Danění fotobank

Jste na fotobankách noví? Pište sem, pokud se chcete zeptat na ty nejzákladnější věci, potřebujete poradit, nebo se jen přivítat s místní komunitou.

Re: Danění fotobank

Příspěvekod Kuliparek » 24. srpen 2015 11:45

Ještě jeden dotaz bych měl
Pokud odejdu z práce a budu třeba měsíc na pracovním úřadě, tak musím si pozastavit tu OSVČ na autorský zákon, i když si třeba během toho měsíce nic nepošlu?
Hodnocení: 0
Kuliparek

Reputace: +33

Příspěvekod Jana » 24. srpen 2015 14:48

Neoficialně z pracáku: obecně platí, že pokud jste OSVČ, tak nemůžete být registrováni na pracovním úřadě. Před, nebo současně s registrací musíte pozastavit živnost i jinou samostatně výdělečnou činnost. Pokud prodáváte ve fotobankách a jste zároveň vedeni jako uchazeči o zaměstnání, vystavujete se riziku postihu, nebo nutnosti dostatečně (to bude zřejmě většinou oříšek) prokázat, že nemáte žádné příjmy nad výše uvedené limity. Souhrnně se asi dá říct, že pokud se jednou rozhodnete pro dráhu umělce na fotobankách, tak s nějakou podporou od státu raději nepočítejte.
Jana

IP: 193.86.92.1xx

Reputace: 0

Příspěvekod Kuliparek » 24. srpen 2015 16:27

Děkuji za odpověď.
Ovšem o podporu od státu mi nejde. Myslím, že bych neměl ani na žádnou nárok už jenom kvůli tomu, že pobírám částečně invalidní důchod.
Takže je vpořádku, pokud tuto činnost (OSVČ na autorský zákon) pozastavím a prostě si nebudu posílat příjmy na skrill nebo paypal v době, kdy budu evidovaný na úřadu práce?
Kuliparek

Reputace: +33

Příspěvekod Ravennka » 24. srpen 2015 16:40

Ano, pak je to naprosto v pořádku ;)
Ravennka

Reputace: +750

Příspěvekod Jana » 24. srpen 2015 19:22

Bohužel to v pořádku není, protože příjem vám vzniká už prodejem obrázku. To, jestli si peníze - kredity převedete, z hlediska zákona žádnou roli nehraje. Jedinou možností je smazat, nebo pozastavit portfolio ve fotobankách s dotatečným předstihem aby v den registrace na Úřadu práce již nebylo aktivní.
Jana

Příspěvekod shalom3 » 24. srpen 2015 20:36

Jana píše:Bohužel to v pořádku není, protože příjem vám vzniká už prodejem obrázku. To, jestli si peníze - kredity převedete, z hlediska zákona žádnou roli nehraje. Jedinou možností je smazat, nebo pozastavit portfolio ve fotobankách s dotatečným předstihem aby v den registrace na Úřadu práce již nebylo aktivní.

Že by Úřady práce pátraly tak hluboko, jestli někdo náhodou nemá v nějaké fotobance obrázky a jestli se mu neprodávají :lol: ? To by měli raději lidem shánět práci, jako to donedávna bylo.
shalom3

Reputace: +1193

Příspěvekod Drvoštěp » 24. srpen 2015 20:47

Tak to asi nebude, to bych měl příjem už z toho že mi nějakej Ištván Serekeš pošle mail, že jsem
vyhrál v Uzbekistánské lotierii quadrilion, nebo že mi nikdo nezaplatí ani jednu fakturu...
Daním co mi příjde na účet né.

Jana píše:Bohužel to v pořádku není, protože příjem vám vzniká už prodejem obrázku. To, jestli si peníze - kredity převedete, z hlediska zákona žádnou roli nehraje. Jedinou možností je smazat, nebo pozastavit portfolio ve fotobankách s dotatečným předstihem aby v den registrace na Úřadu práce již nebylo aktivní.
Drvoštěp

IP: 78.102.210.2xx

Příspěvekod Jana » 24. srpen 2015 20:53

Kuliparek se ptal jak to má udělat, aby to bylo dobře. Na to jsem mu odpověděla. Předpokládám, že by se tady neptal, pokud by chtěl zatajit příjem. Protože pokud ho bude danit, tak by měl na FÚ dokládat příjmy za dané období,někde vyžadují kvůli kurzu měny i měsíční výpisy a případná kontrola si vyžádá náhled do účtů. Neposkytnutí náhledu (hesla) kontrole se považuje za maření výkonu. Většinou to zatím spraví čestné prohlášení, ale to se bude zřejmě brzo měnit.
Jana

Příspěvekod Návštěvník » 24. srpen 2015 20:58

Dávat přístup do účtu na Fb mi přijde přinejmenším jako hloupost...
At si Kulipárek vybere a zařídí se, postup se liší od pracovníka Fú. Když to dobře zamotá, tak mu projde lecos, když ho bude chtít někdo opálit, tak ho opálí
Návštěvník

IP: 92.240.185.2xx

Příspěvekod Jana » 24. srpen 2015 21:10

Ještě jsem zapomněla dodat, že americký FÚ našemu posílá každoročně v rámci Dohody o zabránění dvojímu zdanění přehledy o vašich příjmech v USA, které se běžně využívají při kontrolách.
Jana

PředchozíDalší

Zpět na Diskuse pro nováčky