od mada » 27. říjen 2021 18:09
Každý může rozhodovat jen za sebe, ne za ostatní. Jestli někdo do free kolekce dává kvalitní fotografie, tak je to jeho hloupost... která sice potenciálně může uškodit i ostatním, ale nic s tím nenaděláme. Říkám potenciálně, protože otázka je, kolik z těch, kdo hledají fotky zdarma, si je někdy stahovali za kredity nebo to měli v úmyslu, nebo jestli si je spíš tak jako tak vždycky někde stáhli zadarmo (např. z webu někoho, kdo je koupil na fotobance), protože mu nižší rozlišení stačilo a s autorskými právy si hlavu nedělá. (Takhle jsem jednou narazila na instagramovém účtu na svoji fotku, napsala jsem jim, že je to moje fotka, a oni: "Ale vždyť byla volně na internetu...")
V zařazování starých ležáků, které už se ani mně nelíbí, do free kolekce na rok žádný problém nevidím - ten, kdo je ochoten zaplatit za kvalitní fotku, se ve free kolekci přebírat nebude, a staré ležáky by nechtěl ani zadarmo.
Zrovna tak tady můžeme diskutovat o tom, proč někdo podkopává úsilí ostatních fotografů tím, že nahrává zadarmo na Freepic, za pár centů na iStock, a nebo na Canvu, kde si zákazník stáhne za minimální předplatné nekonečně fotek za měsíc, Canva vám dá pár desítek dolarů měsíčně, ale ani na přímý dotaz vám nesdělí, za kolik fotek to je, tj. dost možná tam taky prodáváme jednu fotku po pár centech, což už je v podstatě totéž co zadarmo.
Taky vůbec nic nevíme o tom, jestli si někdo někde v Pákistánu neudělal velké předplatné na Šutru či jinde a naše fotky pak nepřeprodává bůhvíkde. Já jsem například měla na YayMicro (YayImages) asi 2 roky nulové prodeje a pak najednou někdo koupil v rámci předplatného stovky mých fotek najednou - i navzájem podobné. Co s nimi asi dělá? To je najednou všechny potřeboval? Od té doby jsem tam přestala nahrávat.
Adobe je aspoň seriózní fotobanka a zatím mi za těch pár měsíců, co ta akce běží, prodeje na Adobe nijak neklesly - naopak.