Fotoaparát

Diskuse o focení, fotografickém vybavení, fotografických technikách, zpracování fotek

Re: Fotoaparát

Příspěvekod basti » 21. září 2020 23:10

Nechápu posedlost fullframem ani pevnou padesátkou. To je fajn na portréty a další hraní, ale jako první a jediný objektiv mi přijde rozumnější nějaký základní zoom.

Do začátku jakákoliv slušnější bazarová DSLR + nějaký rozumný zoom objektiv (tzn. ne nejlevnější plast-shit seťáky Canon nebo Sony). Když nevím co budu fotit, tak jsou pevná skla příšerně omezující a optiku lepší o 10 % začátečník vážně neocení.

Důležité je začít, zkoušet, osahat zjistit co koho baví. První výbava stejně půjde brzo z domu a nakoupí se něco vhodnějšího :mrgreen:
Hodnocení: 0
Bloguju o fotobankách na www.stockphotography.cz :)
basti

Reputace: +71

Příspěvekod Neznamy » 22. září 2020 07:40

basti píše:Nechápu posedlost fullframem ani pevnou padesátkou.

S tímhle rozpočtem vždy bude muset volit kompromis.

Kdybych nevzal v úvahu rozpočet, doporučil bych objektiv 24-70 f2,8. Pevná padesátka má výhodu, že se člověk naučí, že má nohy. Na druhou stranu s pevným objektivem se nenaučí, že je rozdíl jak vypadá fotka nafocená 24mm a jak vypadá fotka ze 70mm (a nemůže s tím kreativně pracovat). Což je v procesu učení se a objevování docela nevýhoda. Ale zase s nějakými základními objektivy, které začínají na 4-5,6 nikdy neobjeví práci s hloubkou ostrosti (což je taky dost nevýhoda).

Fakt bych ale nedoporučoval základní objektiv, co začíná na clonách 4-5,6. To si rovnou může koupit kompakt, a fotky budou vypdat stejně (nebo líp třeba z Panasonic LX100).

Stále nevíme, co chce tazatel fotit, takže od toho by se měl odvíjet výběr techniky. A ani nevíme, zda má zkušenosti/znalosti z nějakého podobného oboru (výtvarný, grafický).
Neznamy

Reputace: +58

Příspěvekod basti » 22. září 2020 08:15

Neznamy píše:Fakt bych ale nedoporučoval základní objektiv, co začíná na clonách 4-5,6. To si rovnou může koupit kompakt, a fotky budou vypdat stejně (nebo líp třeba z Panasonic LX100).

Osobně bych sáhl po nějakém kompromisním cropu DX/APS-C + třeba Tamron 17-50/2,8 nebo Sigma 17-70/2,8-4. Nejsou to žádná ultra děla, ale s DOF se pracovat dá, nestojí ranec a fotky z nich kvalitativně stačí i na fotobanky.

Padesátka je jistě super základ pro "umění", ale pokud si to chci osahat a zjistit co mě baví, je neuvěřitelně svazující.
basti

Příspěvekod Host » 22. září 2020 10:47

Nevím jak teď, ale za mých mladých let a ještě dlouho potom v dobách digitálních, byla pevná padesátka na kinofilmu a její ekvivalenty na jiných formátech, povinnou základní výbavou studentů fotografie na většině středních i vysokých škol.
Dodnes jsem padesátkou posedlý... ;)
Na druhou stranu si uvědomuji, že doba bude vyžadovat spíš dlouhá skla na hromové holi... :|
Host

IP: 85.163.114.xx

Reputace: 0

Příspěvekod basti » 22. září 2020 19:09

Host píše:Nevím jak teď, ale za mých mladých let a ještě dlouho potom v dobách digitálních, byla pevná padesátka na kinofilmu a její ekvivalenty na jiných formátech, povinnou základní výbavou studentů fotografie na většině středních i vysokých škol.
Na druhou stranu si uvědomuji, že doba bude vyžadovat spíš dlouhá skla na hromové holi... :|

Taky jsem měl Zenita a pak Prakticy s pevnou 50/1,8 různých druhů. Později vyhlášený fetiš SMC Takumar 50/1,4 - ovšem více mě oslovil vynikající kus Jupiteru 85/2, který mimochodem ostrostí sundá leckteré drahé moderní sklo. Vyzkoušeno. Osobně jsem posedlý spíš ohnisky 15-20 mm :D
basti

Příspěvekod Neznamy » 22. září 2020 23:03

Host píše:Nevím jak teď, ale za mých mladých let a ještě dlouho potom v dobách digitálních, byla pevná padesátka na kinofilmu a její ekvivalenty na jiných formátech, povinnou základní výbavou studentů fotografie na většině středních i vysokých škol.

Mě zase padesátka strašně vadí. V batohu jí mám, ale nevyužívám. Ale beru to, že to je takový základ, a hlavně je ten objektiv srašně levný. Takže se s ním dá naučit pracovat s hloubkou ostrosti. Jak jsem psal, zase se s ním ale člověk nenaučí vnímat rozdíly mezi 24mm a 70mm (například).

basti píše: Osobně bych sáhl po nějakém kompromisním cropu DX/APS-C + třeba Tamron 17-50/2,8 nebo Sigma 17-70/2,8-4. Nejsou to žádná ultra děla, ale s DOF se pracovat dá, nestojí ranec a fotky z nich kvalitativně stačí i na fotobanky.

Se Sigmou 17-70mm jsem kdysi začínal. Neřekl bych, že je to sklo, u kterého se člověk může naučit pracovat s hloubkou ostrosti. Na 70mm (po cropu 112mm) je už na cloně 4 a to na nějakou fajnovou práci s hloubkou ostrosti pro portréty moc není.
Neznamy

Reputace: +58

Příspěvekod Painter » 20. prosinec 2020 20:10

Prosím nemáte někdo zkušenost se seřizování AF (microadjustment). Zkoušel jsem AF na vytištěné tabulce a překvapilo mě že Sigma je celkem OK je tam odchylka necelý 1cm. U canonu 55-250 jsou to ale už téměř 3cm. Bohužel 1200D nemá micro Af adjustment menu takže s tím nějak nehnu. Dá se to nějak (na objektivu) doladit nebo mám smůlu. Díky
Painter

IP: 178.255.168.xx

Příspěvekod castyhost » 2. leden 2021 09:22

Painter
tak jak to dopadlo?
castyhost

IP: 92.240.175.1xx

Příspěvekod Painter » 3. leden 2021 09:12

castyhost píše:Painter
tak jak to dopadlo?

Zatím nijak. Vymyslel jsem asi 20 variant a už si říkám že tím ztrácím vic než dost času. Byl jsem ochotný investovat cca 20k (myslel jsem do M6 markII) a nechat si objektivy co mám. Když jsem ale koukal na videa tak redukce opravdu snižují ostrost apod. (ikdyž by to možná pořád bylo lepší než teď). Dospěl jsem tedy k 90D to už ale je 32k. Zato už se dá pořídit bezrcadlovka s objektivem. Začal jsem tedy přemýšlet vše prodat a přejít na jinou značku/systém a koupit i lepší objektivy. Líbila by se mi Sony. Ale třeba A6400 + sigma 16 1.4. + 56 1.4. a nějaký dlouhý sklo = 50-60K. Za tu cenu jsem si říkal že už by byl dobrý FF takže potom co jsem zjistil všechny Sony objektivy zpět na Canon. Canon RP je za cca 30k a navíc je tam 4000 cashback. Ale zase + objektivy to už je někde na 50k. Poslední verze jsem teď koukal na Pana a Olympus, kde by se dalo koupit tělo třeba i za 15k rovnou se seťákem (Oly OMD1M3), je tam stabilizace atd. Pročítal jsem i tady diskuzi o M43 a zase je tam menší DOF. Zase jsem prostudoval všechny objektivy atd. Nevím jestli by to pro mne nebyl problém. Fotím tedy většinou krajiny kde by to tak nevadilo. Myslel jsem ale, že pokud pořídím novou techniku tak bych zkusil svatby, potréty atd. Zkusit vydělat trochu i mimo FB a vrátit postupně investici do techniky a tam už by zase byl dobrý co největší senzor.
Podtrženo sečteno 50-60k se mi fakt dávat nechce a mám trochu strach dát "jen" 20k a výsledná kvalita nebude o moc lepší než mám teď. Takže si asi nechám dál vyhazovat půlku fotek, nechám si focení spíš jako koníček a chci se zase vrhnout spíš na vektory a rastrový ilustrace, který mi stejně vydělávají nejvíc. Je pravda že 2 prodeje fotek přes 30$ teď v prosinci mě zase nalomili. :D
Painter

IP: 178.255.168.xx

Příspěvekod Ubu Mbekele » 3. leden 2021 13:57

"Myslel jsem ale, že pokud pořídím novou techniku tak bych zkusil svatby, potréty atd. Zkusit vydělat trochu i mimo FB a vrátit postupně investici..." Tohle mne v tomto nelehkém začátku roku rozesmálo a zároveň inspirovalo. Svatby ted pofrčí asi stejně jako cestování. Přemýšlím, že bych koupil nějaký starší Learjet a charterovými lety si trochu pomohl s náklady na moje současné létání... :mrgreen: Přeji všem hodně štěstí v novém divokém roce... :)
Ubu Mbekele

IP: 85.163.114.xx

PředchozíDalší

Zpět na O focení