dotazy pro drsňáky

Jste na fotobankách noví? Pište sem, pokud se chcete zeptat na ty nejzákladnější věci, potřebujete poradit, nebo se jen přivítat s místní komunitou.

Re: dotazy pro drsňáky

Příspěvekod Anika » 16. říjen 2015 20:52

My jsme tady taky ochotní, a už jsme tu těch rad napsali tuny a kvanta, tak proč to psát znovu ve velkém, když stačí trochu hledat :)
Hodnocení: 0
Anika

Reputace: +248

Příspěvekod admin » 16. říjen 2015 21:01

Obecně - bod 4) pokud smažeš fotku z portfolia a nahraješ ji tam znovu, tak nic moc nezískáš - sice se den dva bude zobrazovat mezi novými fotkami, ale pak může zapadnout. Ona hlavně ta historie prodejů je to, co fotku posouvá k lepším pozicím při vhledávání.

Pokud to uděláš s jednou fotkou, tak ti to projde, ale pokud s vícema, tak si to fotobanky hlídají a ozvou se ti, proč něco takového děláš...
Fotograf, grafik, fotobankéř na volné noze a místní admin | fotobanky.cz | ilustrator.cz | dubanci.cz
admin
Site Admin

Reputace: +627

Příspěvekod Návštěvník » 16. říjen 2015 21:16

Pro Sentia je čas velkou hodnotou, tak předpokládá, že pro ostatní nikoliv... :roll: Je to prostě drsňák.
Návštěvník

IP: 193.86.92.1xx

Reputace: 0

Příspěvekod Návštěvník » 16. říjen 2015 21:27

Zajímavé je, že se nikdy tito "lehkoživkové" nepokusí nabídnout nějakou rozumnou částku, nebo naturálie za proškolení. Určitě by si nějaký zkušenější fotobankéř rád přilepšil a dotyčný by získal hodnověrné informace, opřené o konkrétní portfolio. Takhle stejně nezjistí nic konkrétního, nebo jen kecy v kleci, kterým se věřit může a nebo nemusí... Nějaké informace zde poskytuje jen velmi málo full time fotobankéřů.
Návštěvník

IP: 193.86.92.1xx

Reputace: 0

Příspěvekod sentio » 16. říjen 2015 22:08

naturálie? mohu nabidnout jablka ...

mrzí mě, že si to někteří špatně vysvětlili, ale čas pro mě hodnotu opravdu má, neb od ledna jsem bez zaměstnání (takže trochu stres po 17letech) a tak to o co jsem před 2měsíci po letech zavadil mě možná umožní existovat, nebo taky ne.... jak to mám vědět, jestli do toho investovat úsilí nebo ne?!

pokud v mých otázkáh přeci jen najdete něco užitečného i pro ostatní, budu rád za (i stručnou) odpověď, v opačném případě prosím toto vlákno ignorujte

Váňa
sentio

Reputace: +20

Příspěvekod Ravennka » 16. říjen 2015 22:33

Hele, jestli ve fotobankách vidíš možnost, tak začni. Vykašli se na všechno tohle info a prostě začni. I když dostaneš stotisíc rad na kw (a všechno to), tak stejně to nemusí znamenat vůbec nic, změní se algoristmus vyhledávání a jsi v...
Pro základ stačí, když si pročteš web, regneš se na SS, iStocku, Fotolii (tyhle nejvíce vydělávají), 123rf, Pond (tady jenom nahraješ a submitneš = žádná práce) a prostě to zkusíš / šlápeš do toho... ale rozhodně nepočítej, že ani kdyby ses přetrhnul, tak že by první čtvrt rok ti to nějak zvlášť neslo.
Pokud vím, tak v posledních letech tu bylo jenom pár lidí (jestli vůbec), kteří začli "trochu víc" vydělávat po půl roce... my ostatní máme trochu slušnější (a stálé)peníze po roce.
Ravennka

Reputace: +750

Příspěvekod shalom3 » 16. říjen 2015 22:37

Rozhodně si nedělej iluze, že ti to zajistí okamžitou obživu, fotobanky jsou skutečně běh na dlouhou trať. Některé věci, na které jsi se ptal, neví nikdo, krom správců dotyčných fotobank - mám na mysli klíčování a způsob, jak s tím pracuje vyhledávací algoritmus. Mimo to je dost jisté, že různé fotobanky to mají různě a že i časem mění vyhledávací algoritmy.
Univerzální radu ti tedy nemůže dát nikdo, ani ti nejzkušenější, ale na blogu Petra Václavka se dozvíš mnoho užitečných věcí, ten mi opravdu na začátku velmi pomohl.
shalom3

Reputace: +1193

Příspěvekod Jirik » 16. říjen 2015 23:17

Jedna dobra rada za vse, makej makej makej a pokud udelas za den 100 vektoru, tak za rok muzes bejt v baliku, ale tech 100 ks denne nesmis prerusit, pak budes opravdovej drsnak a nebudes potrebovat zdejsi rady.

Odesláno z mého LG-D405 pomocí Tapatalk
https://SecreLocal.com - Meet Girls Live Chat - No Verify - Anonymous Sex Dating - [url=https://SecreLocal.com/girls.html] Local Dating Sites [/url]
Jirik

Reputace: +38

Příspěvekod Lenka » 17. říjen 2015 12:01

Koukni, dám ti radu nad zlato, pokud si z ní dokážeš něco vzít. Vem libovolnou fotobanku, do který chceš nahrávat. Zadej slovo odpovídající tvému nejčastějšímu tématu. Vyber žebříček podle popularity. Rozklikni si tři obrázky na vrcholu, přez ně proklikej na jejich autory. A teď už to chce myslet: koukni se, jak klíčovali když začínali, a jak klíčujou teď (seřaď si jejich portfolia podle časové osy). Co si z toho vezmeš je na tobě. :-)
Jsem medvěd.
Lenka

Reputace: +206

Příspěvekod patrikslezak » 17. říjen 2015 14:40

Ahoj Sentio, do fotobanek nahrávám, protože mě baví focení a tak nemusí fotky ležet na mém hardisku , ale můžou ležet ve fotobance. Jsem začátečník, i když na shutterstocku už jsem překročil hranici 1000 schválených fotografií.
Mé odpovědi ber jako názor začátečníka.
Keywords
1) čím víc slov, tím lépe, když to jde využiji limit 50 slov, větší šance, že tvůj obrázek někdo najde.
Ale pozor musí být relevantní, nejvíc jsou háklivý na istocku, dostal jsem od nich varovný email, ať si dám pozor na klíčová slova
2) co popisovat, všechno, co vidíš na fotce, ale i jaké vyvolává emoce, i ty abstraktní pojmy, klíčová slova neřadím, shutterstock si je přehází, myslím, že jediná fotolie zvýhodňuje pořadí slov
3) nevím, nepřemýšlím, nefotím prvoplánově pro fotobanky, ale to co mě baví.
4) možné číslo, pády neřeším

Ilustrace nedělám

Obecně
1) sezonní věci nahrávat o něco dřív než ta sezona nastane, myslím, že se to nedá odhadnout kdy ? Měsíc, či dva ? Zimní fotky se mi třeba prodávají v létě.
3) Kolekce určitě ano, někdo objeví fotku , co se mu líbí, ale nemá čas proklikávat celé tvé portfolio , u mě 1000 obrázků, když koukne do kolekce, koupí i třeba další tvoje fotky,na shutterstocku mám občas jeden den prodeje více fotek jednoho témata a na mapě jsou ty fotky z jednoho místa. Kolekce dělám shutterstock, fotolie, u istocku na to nemůžu přijít jak.
4) smazání fotky si nic nepomůžeš, naopak, pokud se už prodala, objeví se na přednějších místech ve vyhledávání.Výhoda prvního dne kdy se objeví fotky na síti je diskutabilní. Tento týden přibylo 600 000 fotek na Shutterstocku , takže např. v pondělí se objeví tvá fotka ve vyhledávání na první stránce, když si zákazník dá seřadit fotky dle kritéria nové, ale večer nebo další den, záleží i na tématu co jsi fotil, bude už na třetí stránce a na konci týdne už zapadne v nových, že už se k ní nikdo neprokliká.
5) Nevím co jsou tagy, ale klíčová slova na fotolii nelze dodatečně změnit, přidat či jinak editovat.

Technika
1) na klíčování používám http://microstockgroup.com/tools/keyword.php , nebo i http://arcurs.com/keywording/, na nahrávání shutterstock přímo z webu, fotolie Total commander přes FTP, Istock DEEPMeta
2) žádný systém nemám.
3) Fotky mám v složce obrázky, jednotlivé složky nazvané a seřazené dle vniku fotografii a co je focené , např. 2015 07 09 Lednice...
4) Lenovo Think Centre procesor i7 , operační paměť 6 GB, připojený monitor Eizo Flex Scan L795 (z bazaru), + další monitor IBM Thinkvision, oba zkalibrované pomocí sondy Spyder , na retuše používám grafický tablet Wacom , Windows 7 64

Odkaz na moje portfolio http://shutterstock.com/g/patrikslezak
patrikslezak

Reputace: +11

PředchozíDalší

Zpět na Diskuse pro nováčky