od duben » 5. leden 2022 19:38
Nechci moc rozporovat castyhost, ale mám doma Nikon 1 J5 (1" čip), fotím i na mobily (nejen na nové iPhony), fotil jsem i na APS-C, ale kdybych se chtěl zlepšovat, tak jdu jedině do FF.
Na APS-C je problém s šumem mnohem dřív, výhoda váhy a "přiblížení" je diskutabilní. Váha ano, ale je to často za horší kvalitu obrazu (fotky o dost víc šumí) a udělat krémový bokeh jako s levnou 50mm /1.8 nebo dokonce 50mm/1.4 (světlejší jsou ale už to neberu jako levné sklo), tak to se s APS-C prostě nedá. Bude to jako fotit na FF na f4. A to přiblížení ... no možná fajn na sport, zvířata (pokud je dost světla) když to není moc rychlý pohyb a nemusí se to šroubovat na vysoké ISO, ale zrovna u krajináře podle mě dost otráví, že nebude moc používat široká skla, nebo bude muset kupovat věci typu 8-10mm, místo 12-14mm na širokoúhlé záběry.
Bazarová Sony A7ii, půjde určitě koupit za 15k, k tomu z druhé ruky nějaký Batis, nebo pokud chceš využívat AF tak Zeiss nebo něco dalšího. Mimo teleobjektivů je toho na trhu dost. Skla máš na Canon nic moc, takže pokud nechceš kupovat drahé Canon tělo a levné L-skla a používat je přes adaptér (což bych osobně jako cena a výstupní kvalita byl za mě ideál), tak nějaká taková levné Sony tělo a pevné sklo je na pohodu.
Pokud nechceš řešit moc video tak možná i jen lepší Canon zrcadlo z druhé ruky + Lsklo co půjde v budoucnu dát na bezzrcátko a máš vystaráno. Ten posun v čipu a šumu bude hodně znát.
K tomu videu, vzhledem k tomu co my točíme pro YouTube a jaké mám zatím zkušenosti, tak pokud chceš dělat 4k videa, tak 50-60 tisíc které dáš za tělo a objektiv ber jako "Vstupní investici" ke které brzo přibude velký disk (pokud poctivě zálohuješ tak + NAS + 2 opravdu velké disky 8TB-12TB) a k tomu počítač co zvládne střih 4k videa (40tis desktop nebo 70-100 tis NTB). U videa je šance použít teď nejlevnější Apple notebooky s M1 čipem a pak budeš mít stroj použitelný na střih za "jen" 30 tis. Otázka je pokud chceš a můžeš používat Apple, nebo jaký HW na fotky a videa aktuálně máš. Děláš grafiku a ilustrace, tak tohle možná vyřešené máš a HW ti bude stačit.
www.duben.org | www.fotorady.cz | microstocktools.com | www.afrodita.name | www.soutez.org | www.youtube.com/LucieDubnova - fitness online