od Ericman » 16. prosinec 2021 13:51
Zdravím, obracím se na vás zde jako začátečník se dvěma dotazy. Už asi rok jsem přemýšlel nad tím, že zkusím fotobanky. Včera jsem se konečně rozhoupal a nahrál 10 stejných fotek na shutterstock, adobe a dreamstime. Celkem jsem nečekal takovou „úmrtnost“ - dreams schválil vše, adobe 8 z 10 ale shutter jen 2 fotky… s obvykle naprosto nesmyslnými důvody.
Ale teď proč píšu – jeden z důvodů zamítnutí fotky hřbitova na shutterstocku bylo, že vyžadují smlouvu s majitelem objektu. Je tohle běžné, nebo se to liší třeba podle toho kdo to schvaluje? Dává to smysl/je to nesmysl? Pomohlo by dopsat nějakou poznámku pro kontrolora (je to zapadlý hřbitov kde je jediná budova stará silueta márnice v mlze pro kterou rozhodně nic takového jako je smlouva nepotřebuji… a žádné napisy nejsou vidět)? A je dobré zkoušet nahrávat alespoň některé zamítnuté fotky třeba za týden znovu zamíchané mezi nové fotky?
Druhý důvod proč píšu – na adobe mi hned po schválení nějaký blázen koupil fotku a přišel mail s doporučením ať vyplním tax form. Jelikož mi příjde dost předčasné si kvůli tomu zakládat - byť vedlejší - živnost, tak by mě zajímalo, zda to můžu ignorovat, nebo budu mít nějaký problém když třeba ještě pár měsíců pojedu v režimu bez vyplněného daňového formuláře za cenu nižších "výdělků"? Díky za poznámku/odpověď k čemukoliv a ať se daří!