IPTC, FTP, 500 px, key words

Jste na fotobankách noví? Pište sem, pokud se chcete zeptat na ty nejzákladnější věci, potřebujete poradit, nebo se jen přivítat s místní komunitou.

Re: IPTC, FTP, 500 px, key words

Příspěvekod castyhost » 18. březen 2017 21:55

ZÁLOHOVAT!
ZÁLOHOVAT!
ZÁLOHOVAT!
ZÁLOHOVAT!
ZÁLOHOVAT!

nejlépe na pochybný disk z druhý, třetí, ehm ruky? :-D
+Baldion, +Ravennka Hodnocení: +2
castyhost

IP: 92.240.162.1xx

Reputace: 0

Příspěvekod shalom3 » 18. březen 2017 22:55

No, víš, milý častý hoste, ono je to tak - viděla jsem značkový pevný disk, který nám klekl pár dní po zakoupení a viděla jsem i vykopávky, které fungovaly stále spolehlivě, i když jejich kapacita byla na prd. Je to holt o tom, jak se vyspal číňánek, který značkové i neznačkové HD právě dával dohromady, případně o tom, jestli nějaký dopravce s bednou nových disků někde nepraštil. :D. Máme také řadu testovacích programů na disky, ne?
Hodnocení: 0
shalom3

Reputace: +1193

Příspěvekod NaturaLinda » 18. březen 2017 23:12

shalom3 píše:No neříkej, že si neděláš zálohy těch RAWů, osobně bych to viděla jak na zálohy těch neupravených, tak i těch upravených. S tím není radno si zahrávat, ve své ajťácké praxi jsem viděla mnoho slzících, kteří si data omylem vymazali, přišli o ně díky viru nebo prostě HDD odešel do věčných lovišť (také třeba účetní, která pak musela dělat rekonstrukci celého poměrně rozsáhlého účetnictví).
Co se týká disků, tak starší disky IDE případně i SATA seženeš dneska z druhé ruky doslova za pár šupů (kupujeme přes http://www.bazos.cz). K počítači je můžeš na chvilku vždycky připojit pomocí USB adapteru SATA/IDE (za cca 400 Kč - https://www.alza.cz/axago-adid-70-d271747.htm?o=1), udělat zálohu a pak je zase pěkně uložit do krabičky ;) .
A co mají říkat ti, kteří dělají videa řádově stovky MB ;) ?

Zálohu RAWu si samožejmě dělám - i s upravami, které jsou ovšem pouze v řádech kB. Začala jsem kdysi používat Lightroom mimo jiné z toho důvodu, že jsem viděla, jak se mi rychle plní disk, když jsem uchovávala jak RAW, tak upravený JPG v Zoneru Studio programu. S Lightroomem tento problém odpadl - vlk se nažral a koza zůstala celá. Takže ted jsem u stejného problému díky Stocksubmitteru - nic proti tomuto prográmku. Zkusila jsem dnes poprvé nahrávat přes něj a když pominu, že se mi to nedaří na Bigstock a 123rf, tak mi přijde naprosto geniální. Hlavně ty signalizující smajlíci jsou kouzelní :lol: Jen by mě zajímalo, zda je ještě jiná možnost (v kombinaci s Lightroomem)? Jak to děláte vy ostatní? díky.
NaturaLinda

Reputace: +1

Příspěvekod Ravennka » 18. březen 2017 23:56

zbytek už jsem psala, pro kw používám Adobe Bridge ;) kw propisuje i do videí :mrgreen:

JInak ad disky - je tam asi tak stejná úmrtnost jako u čehokoliv jiného. Stejně tak můžete mít vadnou telku, nebo vám může spadnout lustr na hlavu, nebo dron... :mrgreen: eliminovat se to dá jednoduše výběrem kvalitního disku, kde je pak ta úmrtnost minimální. Z druhé ruky bych osobně nekoupila... ale proti gustu ;)

Nicméně jistá paranoia je samozřejmě na místě - disk, kde máme skladovku pro krám + e-shop je taky zrcadlený na druhý disk, protože co kdyby... já si jednou za čas dělám zálohu na náš disk pro zálohy 8-)
+Baldion Hodnocení: +1
Ravennka

Reputace: +750

Příspěvekod castyhost » 19. březen 2017 06:08

shalom3

at jsou tvoje duvody a metody jakykoliv, nedelej to
castyhost

IP: 92.240.162.1xx

Reputace: 0

Příspěvekod Bananaboy » 19. březen 2017 07:44

Ja mám hlavné súbory s ktorými pracujem na pevnom disku D. Odtiaľ ich mám zálohované na druhom pevnom disku F a ešte na externom disku H. Ďalšiu zálohu mám na cloude z ktorého sa mi súbory zrkadlia na notebook, t.j. súbory mám zálohované na piatich rôznych miestach. To už je paranoia najvyššieho stupňa a som zrelý na návštevu u docenta Chocholouška! Pomóóóc!!! :lol: :lol:
+Baldion Hodnocení: +1
Bananaboy

Reputace: +1077

Příspěvekod Baldion » 19. březen 2017 07:56

Bananaboy píše:Ja mám hlavné súbory s ktorými pracujem na pevnom disku D. Odtiaľ ich mám zálohované na druhom pevnom disku F a ešte na externom disku H. Ďalšiu zálohu mám na cloude z ktorého sa mi súbory zrkadlia na notebook, t.j. súbory mám zálohované na piatich rôznych miestach. To už je paranoia najvyššieho stupňa a som zrelý na návštevu u docenta Chocholouška! Pomóóóc!!! :lol: :lol:

A já myslel, že takovou paranoiou trpím jen já :D Na druhou stranu to, že jsme paranoidní ještě neznamená, že nás nikdo nesleduje :lol:

Mám soubory standardně na druhém disku v počítači, odkud se mi automaticky synchronizují na NAS server (Synology), kde je zálohovací disk zrcadlený s druhým záložním diskem a odsud se každý den dělá rozdílová záloha na Cloud (One Drive 1TB). A ještě přemýšlím, že bych ten Cloud zrcadlil na jiný Cloud, kdyby se Microsoft rozhodl, že mi soubory smaže. ;)
+Bananaboy Hodnocení: +1
Baldion

Reputace: +131

Příspěvekod PandaWild » 19. březen 2017 08:05

Bananaboy: Na 5 místech, tak to jsme na tom stejně - fotobanková složka se 430 GB dat je doma na D:, v práci na D:, na převozním externím HD, na archivačním externím HD a ještě mé archivy průběžně vypaluji na DVD (archivních DVD je už 410). ... Kdy si tam dáme sraz?
+Bananaboy Hodnocení: +1
PandaWild

Reputace: +2005

Příspěvekod NaturaLinda » 19. březen 2017 22:42

:D OK, tak jo. Přemluvili jste mě :) Jdu koupit další externí disk a hurááá na to :D

Ještě poprosím o radu - je nějaká rychlá a jednoduchá finta na to, jak zkopírovat fotky i s popisky a klíčovými slovy z Fotolie a Bigstocku na ostatní fotobanky, které jsem doted zanedbávala? Nebo to musím všechno překopírovávat ručně po jednom? Díky všem účastníkům této diskuse. :D Moc jste mi pomohli.
NaturaLinda

Reputace: +1

Příspěvekod shalom3 » 20. březen 2017 01:40

Obávám se, že žádný způsob takového kopírování neexistuje.
Nakonec mě to všechno domanévrovalo k tomu, že si asi pořídím také další externí disk, docela se mi líbí toto https://www.hptonery.eu/cz-detail-90183 ... 0-1tb.html
(našla jsem na Heurece).
120 minut pracuje pod vodou :lol: , no nekup to. Ale zkoušet to asi nebudu.

Nebudu tedy mít jen dvě zálohy, ale tři, což myslím stačí. Tím budu oproti kolegům zde jenom "poloparanoidní" . Ale zatím jsem se nesetkala s tím, že by klekly dva disky najednou.
+NaturaLinda Hodnocení: +1
shalom3

Reputace: +1193

PředchozíDalší

Zpět na Diskuse pro nováčky