Rada s foťákem

Diskuse o focení, fotografickém vybavení, fotografických technikách, zpracování fotek

Re: Rada s foťákem

Příspěvekod duben » 18. leden 2017 09:44

Lukáš Chaloupka píše:Ty fotky vypadají fakt hezky neřekl bych že je to telefon.
Na SS mi to ještě jakštak schvalují ale hlavně AS mi většinu fotek vrátí kvůli šumu. Možná by to chtělo si více vyhrát se světlem. Ale tuto fotku (https://www.shutterstock.com/cs/image-p ... EzqOw-1-91)jsem fotil za slunce a ještě na ní svítil lampičkou a stejně mi z této sady dost vyházeli. Říkal jsem si abych nemusel fotit jen když svítí slunce, pak s tím strávit čas v PS a stejně mi to nevemou.
S focením začínám takže fotím vše občas jídlo, baví mě dlouhá uzávěrka, a hlavně makro. Těším se na léto že budu fotit hmyz na makro. Určitě i nějaká ta krajina.
Ještě se mi na tomto foťáku i blbě ostří, když jsem fotil na makro jednoho brouka tak jsem s tím půl hodiny mával než se to zaostřilo na hlavu. Nevím jak je to u zrcadlovek nebo ultrazoomů

Musíš fotit na minimální ISO, když to nejde jinak tak ze stativu a pak ještě v postprocesu odšumit. U těhle "jednoduchých" fotek musí být světlo a technická kvalita dokonalá, protože ostatní to dokonalé mít budou.

Ostření u ultrazoomů nebude žádný zázrak u zrcadlovkových makro objektivů se to dělá většinou manuálně a zaostřit hlavu živého brouka chce tak jako tak trochu cviku.
Hodnocení: 0
www.duben.org | www.fotorady.cz | microstocktools.com | www.afrodita.name | www.soutez.org | www.youtube.com/LucieDubnova - fitness online
duben

Reputace: +272

Příspěvekod PandaWild » 18. leden 2017 09:49

K mobilům - žena má Samsung Galaxy S5. Výhoda že má dost dobrou citlivost snímače, v šeru fotí líp než běžné kompakty. Má i 4k video. Nějaké fotky mi z něj také prošly na SS. Ale jak je i mobilů zvykem - příliš navýšená sytost barev a kontrast, a zbytečně velký stupeň JPG komprese. Ale možná je tohle věcí software (nezkoušel jsem jiný než dodávaný).
PandaWild

Reputace: +2005

Příspěvekod PandaWild » 18. leden 2017 09:54

Lukáš Chaloupka píše:...a stejně mi z této sady dost vyházeli....
Při problémech může pomoct zmenšit, třeba až na minimálních 2400x1800.

Lukáš Chaloupka píše:...tak jsem s tím půl hodiny mával než se to zaostřilo na hlavu....
Když není k dispozici manuální ostření, tak bývá možnost uzamknout ostření částečným zmáčknutím spouště (namířit jinam, kde to na tu vzdálenost zaostří a uzamknout).
PandaWild

Příspěvekod duben » 18. leden 2017 09:55

PandaWild píše:K mobilům - žena má Samsung Galaxy S5. Výhoda že má dost dobrou citlivost snímače, v šeru fotí líp než běžné kompakty. Má i 4k video. Nějaké fotky mi z něj také prošly na SS. Ale jak je i mobilů zvykem - příliš navýšená sytost barev a kontrast, a zbytečně velký stupeň JPG komprese. Ale možná je tohle věcí software (nezkoušel jsem jiný než dodávaný).

Zkus Camera FV-5, minimálně JPG komprese tam jde dát 100 procent, takže pro postprocess ideální. Ale nejsem si jistý jak moc ta sytost a kontrast je záležitost blackboxu u ovladače snímací jednotky a jak moc do toho umí sw zasáhnout. U Sony jsem to musel šíleně obcházet fintami viz. rady v článku http://fotorady.cz/jak-fotit/22-rad-a-t ... ni-mobilem, ale u Xiaomi to je v pohodě. Takže možná kouknout i do SW od Samsungu, jestli nemá nějaké nastavení, kde by to šlo upravit.
www.duben.org | www.fotorady.cz | microstocktools.com | www.afrodita.name | www.soutez.org | www.youtube.com/LucieDubnova - fitness online
duben

Příspěvekod Fug4s » 18. leden 2017 09:55

duben píše:
Lukáš Chaloupka píše:Ty fotky vypadají fakt hezky neřekl bych že je to telefon.
Na SS mi to ještě jakštak schvalují ale hlavně AS mi většinu fotek vrátí kvůli šumu. Možná by to chtělo si více vyhrát se světlem. Ale tuto fotku (https://www.shutterstock.com/cs/image-p ... EzqOw-1-91)jsem fotil za slunce a ještě na ní svítil lampičkou a stejně mi z této sady dost vyházeli. Říkal jsem si abych nemusel fotit jen když svítí slunce, pak s tím strávit čas v PS a stejně mi to nevemou.
S focením začínám takže fotím vše občas jídlo, baví mě dlouhá uzávěrka, a hlavně makro. Těším se na léto že budu fotit hmyz na makro. Určitě i nějaká ta krajina.
Ještě se mi na tomto foťáku i blbě ostří, když jsem fotil na makro jednoho brouka tak jsem s tím půl hodiny mával než se to zaostřilo na hlavu. Nevím jak je to u zrcadlovek nebo ultrazoomů

Musíš fotit na minimální ISO, když to nejde jinak tak ze stativu a pak ještě v postprocesu odšumit. U těhle "jednoduchých" fotek musí být světlo a technická kvalita dokonalá, protože ostatní to dokonalé mít budou.

Ostření u ultrazoomů nebude žádný zázrak u zrcadlovkových makro objektivů se to dělá většinou manuálně a zaostřit hlavu živého brouka chce tak jako tak trochu cviku.

Myslel jsem že když dám větší ISO fotka bude světlejší a tím i méně šumu. Fotil jsem třeba i pravítko, které se dokonce i prodalo (https://www.shutterstock.com/cs/image-p ... EzqOw-1-14).
Hlavně bych chtěl ale v létě přírodu. Tak uvidím ještě to promyslím. Díky za rady
Fug4s

Reputace: +40

Příspěvekod Fug4s » 18. leden 2017 09:57

Lukáš Chaloupka píše:...tak jsem s tím půl hodiny mával než se to zaostřilo na hlavu....
Když není k dispozici manuální ostření, tak bývá možnost uzamknout ostření částečným zmáčknutím spouště (namířit jinam, kde to na tu vzdálenost zaostří a uzamknout).[/quote]

Pochybuji že tohle u mého foťáku je ale ještě na to kouknu. Díky
Naposledy upravil Fug4s dne 18. leden 2017 09:58, celkově upraveno 1
Fug4s

Příspěvekod duben » 18. leden 2017 09:58

Lukáš Chaloupka píše:Myslel jsem že když dám větší ISO fotka bude světlejší a tím i méně šumu. Fotil jsem třeba i pravítko, které se dokonce i prodalo (https://www.shutterstock.com/cs/image-p ... EzqOw-1-14).
Hlavně bych chtěl ale v létě přírodu. Tak uvidím ještě to promyslím. Díky za rady

To je špatná úvaha. ISO jen zvyšuje citlivost snímače a přidává šum. Na světlejší fotku potřebuješ víc světla a případně korekci expozice EV do plusu (pro sníh a takovéhle fotky s hodně světlými částmi).
duben

Příspěvekod Fug4s » 18. leden 2017 10:00

duben píše:... a pak ještě v postprocesu odšumit.

Je někde návod jak to v PS správně udělat?
Fug4s

Příspěvekod PandaWild » 18. leden 2017 10:13

Lukáš Chaloupka píše:...když dám větší ISO fotka bude světlejší a tím i méně šumu....
U digitálů znamená zvýšení ISO jen dodatečné zesvětlení fotky posunem expozice v RAW, ale více se tím projeví hladina šumu. Srovnává se to s gramofonem - je to jako zesílit hlasitost v tichých pasážích, víc se projeví praskání.
+Lenka Hodnocení: +1
PandaWild

Příspěvekod duben » 18. leden 2017 10:45

Lukáš Chaloupka píše:
duben píše:... a pak ještě v postprocesu odšumit.

Je někde návod jak to v PS správně udělat?

Odšumit umí RAW filtr, nebo třeba NeatImage plugin je výorný na odšumování. No a pak záleží na konkrétní fotce, jestli ještě ručně přes vrstvy, promazání a prolínání vrstev doladit úplně nebo už není potřeba. O návodu nevím, něco na youtube určite bude, ale můžu zkusit udělat nějaký návod na FotoRady, ale nebude to hned.
+PandaWild Hodnocení: +1
duben

PředchozíDalší

Zpět na O focení