od tomas.griger » 23. listopad 2018 21:04
Ano, aj ja si myslim, ze podla toho co som sa za roky o prijmoch z fotobank docital, tak by sme nemali platit zdravotne ani socialne. Ale nenasiel som bohuzial uctovnika, ktory by mi to jednoznacne potvrdil, alebo by bol ochotny ma obhajit keby mala poistovna iny nazor.
Nazor v zdravotnej poistovni maju jasny, platit zdravotne musi kazdy kto ma prijem. Ziadne vynimky nepoznaju. Sudit sa s nimi nechcem, keby mi poslali nedoplatky. Tak platim.
So socialkou to bolo jednoduchsie, kedze pasivne prijmy sa do vymeriavacieho zakladu pre socialne poistenie nerataju. Tak som socialne neplatil, az mi zavolala teta zo socialnej poistovne, ze ona nerozumie z coho mam prijmy, ale ze ked mam zivnost, musim platit socialne. Tak som jej vysvetlil ako funguju prijmy z fotobank a ona povedala, ze keby to bol obcasny prijem, tak ok, ale kedze je to u mna prijem pravidelny, vznika mi povinnost platit si socialne. Takze tak.
Nakoniec som to spravil najjednoduchsie ako sa da, vykazujem si to ako bezny aktivny prijem, aby som si mohol aspon odratat nezdanitelny prijem v danovom priznani, ale platim normalne zdravotne a socialne a s tym su vsetci uradnici spokojni, aj ked podla mna to nie je spravne a poistovne mi beru peniaze, ktore im podla zakona nepatria. Ale na Slovensku nepoznam odbornika na takyto druh prijmov, ktory by sa vedel postavit poistovniam a obhajit sa, alebo mna.
Sent from my iPad using Tapatalk