Pitju, lepšia alternatíva k Flashu je After Effects. Problémom môže byť snáď len to, že zatiaľ čo na Flash animácie sa nájdu aj viac či menej dobré free riešenia, tak After Effects je možné tvoriť jedine v platenom programe od Adobe a dosť pochybujem, že je k nemu nejaká free alternatíva.
Takže k Pandovým programom pridávam ďalšie v ktorých možno tvoriť videá.
- Už spomínaný
After Effects.
Výhody: Prakticky neobmedzené možnosti kreativity. Možnosť animovať vektory z Illustratoru. Možnosť obohatiť videá z fotoaparátu/kamery o nevšedné efekty a podobne.
Nevýhody: Program je platený, takže asi nič pre tých, čo ho nevyužijú naplno. Je dosť ťažké sa naučiť s programom pracovať. Je to už holt "vyšší dívčí".
-
Mandelbulb3D. Vynikajúci program s ktorým už niekoľko týždňov koketujem. Dajú sa v ňom robiť veľmi krásne 3D fraktály, vrátane videí.
Výhody: Je zadarmo. Je intuitívny a dá sa s ním rýchlo naučiť pracovať metódou "pokus-omyl".
Nevýhody: Dlhý rendering! Obzvlášť rendering videí. To sa vždy spotí aj moje virtuálne osemjadro. Full HD som ešte radšej ani neskúšal renderovať, lebo by som to video dorenderoval v dôchodkovom veku.
Chcelo by to CUDA podporu, ale to by som chcel asi moc od free programu. Video renderuje len v obrázkoch. Na výber je tam tuším .jpg, .png a .bmp. Na pozliepanie do videa je nutné mať ďaľší software.
- Podobný program ako Mandelbulb3D je aj
Mandelbulber. U Mandelbulberu sa mi zdá byť ale horší kvalitatívny výstup obrázkov. (Možno som len nenašiel, kde sa kvalita výstupu nastavuje)
A príde mi aj pomalší ako Mandelbulb3D, takže mi moc k srdcu neprirástol.
-
Flam4CUDA. Malý programček na rozpohybovanie fraktálov z Apophysis.
Výhody: Rýchly rendering. Full HD video za pár sekúnd!
Nevýhody: Malé možnosti rozpohybovania fraktálu. Program si robí s fraktálom čo sa mu zachce. Proste ho rozhýbe podľa nejakého svojho algoritmu v seamless slučke a to je asi tak všetko. Full HD zvláda, ale pri pokuse vyrenderovať obrovský, statický obrázok fraktálu (napríklad 5000x3333px) program nekompromisne padá. Škoda.