Fotoaparát

Diskuse o focení, fotografickém vybavení, fotografických technikách, zpracování fotek

Re: Fotoaparát

Příspěvekod duben » 5. leden 2022 19:38

Nechci moc rozporovat castyhost, ale mám doma Nikon 1 J5 (1" čip), fotím i na mobily (nejen na nové iPhony), fotil jsem i na APS-C, ale kdybych se chtěl zlepšovat, tak jdu jedině do FF.

Na APS-C je problém s šumem mnohem dřív, výhoda váhy a "přiblížení" je diskutabilní. Váha ano, ale je to často za horší kvalitu obrazu (fotky o dost víc šumí) a udělat krémový bokeh jako s levnou 50mm /1.8 nebo dokonce 50mm/1.4 (světlejší jsou ale už to neberu jako levné sklo), tak to se s APS-C prostě nedá. Bude to jako fotit na FF na f4. A to přiblížení ... no možná fajn na sport, zvířata (pokud je dost světla) když to není moc rychlý pohyb a nemusí se to šroubovat na vysoké ISO, ale zrovna u krajináře podle mě dost otráví, že nebude moc používat široká skla, nebo bude muset kupovat věci typu 8-10mm, místo 12-14mm na širokoúhlé záběry.

Bazarová Sony A7ii, půjde určitě koupit za 15k, k tomu z druhé ruky nějaký Batis, nebo pokud chceš využívat AF tak Zeiss nebo něco dalšího. Mimo teleobjektivů je toho na trhu dost. Skla máš na Canon nic moc, takže pokud nechceš kupovat drahé Canon tělo a levné L-skla a používat je přes adaptér (což bych osobně jako cena a výstupní kvalita byl za mě ideál), tak nějaká taková levné Sony tělo a pevné sklo je na pohodu.

Pokud nechceš řešit moc video tak možná i jen lepší Canon zrcadlo z druhé ruky + Lsklo co půjde v budoucnu dát na bezzrcátko a máš vystaráno. Ten posun v čipu a šumu bude hodně znát.

K tomu videu, vzhledem k tomu co my točíme pro YouTube a jaké mám zatím zkušenosti, tak pokud chceš dělat 4k videa, tak 50-60 tisíc které dáš za tělo a objektiv ber jako "Vstupní investici" ke které brzo přibude velký disk (pokud poctivě zálohuješ tak + NAS + 2 opravdu velké disky 8TB-12TB) a k tomu počítač co zvládne střih 4k videa (40tis desktop nebo 70-100 tis NTB). U videa je šance použít teď nejlevnější Apple notebooky s M1 čipem a pak budeš mít stroj použitelný na střih za "jen" 30 tis. Otázka je pokud chceš a můžeš používat Apple, nebo jaký HW na fotky a videa aktuálně máš. Děláš grafiku a ilustrace, tak tohle možná vyřešené máš a HW ti bude stačit.
+Dusan Hodnocení: +1
www.duben.org | www.fotorady.cz | microstocktools.com | www.afrodita.name | www.soutez.org | www.youtube.com/LucieDubnova - fitness online
duben

Reputace: +272

Příspěvekod castyhost » 5. leden 2022 23:08

Stando, kupujicim na FB je nejaky kremovy bokeh uplne uprimne u prdele

G9 + 12-60 2,8-4, XT20/30, A6400 je slusny zaklad na foceni i video, osahas a uvidis, vydrzi to hruby zachazeni
Pana, Sigma, Oly, Fuji umi krasny pevny skla za pusu na fotky i video
debilni Fuji barvy na FB frcej aka instac filtry
zakladaky jsou vetsinou velika bolest kazdy znacky
Hodnocení: 0
castyhost

IP: 92.240.175.1xx

Reputace: 0

Příspěvekod duben » 6. leden 2022 09:10

castyhost píše:Stando, kupujicim na FB je nejaky kremovy bokeh uplne uprimne u prdele

G9 + 12-60 2,8-4, XT20/30, A6400 je slusny zaklad na foceni i video, osahas a uvidis, vydrzi to hruby zachazeni
Pana, Sigma, Oly, Fuji umi krasny pevny skla za pusu na fotky i video
debilni Fuji barvy na FB frcej aka instac filtry
zakladaky jsou vetsinou velika bolest kazdy znacky

Po pravdě na FB mi nějaké drobné typu 0,1$ po 100 prodejích nemají šanci udělat to co jeden až dva prodeje fotky s extended licencí (pro použití v knize, tisk apod.). Takže za mě ten krémový bokeh je celkem podstatný a pokud chce rozvíjet focení i jiným směrem než jen pro FB tak prostě full frame je z mého pohledu lepší. Sem tam používám menší čipy, když je dost světla a jde na to dát FF sklo přes nějaký adaptér ;), ale tak max na makro nebo když náhodou nemám s sebou pořádný foťák.

Ten Panasonic , Olympus a myslím i Fuji šumí na ISO 1600+ jako blázen. Olympus obvykle už na 800+. Já s FF řešil i A7ii jako horní limit 6400, u A7iii a teď u A9 mám auto ISO do 12800. Tohle ti žádný malý čip rozmně nedá. A pro video sice obvykle tak vysoké ISO nepoužíváš a šum se ve videu snáz ztratí, ale občas natáčím i na ISO 1200-2000. Natož nějaké slow-mo.
+Dusan Hodnocení: +1
www.duben.org | www.fotorady.cz | microstocktools.com | www.afrodita.name | www.soutez.org | www.youtube.com/LucieDubnova - fitness online
duben

Příspěvekod Dusan » 6. leden 2022 11:51

duben píše:Po pravdě na FB mi nějaké drobné typu 0,1$ po 100 prodejích nemají šanci udělat to co jeden až dva prodeje fotky s extended licencí (pro použití v knize, tisk apod.). Takže za mě ten krémový bokeh je celkem podstatný a pokud chce rozvíjet focení i jiným směrem než jen pro FB tak prostě full frame je z mého pohledu lepší. Sem tam používám menší čipy, když je dost světla a jde na to dát FF sklo přes nějaký adaptér ;), ale tak max na makro nebo když náhodou nemám s sebou pořádný foťák.

Ten Panasonic , Olympus a myslím i Fuji šumí na ISO 1600+ jako blázen. Olympus obvykle už na 800+. Já s FF řešil i A7ii jako horní limit 6400, u A7iii a teď u A9 mám auto ISO do 12800. Tohle ti žádný malý čip rozmně nedá. A pro video sice obvykle tak vysoké ISO nepoužíváš a šum se ve videu snáz ztratí, ale občas natáčím i na ISO 1200-2000. Natož nějaké slow-mo.

Absolutně se s tím ztotožnuji, dříve jsem používal APC od Canonu 350D, 50D pak jsem přešel na zakladní full frame 6D a totálně se mi zvedla úspešnost schvalovaní fotek. Odhaduju tak z 50-70% na 98-100% S tím samozřejmě i prodeje.
Teď mám Canon 5Div a k tomu malou Fujinu na cestovatelské fotky. Ale musím uznat že výstup z full frame je prostě lepší, ostřejší na nízké clony a míň šumu. Řekl bych že Fuji má parádní čipy co se přibližují kvalitou full framu ale stejné to není. Je to hodně o světle jak píšeš.
Dalším krokem pro mě bude to sjednotit do bezzrdcadla, abych nedržel dva systémy, ale určitě to bude full frame.
Dusan

Reputace: +61

Příspěvekod Painter » 6. leden 2022 13:49

Už několikrát jsem si srovnával tyto 2 obrázky (Nikon D200 vs Nikon Z7) vedle sebe (je to jen výřez z videa) vždy mě pobaví videa typu Gear doesnt matter. Je to teda hodně extrém protože D200 je z r. 2005 bohužel mě to přijde že můj výstup je víceméně podobný. Být zákazník, tak je jasné co budu kupovat. Možná na IG to nevadí, ale pokud to má být prodej, tak fotit telefonem a chtít za to desítky až stovky dolarů je blbost. Konkurence je prostě veliká. Samozřejmě asi nové iPhony fotí lépe než moje zrcadlovka (nikdy jsem s tím nefotil, jen co jsem viděl ve videích). Osobně mám starý Samsung J3, něco na FB i projde (posílám spíše jen TL z telefonu), ale kvalita je úplně někde jinde i proti té mé zrcadlovce. Je hezké zlepšovat kompozici, světlo atd. ale prostě technická kvalita by pro prodej podle mne měla být také.
Obrázek
Painter

IP: 31.30.172.2xx

Příspěvekod duben » 6. leden 2022 15:11

Painter píše:Už několikrát jsem si srovnával tyto 2 obrázky (Nikon D200 vs Nikon Z7) vedle sebe (je to jen výřez z videa) vždy mě pobaví videa typu Gear doesnt matter. Je to teda hodně extrém protože D200 je z r. 2005 bohužel mě to přijde že můj výstup je víceméně podobný. Být zákazník, tak je jasné co budu kupovat. Možná na IG to nevadí, ale pokud to má být prodej, tak fotit telefonem a chtít za to desítky až stovky dolarů je blbost. Konkurence je prostě veliká. Samozřejmě asi nové iPhony fotí lépe než moje zrcadlovka (nikdy jsem s tím nefotil, jen co jsem viděl ve videích). Osobně mám starý Samsung J3, něco na FB i projde (posílám spíše jen TL z telefonu), ale kvalita je úplně někde jinde i proti té mé zrcadlovce. Je hezké zlepšovat kompozici, světlo atd. ale prostě technická kvalita by pro prodej podle mne měla být také.
Obrázek

Ano, taky ti najdu scény a fotky, kde prakticky nemáš šanci poznat jestli jsem fotil mobilem, kompaktem, nebo drahou zrcadlovkou. Zvlášť pokud to vše postprocessu a upravím do stejných barev a pak zmenším pro web. A pak ti obratem najdu scénu, kde si to horší vybavení ani neškrtne. Třeba kdyby to bylo západ slunce, bez použití přechodových filtrů na dynamický rozsah bude jinde.

K tomu focení mobilem, já mám docela velkou úspěšnost přijetí i na mobilu. Když už mi tedy za to nějaká fotka stojí. Obecně se vyplatí koupit raději z druhé ruky nebo ve výprodeji 1-3 generace starší top model za cenu nové střední třídy (někdy i levnější) než kupovat nový střední model. Jestli se někde mobily opravdu liší a poznáš to tak je to focení. Stabilizace, kvalita výstupu. Pomalejší procesor nebo méně paměti zas tak moc nepoznáš ale ten fotočip, tam si i starší top modely mažou nejnovější střední třídu na chleba.

Ale pro představu fotky z Sony Xperia Z1C (mobil z roku 2014, debilní SW od Sony, nemožnost rozmně manuálně pracovat s nastavením). http://duben.org/item/295-hlava-tiplice, http://duben.org/item/191-moucha, http://duben.org/item/190-moucha foceno jen s přídavnou makro čočkou na klipsu z číny za 5USD a dvěma LED baterkama z Kauflandu za 49 Kč ;)

Tohle je focené na Samsung S7 http://duben.org/item/269-swing-ride, http://duben.org/item/239-mrakodrapy-na-pankraci, http://duben.org/item/278-mrakodrapy-v-ohni

Přesto všechno pokud chceš fotit a ne spoléhat na náhodu, souhru štěstí, světla, scény apod. ale chceš fotit vždy a za každé situace, FF ti dá mnohem víc možností to dělat.
duben

Příspěvekod PandaWild » 6. leden 2022 16:15

Ten kolotoč mi připomněl, když jsem se se ženou dohadoval, že mé foťáky fotí líp než její Samsung mobil - na podobném kolotoči byla barevná světla, a ať jsem dělal co jsem chtěl (včetně HDR), nedosáhl jsem toho, aby světla byla barevná, vždy to byla přesvícená bílá místa (neuvažuji postprodukci z RAW doma, chtěl jsem to dosáhnout v terénu). Zatímco z jejího mobilu byla fotka hezky prokreslená a světla byla skutečně barevná tak jak měla být. Vůbec nechápu, jak to ten mobil dokáže zajistit. Asi jeho HDR musí být velmi inteligentní. Podobně v šeru - její mobil použil expozici z více snímků a sestavil docela kvalitní bezšumovou osvětlenou fotku, zatímco já tam měl šero a šum a musel bych použít stativ a delší expozici.
PandaWild

Reputace: +2005

Příspěvekod castyhost » 6. leden 2022 18:17

Přesto všechno pokud chceš fotit a ne spoléhat na náhodu, souhru štěstí, světla, scény apod. ale chceš fotit vždy a za každé situace, FF ti dá mnohem víc možností to dělat.

kdyz na misku vah dam FF a cajky k ni podle not vyse, na druhou stranu dam xt20/30, A6400 nebo G9 s ekvivalentem stejne vybavy, vysledny financni rozdil ani na FB vydelky nepujde prevest...od toho by se tazatel mohl lepeji odrazit
castyhost

IP: 92.240.175.1xx

Příspěvekod GreatWhite » 6. leden 2022 19:34

tak hlavně to nechce koupit na jednu sezonu 8-) čili jakýkoliv systém micro 4/3 bych úplně vypustil. Za takové 2 roky to bude totálně mrtvá kobyla. Chtělo by to něco, kde pak při případném přechodu na FF uplatní objektivy. Takže bych zůstal buď u té sonky A6tisíc něco, z té může přejít na full frame a objektivy zůstanou nebo bych šel rovnou do FF. Koupit Canon RP za 25, k tomu na krajinky klidně tu 24-105 f4-7,1 a ten levný RF 50 1,8 na produktovky a portréty...
GreatWhite

Reputace: +175

Příspěvekod Painter » 6. leden 2022 20:23

castyhost píše:
od toho by se tazatel mohl lepeji odrazit

jak jsem psal hned v prvním dotazu - kupovat nejspíš nebudu. Spíš jsem přemýšlel jestli tomu trochu neutéct třeba tou 90D, kde by investice 25k asi ještě šla a udržel bych si koníček možná na pár let dopředu + nový motor k tvorbě. Takto asi budu fotit 1-2 roky a paky mi to začnou vyhazovat téměř ze všech FB (už začíná i Adobe) a nezbyde mi nic jiného než těch 60k a to asi jentak nedám (hypna, dítě, atd.) nebo s tím seknout a dělat jen ty ilustrace/animace.
Spíš mě zajímal názor když se teď mění trh - vypadá to že za chvíli se nebude dát DSLR koupit, tak jestli raději rychle koupit a nebo naopak počkat s čím třeba přijde Canon (má být nějaká R? začátečnická APS-C s RF mountem). Ale vždy u to bude i nových sklech, filtrech atd. a tím to bude logicky větší investice.
Díky všem za názory.
Painter

IP: 178.255.168.xx

PředchozíDalší

Zpět na O focení