Fotoaparát

Diskuse o focení, fotografickém vybavení, fotografických technikách, zpracování fotek

Re: Fotoaparát

Příspěvekod Baldion » 13. duben 2020 12:35

castyhost píše:Baldion, uz jsi poridil?

Jo, pořídil. Při focení se záblesky (nebo v ideálních světelných podmínkách) jsou výsledky hodně podobné. V tmavších částech fotek ale vnímám podstatně míň šumu. Možná je to blbost a placebo, ale mám pocit, že můžu podstatně víc hýbat s táhly při vyvolání Rawu aniž by to fotku "rozbilo" (nějak si ten nákup musím zdůvodnit, žejo?). Kde je to výrazně znát, tak při focení za horších světelných podmínek a při potřebě vyššího ISO. Tam je rozdíl obrovský.
Rozhodně mě nákup nemrzí. Navíc v okamžiku, kdy byly doma dvě těla, dcera zjistila, že naprosto nutně potřebuje foťák :D . Tak teď fotíme spolu a je to větší zábava.
Mám ještě vyhlídnutý jeden hezký objektiv, tak uvidíme, jaký rozdíl bude při jeho použití.
Hodnocení: 0
Baldion

Reputace: +131

Příspěvekod castyhost » 13. duben 2020 12:52

tak to je hned dvoji radost :-)

D750 je spolehlivy pracant, budes spokojeny
castyhost

IP: 2a00:1028:9943:87f2:ec22:9b94:95d6:1dxx

Reputace: 0

Příspěvekod ivusakzkrabice » 13. duben 2020 13:21

shalom3 píše:Řešíme tu fototechniku a přitom je to tak snadné. Nemýt se, nepřevlékat se a objektiv si udělat z roličky od toaletního papíru. Fotku pak prodáte za 250 tis. Více viz zde :lol:
https://www.ctidoma.cz/kultura/blazen-s ... -internetu

Tichý je legenda. Čas od času si na něj někdo vzpomene a něco o něm napíše :)
ivusakzkrabice

Reputace: +751

Příspěvekod SpykeCze » 21. září 2020 09:57

zdravím. Věřím, že se tu najdou zkušenější fotografové a lidi, kteří se vyznají v technice. Chtěl bych se začít více věnovat fotografování a časem to mít i třeba jako přivýdělek. Prozatím by to byl ale čistě koníček a chtěl bych se to trochu naučit. Zatím fotoaparát nemám a řeším co koupit. Kamarád se zbavuje svého starého foťáku Canon EOS 200D a nechal by mi ho za 7 tisíc. Můj původní rozpočet byl cca 12 tisí. Mám smysl si připlácet těch 5 tisíc za nějaký nový, případně i použity, nebo je tento za tuhle cenu pro začátečníka dobrý? Vím, že už je to starší model, ale jak říkám budu se s tím spíše jen učit a rozhodně s tímto foťákem neplánuji dělat nějakou práci za peníze. předem díky
SpykeCze

Příspěvekod hanse » 21. září 2020 11:34

Výběr fotoaparátu je dost individuální záležitost, někomu vyhovuje to, jinému ono, takže je třeba uvážit celou řadu požadavků. Pro začátek:
Je k tomu foťáku aspoň setový objektiv? A už máš představu, co budeš fotit?
hanse

IP: 88.103.23.xx

Příspěvekod castyhost » 21. září 2020 11:59

kdybych dneska zacinal, vzal bych treba tohle, je to univerzal na slusny foto a lepsi video
https://www.paladix.cz/bazar/index.php?adid=612746

za pul roku bych vymenil sklo asi za tohle
https://www.paladix.cz/bazar/index.php?adid=612777

Pak bych vyhodnotil, kam jsem se dostal
https://www.milujemefotografii.cz/7-stu ... -fotografa
castyhost

IP: 92.240.175.1xx

Příspěvekod Neznamy » 21. září 2020 15:40

SpykeCze píše:Chtěl bych se začít více věnovat fotografování a časem to mít i třeba jako přivýdělek.

Máš nějakou představu o tom, co bys fotil? Chceš fotit všechno kolem sebe nebo už víš, že tě něco nezajímá a něco jo?

Ve výsledku jsou důležitější objektivy než tělo foťáku. Je rozdíl portrét s clonou 1,4 a s clonou 5,6. Když ti nedovolí objektiv dát nižší clonové číslo než např. těch 5,6, nikdy nedostaneš portrét co dělají profíci, ale spíš dostaneš portrét co vypadá jak reportáž (nebo výcvak), čest výjimkám.

Za tu cenu 12tis. bych bral bazarový Canon 5D mk II, myslím že by se dal sehnat, a k tomu pevnou 50mm f1,8. A pokud vůbec nechceš video, stačil by pro začátek i Canon 5D (verze I). Ale záleží, jak moc vážně to myslíš, a zda máš nějaké základy (výtvarné, grafické, technické). Canon 200D bych za tu cenu nebral, škoda peněz.

Jo, a foťákem to nekončí, pak je tu ještě postproces. :-)
Neznamy

Reputace: +58

Příspěvekod castyhost » 21. září 2020 16:28

zrcadlo a padesatka uz muselo zabit spousty potencialnich umelcu...

proc ne 35mm?
proc zrovna kilova kostka z horciku?
+basti Hodnocení: +1
castyhost

IP: 92.240.175.1xx

Příspěvekod Neznamy » 21. září 2020 16:53

castyhost píše:zrcadlo a padesatka uz muselo zabit spousty potencialnich umelcu...

proc ne 35mm?
proc zrovna kilova kostka z horciku?

Protože padesátka je nejlevnější světelný objektiv.

Záleží na tom zda chce být tazatel umělec nebo řemeslník, to my nevíme.

Ode mě to byl tip, že za 12tis., se dá pořídit i "historický krám", ale ten je na daleko vyšší technické úrovni než C 200D. S 5D mk II se dá dostat na daleko vyšší fotografickou úroveň. Beru to ze své osobní zkušenosti - dokud jsem neměl fullframe, nedokázal jsem udělat fotku, která by odpovídala vizuálnímu vyznění, jaké jsem od svých fotek chtěl.
Neznamy

Reputace: +58

Příspěvekod GreatWhite » 21. září 2020 21:12

zrcátko a padesátka určitě víc umělců zrodila než zabila :D
GreatWhite

Reputace: +175

PředchozíDalší

Zpět na O focení