Lukáš Chaloupka píše:Ty fotky vypadají fakt hezky neřekl bych že je to telefon.
Na SS mi to ještě jakštak schvalují ale hlavně AS mi většinu fotek vrátí kvůli šumu. Možná by to chtělo si více vyhrát se světlem. Ale tuto fotku (https://www.shutterstock.com/cs/image-p ... EzqOw-1-91)jsem fotil za slunce a ještě na ní svítil lampičkou a stejně mi z této sady dost vyházeli. Říkal jsem si abych nemusel fotit jen když svítí slunce, pak s tím strávit čas v PS a stejně mi to nevemou.
S focením začínám takže fotím vše občas jídlo, baví mě dlouhá uzávěrka, a hlavně makro. Těším se na léto že budu fotit hmyz na makro. Určitě i nějaká ta krajina.
Ještě se mi na tomto foťáku i blbě ostří, když jsem fotil na makro jednoho brouka tak jsem s tím půl hodiny mával než se to zaostřilo na hlavu. Nevím jak je to u zrcadlovek nebo ultrazoomů
Musíš fotit na minimální ISO, když to nejde jinak tak ze stativu a pak ještě v postprocesu odšumit. U těhle "jednoduchých" fotek musí být světlo a technická kvalita dokonalá, protože ostatní to dokonalé mít budou.
Ostření u ultrazoomů nebude žádný zázrak u zrcadlovkových makro objektivů se to dělá většinou manuálně a zaostřit hlavu živého brouka chce tak jako tak trochu cviku.