Off topic - kdo mne naučí tvorbu www stránek

Jste na fotobankách noví? Pište sem, pokud se chcete zeptat na ty nejzákladnější věci, potřebujete poradit, nebo se jen přivítat s místní komunitou.

Re: Off topic - kdo mne naučí tvorbu www stránek

Příspěvekod shalom3 » 7. leden 2021 13:40

To je právě věc, kterou si nedovedu představit - udělat stránky tak, aby byly funkční na hromadách nejrůznějších zařízení, o kterých dřív nebylo ani tušení (a to možná ještě něco geniálního přibude ;) ).
Hodnocení: 0
shalom3

Reputace: +1125

Příspěvekod Anika » 7. leden 2021 13:53

admin píše:Jo jo neznat html a css je blbost. Ale kdyz se je naučíte, tak sice pak nějakou tu stránku postavíte i bez redakčních systémů, ale pokud to chcete dělat na zakázku, tak byste se měli učit jak udělat FUNKČNÍ stránku, tedy stránku, která bude mít vyladěný obsah, bude brát ohled na vyhledávače (seo), uživatele (uix), bude přináše majiteli profit (prodeje), bude dobře vypadat na notebooku, telefonu, televizi, bude se načítat rychle (amp), ... zvládnout html a css je jen vrcholek ledovce nad hladinou. Byly doby (cca 20 let zpátky), kdy tohle stačilo, ale ty už se nevrátí.

To už víceméně ani není v možnostech jednoho člověka, to je práce pro tým, kde se každý specializuje na něco.
Anika

Reputace: +248

Příspěvekod admin » 7. leden 2021 14:03

Anika píše:
admin píše:Jo jo neznat html a css je blbost. Ale kdyz se je naučíte, tak sice pak nějakou tu stránku postavíte i bez redakčních systémů, ale pokud to chcete dělat na zakázku, tak byste se měli učit jak udělat FUNKČNÍ stránku, tedy stránku, která bude mít vyladěný obsah, bude brát ohled na vyhledávače (seo), uživatele (uix), bude přináše majiteli profit (prodeje), bude dobře vypadat na notebooku, telefonu, televizi, bude se načítat rychle (amp), ... zvládnout html a css je jen vrcholek ledovce nad hladinou. Byly doby (cca 20 let zpátky), kdy tohle stačilo, ale ty už se nevrátí.

To už víceméně ani není v možnostech jednoho člověka, to je práce pro tým, kde se každý specializuje na něco.

Na menších projektech se to dá ukočírovat v jednom, ale jakmile je to něco většího, tak to chce tým. Tedy vždy záleží na rozpočtu nebo spíše na požadovaném poměru rozpočet / efektivita webu. Ono se to dá ladit do alelua...

Před těma dvaceti lety se to vyvíjelo mnohem snáze - grafik dodal vzhled stránky a kodér to rozsekal do tabulky, práce na jeden den :) Maximálně se trochu řešily styly na několika verzích prohlížečů.
Fotograf, grafik, fotobankéř na volné noze a místní admin | fotobanky.cz | ilustrator.cz | dubanci.cz
admin
Site Admin

Reputace: +582

Příspěvekod hypotekyfidler.cz » 7. leden 2021 14:38

shalom3 píše:To je právě věc, kterou si nedovedu představit - udělat stránky tak, aby byly funkční na hromadách nejrůznějších zařízení, o kterých dřív nebylo ani tušení (a to možná ještě něco geniálního přibude ;) ).

Tohle je zrovna mnohem jednodušší, než se na první pohled zdá - oni se ty zařízení liší jenom šířkou viewportu. Na to jsou css frameworks, jako třeba bootstrap nebo jiné, primitivnější. Já třeba používám w3.css. Tam třeba zadáš k nějakému prvku - jako class - w3-half a on bude vždy na polovině obrazovky a na mobilu se uspořádá přes celou obrazovku atd .....
Jinak tvorbu webu bych přirovnal ke stavbě domu. Když je někdo šikovný, tak si ho postaví sám, přesně jaký chce a za třetinu ceny. Většina lidí si na to objedná firmu a když mají štěstí, tak mají za spoustu peněz krásný dům, když štěstí nemají (a nehlídají si to) tak mají za spoustu peněz pěkný shit.
+admin Hodnocení: +1
hypotekyfidler.cz

Reputace: +336

Předchozí

Zpět na Diskuse pro nováčky