od mada » 12. srpen 2021 11:16
Dobrý den,
prosím nemáte někdo zkušenost s odmítáním videa Shutterstockem z důvodu:
"Noise / Artifacts: Content contains noise, film grain, compression artifacts, pixelation, and/or posterization that detracts from the main subject."
Pro fotobanky už pár let fotím, fotky mi prakticky nikdy neodmítají (a když už někdy ano, tak z důvodu "similar content"). S videi víceméně začínám.
Před pár lety jsem nahrála několik málo videí udělaných ještě na Canon EOS 80D a jen oříznutých v XMedia Recode, a ta přijali.
Teď mám pár měsíců foťák Sony A7R III a začala jsem nedávno nahrávat videa. Na foťáku jsem nenašla jinou možnost než nahrávat videa jako MP4.
- Ze začátku jsem u několika video (dělaných ze stativu) jen ořízla začátek a konec v programu XMedia Recode, a když se teď zpětně dívám, tak jsem je exportovala jako MOV. Shutter jich většinu přijal, nebo možná všechna, už nevím.
- Moc mi ale nevyhovovaly možnosti úprav v XMedia Recode a taky se tam nepodařilo do XMedia Recode dostat a zprovoznit nějaký stabilizační plugin (chtěla jsem začít dělat i jiná videa než ze stativu), a navíc jsem od Adobe dostala na rok zdarma Premiere Pro, tak jsem začala upravovat videa v Premiere Pro:
- Z Premiere Pro exportuji jako MP4 (H.264), protože při pokusu o export v MOV (format: Quicktime, preset: Apple Prores 422 nebo Apple Prores 422 LT) bylo exportované video pokaždé nejen několikanásobně větší než původní soubor, ale někdy ještě i viditelně "trhané" - neplynulé.
- Z prvních 6 videí exportovaných z Premiere Pro jako H.264 s presetem Match source - high bitrate mi Shutter 4 zamítnul. Všechny ostatní fotobanky (Adobe, Pond5, Dreamstime, Depositphotos, iStock) VŠECHNA videa přijaly.
Důvod zamítnutí uvedený u Shutteru byl "noise/artefacts" (viz výše), ale bylo nápadné, že odmítl právě ta 4 videa, na která jsem v Premiere použila filtr Warp Stabilizer, a přijal ta, na která jsem stabilizaci nepoužila. Přitom Shutter sám na svých stránkách použití tohoto filtru na stabilizaci videí doporučuje.
- Po pár týdnech jsem zkusila nahrát 6 videí dělaných ze stativu (abych nemusela používat SW stabilizátor), upravila jsem je trochu v Premiere Pro (trochu zahýbala černou, bílou, světla, stíny, dodala sharpening 1-2 body a vibrance max. 5) a exportovala jako H.264 s presetem Adobe Stock HD without audio (20 Mbps). Shutter všechna videa přijal.
- O 2 dny později jsem vzala další 4 videa udělaná v ten samý den a tu samou dobu jako těch 6, co přijali, za úplně stejných světelných podmínek, na stejný foťák, s ISO 100, možná jedno dvě z nich s ISO 200, taky full HD, upravila jsem je v Premiere Pro naprosto stejným způsobem a exportovala jako H.264, nastavila ten samý preset Adobe Stock HD without audio (20 Mbps), ale ještě navíc zaklikla Use Maximum Render Quality.
Shutterstock VŠECHNA 4 videa odmítnul s odůvodněním "Noise/Artefacts: Content contains noise, film grain, compression artifacts, pixelation, and/or posterization that detracts from the main subject."
Otevřela jsem si video ve VLC media player, kde jde nastavit zazoomování, zazoomovala jsem úplně na maximum a opravdu tam vůbec žádný šum či artefakty nevidím.
Už nevím, co je špatně - začíná to být docela frustrující.
--> Nevíte prosím, co při zpracování či exportu videa způsobuje to, že videa Shutter nepřijímá? Nebo se jen někdo v Pákistánu špatně vyspal a je to na náhodu?
Neříkám, že ta videa jsou nějaké šedévry, ale o to nejde, nějak se začít musí a potřebovala bych nejdřív vychytat technickou stránku, než začnu trávit hodiny na přípravě a natáčení něčeho složitého, co mi pak zamítnou kvůli "noise/artefacts".
Předem děkuji za názory.