Off topic - kdo mne naučí tvorbu www stránek

Jste na fotobankách noví? Pište sem, pokud se chcete zeptat na ty nejzákladnější věci, potřebujete poradit, nebo se jen přivítat s místní komunitou.

Off topic - kdo mne naučí tvorbu www stránek

Příspěvekod Míša » 6. leden 2021 15:49

Ahojky všichni,

srdečně zdravím v novém roce a přeji mnoho úspěchů ve fotobankách. Snad budete úspěšnější než já:-) Dnes jsem na SS prodala 24 fotek za 2,40 dolaru. Měla bych mít radost, ale paradoxně mne to dost naštvalo, byly to fotky docela finančně/časově náročné na pořízení, mé portfolio na SS: https://www.shutterstock.com/cs/g/kaprik?sort=popular

Už dlouho přemýšlím co dál, jsem fotograf, mám zkušeností s tiskovou grafikou a polygrafií, pracuji v Photoshopu (umím montáže), InDesignu, orientuji se v Illustratoru a dalších programech. Jsem prostě komplet off-line:-) Mám samozřejmě nějakou představu o on-linu, ale jen z povzdálí, uvízla jsem ve středověku:-) Vím z diskuse, že je zde mnoho lidí, kteří navrhují www stránky (ty umím udělat ve Webnode a Wixu, heč:-) a další mobilní záležitosti... Chtěla jsem poprosit o nasměrování, jak se posunout dále. Potřebovala bych nějaký kurs, jak začít, co se v čem dělá atd. Nebo snad nejlépe, nějakého školitele. Byl by tu někdo z Prahy či okolí, který by si mne vzal do učení? Samozřejmě za úplatu, vše dle dohody. Nyní je docela dobrá doba na vzdělávání. Děkuji za nasměrování, tipy nebo nabídku výuky.

Krásný a hlavně pohodový den všem.

Míša
Hodnocení: 0
Míša

IP: 62.245.90xx

Reputace: 0

Re: Off topic - kdo mne naučí tvorbu www stránek

Příspěvekod Anika » 6. leden 2021 16:56

Ahoj,
rozhodně doporučuju začít na https://www.jakpsatweb.cz/.
Jsou to úplné polopatické základy, jednodoše a srozumitelně (a vtipně) vysvětlené.
Začni tím, že se naučíš základy HTML (tím se tvoří obsah) a hned k tomu základy CSS (tím se tvoří vzhled). K modernějším a složitějším věcem se pak propracuješ postupně, ale když Ti bude chybět tenhle základ, tak to bude složitější.
Ať se daří.
Anika

Reputace: +248

Příspěvekod honza286 » 6. leden 2021 17:56

V dnešní době je už učení se HTML apod. dost old school, samozřejmě pokud člověk nechce dělar frajera, že si takhle web sám vytvoří. Ideální řešení je použít tvorbu webu pro "debily" - rozuměj CMS systému typu Wordpress, Joomla apod.
honza286

Reputace: +70

Příspěvekod Neznamy » 6. leden 2021 19:24

honza286 píše:V dnešní době je už učení se HTML apod. dost old school, samozřejmě pokud člověk nechce dělar frajera, že si takhle web sám vytvoří. Ideální řešení je použít tvorbu webu pro "debily" - rozuměj CMS systému typu Wordpress, Joomla apod.

Konkrétně Wordpress je past. Pokud někoho nebaví řešit zavirované nebo pomalu načítající se stránky, měl by se mu vyhnout obloukem.
Neznamy

Reputace: +58

Příspěvekod honza286 » 6. leden 2021 20:35

Neznamy píše:
honza286 píše:V dnešní době je už učení se HTML apod. dost old school, samozřejmě pokud člověk nechce dělar frajera, že si takhle web sám vytvoří. Ideální řešení je použít tvorbu webu pro "debily" - rozuměj CMS systému typu Wordpress, Joomla apod.

Konkrétně Wordpress je past. Pokud někoho nebaví řešit zavirované nebo pomalu načítající se stránky, měl by se mu vyhnout obloukem.

U Wordpressu není případné zavirování až tak o něm samotném, aoe o tom, u koho má člověk doménu a hosting. Totéž platí i o rychlost načítání. Sám mám v tomhle osobně hodně špatnou zkušenost s Wedosem (stránky zoufale pomalé, spousta pluginů apod. vůbec nefungovala), po přechodu jinam vše najednou v pohodě...Samozřejmě to chce mít antivirovou ochranu, ale to platí i pro stránky dělané "postaru" v HTML.
honza286

Reputace: +70

Příspěvekod admin » 6. leden 2021 20:52

Tvorba webů ať už na zakázku na volné noze nebo na pracovní poměr v korporátu mě živila asi 20 let. 5 let jsem tento obor moc nesledoval a mám pocit, že mi ujel vlak a že už ho nedoženu. Ono to na první pohled vypadá poměrně jednoduše (základy HTML a CSS jsou fakt jednoduché), ale dohromady je to dost velká věda, která se jen tak naučit nedá. Teda pokud se tím někdy chceš živit a chceš to dělat na úrovni a nestydět se za výsledky.

Z toho co píšeš, že umíš bych se orientoval spíše na práci v oblasti grafiky - bannery, dtp, sazba, úprava fotek, grafické návrhy... tam to není tak náročné a hlavně vývoj jde strašně pomalinku kupředu. A možností, jak začít je spoustai pro začátečníka.
Fotograf, grafik, fotobankéř na volné noze a místní admin | fotobanky.cz | ilustrator.cz | dubanci.cz
admin
Site Admin

Reputace: +582

Příspěvekod shalom3 » 6. leden 2021 21:54

To mohu potvrdit, taky jsem se nějakou dobu zabývala tvorbou webů. Používala jsem redakční systém Drupal, začala jsem na nějaké 6, vzápětí vyšla 7, ta už byla úplně jiná a dneska je už snad devítka. Asi bych na to koukala jako vrána ;) . Zvenku to vypadá jednoduše, ale opravdu to tak není. Existuje fůra modulů, ze kterých se dá web sestavit. Ale na druhé straně je potřeba to mít stále pod dozorem, instalovat průběžně bezpečnostní aktualizace jak samotného jádra tak i těch modulů. Občas někdo s nějakým modulem sekne, zastaví prostě vývoj. A pak se zase řeší, jak to dále zabezpečovat nebo čím to nahradit. Opravdu to není o tom, že postavím web a hotovo jednou pro vždycky.
shalom3

Reputace: +1125

Příspěvekod admin » 6. leden 2021 22:21

shalom3 píše:To mohu potvrdit, taky jsem se nějakou dobu zabývala tvorbou webů. Používala jsem redakční systém Drupal, začala jsem na nějaké 6, vzápětí vyšla 7, ta už byla úplně jiná a dneska je už snad devítka. Asi bych na to koukala jako vrána ;) . Zvenku to vypadá jednoduše, ale opravdu to tak není. Existuje fůra modulů, ze kterých se dá web sestavit. Ale na druhé straně je potřeba to mít stále pod dozorem, instalovat průběžně bezpečnostní aktualizace jak samotného jádra tak i těch modulů. Občas někdo s nějakým modulem sekne, zastaví prostě vývoj. A pak se zase řeší, jak to dále zabezpečovat nebo čím to nahradit. Opravdu to není o tom, že postavím web a hotovo jednou pro vždycky.

Tak jako stavět web na JEDNOM redakčním systému není až tak komplikované - je to jen úzká výseč z webového oboru. Jen si dotyčný musí pořádně nastudovat ten jeden systém + nějaké ty základy webu (a co si budem povídat, tam je toho hodně). To by mohla být jedna z těch trochu jednodušších cest. Ale bez těch základů bude člověk jak slepý.
Fotograf, grafik, fotobankéř na volné noze a místní admin | fotobanky.cz | ilustrator.cz | dubanci.cz
admin
Site Admin

Příspěvekod Anika » 6. leden 2021 22:44

Stojím si za tím, že kdo to s tvorbou webů myslí vážně, tak tyhle základy prostě neokecá. Weby dělám asi 10 let. Používala jsem joomlu i WP, lepší zkušenost mám s joomlou, ale i tam jsem využila občas kódování napřímo, hlavně cssko. Jinak je člověk odkázanej jen na to, co vytvořili jiní bez možnosti si to přizpůsobit. Používala jsem spíš frameworky (bootstrap, materialize), tam je člověk o hodně svobodnější a je svým pánem. Bez znalosti html a css to ale zase moc nejde. Ale je fakt, že zase tak těžký to není.
Někdy je snažší a čistější (pro mě) si malý web napsat přímo nebo s použitím html šablony nebo frameworku, než instalovat CMS včetně databáze, hledání a instalování šablon a komponent, které třeba nesplňují, co se od nich vyžaduje, tak se zase hledají a instalují nové a tak dokola...
Tedy bavím se o tvorbě webů na zakázku, web jen tak pro sebe bez větších nároků jde udělat celkem snadno i bez znalostí html, ale to jak jsem pochopila z dotazu tazatelka umí a chce se posunout dál.
Jak píše shalom, web na redakčáku se musí pořád kontrolovat, aktualizovat, hlídat, jestli po aktualizaci nějaké komponenty se něco nerozbilo... Navíc ty šablony na RS taky někdy nejsou kdovíco...
Ale je fakt, že já už taky nejsem nejmladší a jsem asi pěkně oldschool :D Vyhovuje mi, když vím, jak to uvnitř funguje a rozumím proč.
+shalom3 Hodnocení: +1
Anika

Reputace: +248

Příspěvekod admin » 7. leden 2021 12:55

Jo jo neznat html a css je blbost. Ale kdyz se je naučíte, tak sice pak nějakou tu stránku postavíte i bez redakčních systémů, ale pokud to chcete dělat na zakázku, tak byste se měli učit jak udělat FUNKČNÍ stránku, tedy stránku, která bude mít vyladěný obsah, bude brát ohled na vyhledávače (seo), uživatele (uix), bude přináše majiteli profit (prodeje), bude dobře vypadat na notebooku, telefonu, televizi, bude se načítat rychle (amp), ... zvládnout html a css je jen vrcholek ledovce nad hladinou. Byly doby (cca 20 let zpátky), kdy tohle stačilo, ale ty už se nevrátí.
+Anika Hodnocení: +1
admin
Site Admin

Další

Zpět na Diskuse pro nováčky