediska dokumentace, historie a podobně. Profesionál je profesionálem i proto, že v podobných situacích zvládne své emoce a fotografuje. pisou 18az 200 ve dvou zoom objektivech jak to mam chapat

Třeba jeden objektiv 17-85 mm a druhý 70-200 mm. Ale třeba Tamron vyrábí přímo ohnisko 18-200 mm. A s tím doporučením objektivu, foťte se seťákem, časem zjistíte, jestli potřebujete spíše objektiv s delším ohniskem a koupíte ten nebo široké ohnisko. Rozhodně nekupujte ještě další objektiv, když jste totálně bez zkušeností a znalostí fotografování. Osobně bych se nedivila, kdyby jste s tím fotoaparátem pár měsíců fotil a pak ležel jen ve skříni, protože na to v tuhle chvíli vypadáte. Opravdu štěstí, že jste nekoupil FF, to by se vám každý jen vysmál, protože člověk s FF by měl umět fotit a mít nějaké zkušenosti. ;) :)
sedmicka7a

Příspěvekod jaroslavkonrad » 14. červenec 2016 19:32

sedmicka7a píše:
jaroslavkonrad píše:precetl jsem si clanek Větší problém je fotografovat emoce negativní. Zde by bylo potřeba se zmínit o tzv. etice fotoreportéra. Živelné pohromy, nemoci, neštěstí – i v takových situacích vznikají fotografie. Jsou velmi důležité např. z hlediska dokumentace, historie a podobně. Profesionál je profesionálem i proto, že v podobných situacích zvládne své emoce a fotografuje. pisou 18az 200 ve dvou zoom objektivech jak to mam chapat

Třeba jeden objektiv 17-85 mm a druhý 70-200 mm. Ale třeba Tamron vyrábí přímo ohnisko 18-200 mm. A s tím doporučením objektivu, foťte se seťákem, časem zjistíte, jestli potřebujete spíše objektiv s delším ohniskem a koupíte ten nebo široké ohnisko. Rozhodně nekupujte ještě další objektiv, když jste totálně bez zkušeností a znalostí fotografování. Osobně bych se nedivila, kdyby jste s tím fotoaparátem pár měsíců fotil a pak ležel jen ve skříni, protože na to v tuhle chvíli vypadáte. Opravdu štěstí, že jste nekoupil FF, to by se vám každý jen vysmál, protože člověk s FF by měl umět fotit a mít nějaké zkušenosti. ;) :)

prece jen chcijit do emoci zvirat preci musi bejt neka definice ohniskl vdalenost me se jedna aby zbytecne nekoupil 300 kdyz by mi stacilo jen 150 cim by ste fotil vy souboj medvedu z durazem na emoce ja proste potrebuji vedet cisla tedy ohniska na urcitou vzdalenost
jaroslavkonrad

Příspěvekod Trueblackheart » 14. červenec 2016 19:37

Trueblackheart

Reputace: +37

Příspěvekod GreatWhite » 14. červenec 2016 19:39

Jaroslave rozzlobené medvědy foť na čtyřstovku
+karelk Hodnocení: +1