RGB x CMYK

O tvorbě grafiky (vektory, bitmapy, fraktály, 3D rendery) a různých grafických programech - Adobe Photoshop, Illustrator, Corel Draw

Jaký barevný mód používáte při tvorbě vektorů pro fotobanky?

Můžete označit 1 možnost

Zobrazit výsledky

Re: RGB x CMYK

Příspěvekod Ravennka » 24. duben 2014 15:32

Tak když jsme tě už naštvali, tak já to řeknu na plnou hubu ;)

Je to tvoje práce, Pavle. Jsi za ní placený a jediné co po nás chceš, abychom ti ji ulehčovali, protože zrovna ty máš 90% věcí na tisk... navíc, tady děláš pseudoosvětu pro dejme tomu 20 lidí. Což je z globálního hlediska pro fb méně než kýchnutí. Piš do fotobank, ať si změní podmínky... a nebo si založ svou, cmyk only ;) otázkou je, jestli by na to, co stahujete, nebylo jednodušší si grafika "najmout" - i kdyby ve smyslu brigády, jistě by se lidí vděčných za pár šupů našlo dost a toho by sis mohl cepovat dle libosti ;)
Hodnocení: 0
Ravennka

Reputace: +750

Příspěvekod PandaWild » 24. duben 2014 15:43

Zkusil jsem na ShutterStock nějak vyhledat CMYK vektory. Volbu na to nevidím, tak jedině přes slova "CMYK vector". Našlo to jen necelých 4000 ilustrací (z těch X milionů), z toho většina se zdá že jen demonstruje CMYK barevný prostor. A jinak vektory viditelně běžně používají celou škálu barev, včetně sytě červené, modré i zelené.

Myslím že není rozumné abychom byli zrovna my ti průkopníci, kteří budou používat barevný prostor který u nás stejně nikdo nenajde a jen bychom snižovali množství potenciálních kupců díky horšímu barevnému ladění (protože oni se orientují podle RGB náhledu).

Jestli se někde nabízí CMYK tvorba, tak zřejmě jinde než kde je největší odbytiště kde prodáváme. Ani na VectorStock nevidím podporu CMYK (a jak hledám tak ani u žádné jiné FB). Takže bych ta doporučení "jak tvořit pro tisk" chápal jen pro zakázkovou grafickou tvorbu pro tisk, ale ne pro tvorbu do fotobank.
PandaWild

Reputace: +1964

Příspěvekod Ravennka » 24. duben 2014 15:54

Si tak říkám... není to troll a neskočili jsme mu všichni na špek? 8-)
Ravennka

Reputace: +750

Příspěvekod Lenka » 24. duben 2014 16:16

Zeby tygl? Ale trolli se přece nenasíraj....
Jsem medvěd.
Lenka

Reputace: +206

Příspěvekod Miky » 24. duben 2014 17:30

Reakce Pavla mi pripomela jeden z hlavnich duvodu proc jsem se pred lety rozhodl vykaslat se na slibne rozjetou karieru v DTP a vrhnul jsem se na plny uvazek na tvorbu pro fotobanky. Diky moc, uz jsem na to malem zapomel :D
Miky

Reputace: +68

Příspěvekod Pedro » 24. duben 2014 17:50

Pavel má pravdu že barevný prostor CMYK je pro tiskárny žádoucí, mám s tím taky jistou zkušenost a je opravdu problém sladit barvy z RGB do CMYKu tak, aby se líbily zákazníkovi.
Na druhou stranu si myslím, že brečíš na špatném hrobě. Fotobankéři nedělají na zakázku, ale pro
fotobanky, kterým je opravdu jedno v jakém barevném prostoru vektory jsou. Vlastně tady, paradoxně zákazník kupuje zajíce v pytli, nikde se totiž neuvádí o jaký barevný prostor se v ilustraci jedná.
Jak už tady psali jiní, fotobanky prodávají hlavně pro web a když už si někdo koupí RGB ilustraci a chce ji na tisk, musí ji barevně upravit.
A k poznámce, že je jednoduché něco splichtit na monitoru, je to opravdu pro každého, můžeš to zkusit, ale ne každý uspěje. A barvy v CMYKu nastavit jako hlavní barevný prostor na začátku práce je pro grafika myslím to nejmenší.
Pedro

Reputace: +78

Příspěvekod Lenka » 24. duben 2014 18:08

Pavle, turbosquid to řeší a uvádí, co nakupovat grafiku tam?
Jsem medvěd.
Lenka

Reputace: +206

Příspěvekod Miky » 24. duben 2014 18:30

Souhlasim s Pedrem. Mozna jeste pred nekolika lety, bych take radil at vsichni pracuji v CMYKu, ale kdyz ted vidim ten vyvoj v pouzivani obrazku z fotobank, tak bych si uz nedovolil tvrdit, ze jedine vektor v CMYKu je spravne.
Pavle jestli chces vektory jen v CMYKu tak k tomu musis presvedcit fotobanky, ale ne jen nejakou ceskou, protoze ty jsou pro naprostou vetsinu z nas z hlediska vydelku jen kapka v mori. Fotobanky jako je napr. Shutterstock drzi drtivou vetsinu zakazniku z celeho sveta a tvori drtivou vetsinu nasich zisku. A pokud takova fotobanka rekne vektory budou jen CMYK, tak se hned vsichni prispusobi. Jenze to se vzhledem k celkovemu vyvoji vizualnich medii stejne nejspis nestane. ;)
Miky

Reputace: +68

Příspěvekod PandaWild » 24. duben 2014 18:51

Potkal jsem v obchodě paní která si četla nákupní seznam z tabletu místo z lístku. V Metru už nevidím skoro nikoho s knížkou, všichni s iPady. A já si vlastně autobusový spoj před cestou také raději ofotím z obrazovky než opisovat nebo tisknout. Je to blbý, ale papír mizí.
PandaWild

Reputace: +1964

Příspěvekod i3alda » 25. duben 2014 07:53

Lenka píše:Neznám Corel a Illustrator, v Ubuntu ani jeden z nich nechodí. :-)

Na Ubuntu pod vrstvou Wine šel uchodit Illustrator 10. Nevím jak to ale bylo s použitelností (ukládání, exporty), hrál jsem si s tím asi před 2 roky jen chvíli. Píšou, že chodí všechno: https://appdb.winehq.org/objectManager. ... n&iId=1424
grafik
i3alda

Reputace: +4

PředchozíDalší

Zpět na O grafice nejen vektorové