Adobe Stock Upfront Royalty Payment Opportunity

Re: Adobe Stock Upfront Royalty Payment Opportunity

Příspěvekod mada » 27. říjen 2021 18:09

Každý může rozhodovat jen za sebe, ne za ostatní. Jestli někdo do free kolekce dává kvalitní fotografie, tak je to jeho hloupost... která sice potenciálně může uškodit i ostatním, ale nic s tím nenaděláme. Říkám potenciálně, protože otázka je, kolik z těch, kdo hledají fotky zdarma, si je někdy stahovali za kredity nebo to měli v úmyslu, nebo jestli si je spíš tak jako tak vždycky někde stáhli zadarmo (např. z webu někoho, kdo je koupil na fotobance), protože mu nižší rozlišení stačilo a s autorskými právy si hlavu nedělá. (Takhle jsem jednou narazila na instagramovém účtu na svoji fotku, napsala jsem jim, že je to moje fotka, a oni: "Ale vždyť byla volně na internetu...")
V zařazování starých ležáků, které už se ani mně nelíbí, do free kolekce na rok žádný problém nevidím - ten, kdo je ochoten zaplatit za kvalitní fotku, se ve free kolekci přebírat nebude, a staré ležáky by nechtěl ani zadarmo.
Zrovna tak tady můžeme diskutovat o tom, proč někdo podkopává úsilí ostatních fotografů tím, že nahrává zadarmo na Freepic, za pár centů na iStock, a nebo na Canvu, kde si zákazník stáhne za minimální předplatné nekonečně fotek za měsíc, Canva vám dá pár desítek dolarů měsíčně, ale ani na přímý dotaz vám nesdělí, za kolik fotek to je, tj. dost možná tam taky prodáváme jednu fotku po pár centech, což už je v podstatě totéž co zadarmo.
Taky vůbec nic nevíme o tom, jestli si někdo někde v Pákistánu neudělal velké předplatné na Šutru či jinde a naše fotky pak nepřeprodává bůhvíkde. Já jsem například měla na YayMicro (YayImages) asi 2 roky nulové prodeje a pak najednou někdo koupil v rámci předplatného stovky mých fotek najednou - i navzájem podobné. Co s nimi asi dělá? To je najednou všechny potřeboval? Od té doby jsem tam přestala nahrávat.
Adobe je aspoň seriózní fotobanka a zatím mi za těch pár měsíců, co ta akce běží, prodeje na Adobe nijak neklesly - naopak.
Hodnocení: 0
mada

Reputace: +5

Příspěvekod castyhost » 27. říjen 2021 18:24

podivej jak se tu tri ctyri roky zpet diskutovalo o OneDollarClub na Fotolii...club skoncil do pul roku, separatni fotobanka ktera z toho vznikla umrela za dalsiho pul roku
castyhost

IP: 92.240.175.1xx

Reputace: 0

Příspěvekod Bananaboy » 27. říjen 2021 19:39

admin píše:Taky jsem nad tím přemýšlel, ale oni tam píšou, že to jsou kousky, které se ZA POSLEDNÍ ROK prodaly max 4x - to jest ne za celou dobu v portfoliu, ale jen za poslední rok.

No neviem, či to úplne dodržujú. Ten vektor s najväčším počtom stiahnutí, ktorý tam mám vybratý do free kolekcie, má za celú dobu 20 stiahnutí a mám ho tam nahratý od 21. januára 2019, čiže cca 3 roky a to vychádza približne 7 stiahnutí ročne. Nikdy som u Adobe nepostrehol, že by sa viac sťahovali nové veci, takže moc neverím, že by sa najviac jeho stiahnutí uskutočnilo hneď po nahratí. Každopádne o tých vektoroch, ktoré sa za celú dobu predali len 1, alebo 2 krát ani nemá cenu špekulovať. To sú jasní favoriti do free kolekcie. :D
Bananaboy

Reputace: +1053

Příspěvekod shalom3 » 27. říjen 2021 20:07

"Zadarmo" a "s velkou slevou" je starý marketingový trik, na který naprostá většina lidí slyší. Zvlášť dneska, kdy je všeobecná rvačka o zákazníky. Zákazník vleze za lákadlem, uchopí nabídku a pak se většinou porozhlédne a koupí toho víc. Není vyloučeno, že nahlédne dále do mého portfolia nebo pod nějakým obrázkem v "podobných" zahlédne něco ode mne. A koupí. Samozřejmě na tomto marketingu zpravidla vydělá prodejce, ale může se to vyplatit i našinci. Mám pocit, že na Adobe jsem dřív skoro fotky neprodala, ale teď se přece jen něco prodá (moc jich v portfoliu nemám).
Kdo chce, může něco zdarma nabídnout, kdo ne, tak ho nikdo nenutí.
shalom3

Reputace: +1135

Příspěvekod jjj » 27. říjen 2021 20:38

Rovnako je "marketingový trik" fotobánk - poskytnite niečo zadarmo a zvýši vám to viditeľnosť a následne predaje. Úprimne, mal som možnosť pracovať aj na strane zákazníkov fotobánk - rekl. agentúry a funguje to asi tak, že pokiaľ sa nerobia ilustrácie/fotografie priamo pre zákazníka, tak sa hľadí v prvom rade na cenu. Na fotky sa vyčlení rozpočet a samozrejme šetrí sa kde sa dá pre zvýšenie zisku reklamky. No a ak ponúkneme kvalitné fotografie zdarma, tak reklamka nemá čo riešiť. To, že sa fotografia doteraz nepredávala na fotobanke nie je znakom nízkej kvality. Medzi tými free fotografiami sú už stovky/tisíce veľmi kvalitných fotiek.

Ale je to vidieť aj na rôznych spravodajských portáloch - často mali ilustračné snímky z platených fotobánk, teraz sa používajú Unsplash, freepic, atď. Free sekcia Adobe stock sa k nim len pridá a my prispievatelia z toho dlhodobo nebudeme mať úžitok.

Nikoho nepresviedčam aby do toho nešiel, chcem len poukázať na dlhodobé dôsledky tohto kroku.
jjj

IP: 176.61.232.xx

Příspěvekod ivusakzkrabice » 27. říjen 2021 21:33

Kdo se rozhodnete do toho free jít, tak si ještě před uzávěrkou zkontrolujte, zda máte zaškrtnuté jen ty vektory, které tam opravdu dát chcete. Nejen mě se stalo u té samé akce u fotek, že jsem tam měla najednou zaškrtnuto vše, bohužel až po uzávěrce, kdy s tím nešlo naprosto nic dělat. I když z toho nakonec káplo pár pěkných euříků, tak mě několik fotek docela mrzí, že tam spadly. Nyní se účastnit nehodlám, vůbec taky netuším, kde tehdy ta chyba vznikla.
ivusakzkrabice

Reputace: +742

Příspěvekod mada » 27. říjen 2021 22:02

Mně to v tomhle kole nejspíš ani nenabízejí - aspoň to nikde nevidím. Tak mám ušetřený čas s výběrem. :D
(V té minulé vlně mi jich přednominovali hodně, já jsem to prošla a hodně osekala na ty, kterých mi není líto, vzali jich nakonec 48.)
mada

Reputace: +5

Příspěvekod ivusakzkrabice » 28. říjen 2021 05:04

Mě to nabízejí, i když mám vektorů sotva 100. Chtějí jich po mě 17, jenže těch dalších 80, které nechtějí jsou další kombinace toho, co chtějí, takže nazdar, tentokrát nedám 8-) :D
ivusakzkrabice

Reputace: +742

Příspěvekod Gggg » 28. říjen 2021 12:24

Na 123 propagace stylem obrázky zdarma fungovala a možná ještě funguje, jestli na tím někdo zbohatnul…?
Gggg

IP: 188.75.146xx

Příspěvekod TomasK » 28. říjen 2021 15:18

Ja do toho nakonec nejdu. Vybrali si u me neco kolem 400 kousku a kdyz nad tim tak premyslim, tak se mi to nevyplati. Konkuroval bych si tim u jinych fotobank. U kazde fotobanky se mi prodavaji ruzna temata. Jak uz tu nekdo psal. Davat neco zadara, je cesta do pekel. Tady za to je 5 ecek, ale i tak. U ikon jsem to delal a smysl to moc nema. Ale chapu, ze pro Adobe to smysl ma. Maji docela slusne promo za par penez.
TomasK

Reputace: +12

PředchozíDalší

Zpět na Fotolia