Danění fotobank

Jste na fotobankách noví? Pište sem, pokud se chcete zeptat na ty nejzákladnější věci, potřebujete poradit, nebo se jen přivítat s místní komunitou.

Re: Danění fotobank

Příspěvekod Kuliparek » 9. říjen 2015 15:31

Ještě jeden dotaz bych měl.
Určitě se někdo už ptal, ale nemohl jsem to najít

Pokud bych si poslal za jeden měsíc například 9K z SS, 9K z Dreamstime, 9K z fotolie, tak by to nepodléhalo dani, protože od jednoho plátce jsem nepřesáhl 10K i když dohromady je to 27K?

Jestli to takhle je a třeba ze shutterstocku bych si poslal 15K a z ostatních po 5ti tisících, tak by se to sečetlo? Nebo by se jen zdanilo těch 15K a těch pár tisíc z jiných fotobank by se počítalo zase podle zákonu pro výdělky pod 10 tisíc.

Snad mě pochopíte (občas koukám, jak nekvalitně dokážu zplodit myšlenku do textu)
Předem děkuji za odpověď

PandaWild: Vy jste taky z Mostu? Jestli jo, tak bych se možná osobně rád zeptal na pár věcí hlavně ohledně toho danění a na zkušenosti s místními úřady :-D Popřípadě bych se poptal jestli máte tady v Mostě daňového poradce, že by mi to pak mohl udělat taky, když už je to někdo, kdo s tím má zkušenost tady v okolí ;)
Hodnocení: 0
Kuliparek

Reputace: +33

Příspěvekod Návštěvník » 9. říjen 2015 17:04

Tim že soustavně prodáváš fotky, tak podnikáš a měl by sis udělat ŽL. Tak hovoří zákon.

Takže, pokud jsi srab, nahlas se, taky na socialce, zdravotnim a finančaku musíš. Při zaměstnání jen odvedeš dan při ročním vyučtování nebo jak se to jmenuje (pokud vyděláš pruměrně nad nějakou částku, stejně musíš něco zaplatit navíc na socialce nebo kde) , pokud nemáš zaměstnání, odvedeš měsíčně zálohy jako každá OSVč.

Pokud na to máš koule, nic neřeš a užívej si.

PS: něco si sám naštuduj a neptej se na uřadech, raděj většinou kraviny (např prodáváte fotky? to je malo/velkoobchod)
PSS: neptej se na foru, ti co radí, tak platí, ty co maj koule jsou ticho ;-)
Návštěvník

IP: 92.240.175.1xx

Reputace: 0

Příspěvekod Finanční úřad » 9. říjen 2015 17:17

Toto diskusní fórum je sledováno.
Pozor na zavádějící informace od anonymů.
http://www.ucetnikavarna.cz/archiv/doku ... republice/
Finanční úřad

IP: 46.151.57xx

Příspěvekod Návštěvník » 9. říjen 2015 17:23

a pak ti někdo poradi přečíst si 8let starej článek, kterej se tě třeba netýká... :-)
Návštěvník

Příspěvekod PandaWild » 9. říjen 2015 17:43

Kuliparek píše:...tak by to nepodléhalo dani, protože od jednoho plátce jsem nepřesáhl 10K i když dohromady je to 27K?...
Při danění se sečtou všechny příjmy, včetně od zaměstnavatele, a ty se pak daní dohromady. Když jsou nějaké příjmy z fotobank, tak je třeba je vykazovat v daňovém přiznání, přestože může výsledně vyjít nulová daň.

Ano jsem z Mostu, ale přes týden jsem v Praze. S daňovým příznáním mi pomohla účetní z práce. V Mostě byli na úřadech velmi přívětiví a ochotně vysvětlovali co bylo třeba.
PandaWild

Reputace: +2006

Příspěvekod Kuliparek » 9. říjen 2015 18:03

Návštěvník: Ticho opravdu nebudu. Právě že ty koule mám na to ticho nebýt. Jsem registrovaný na autorský zákon na potřebných úřadech a chci mít vše legálně i když to znamená odvádět určitou část státu. Proto se na tohle všechno ptám.
Jinak děkuji za rady :-)
Čeká mě za tenhle rok první daňové přiznání, tak v tom mám guláš :-)
Kuliparek

Reputace: +33

Příspěvekod basti » 9. říjen 2015 18:10

To není o gulích, ale o naprosté debilitě. Vím o několika případech, kdy už do ČR oficiálně na úřad dorazily papíry z fotobanky/IRS. Pokud něco nepřiznáte, může se vám to vrátit jako bumerang klidně až po několika letech. Minimální odvody jsou okolo 50 tisíc ročně + doplatek daně, případné vrácení dávek a podpor, slev na dani atd. Takže po 3 letech hrdinství vás taková věc může vyjít na čtvrt milionu jen to fikne a ještě hrozí vleklé tahání se po soudech, protože za daňový únik je v ČR větší sazba jak za vraždu.

Takže kdo má gule, má offshore fimu v zahraničí a řeší to daňovou optimalizací tak, aby z toho neměl malér. Pokud někdo sedí na pracáku a načerno podniká na fotobankách, pak je jen čekatelem na malér, který dříve či později nevyhnutelně musí přijít.
Bloguju o fotobankách na www.stockphotography.cz :)
basti

Reputace: +71

Příspěvekod Návštěvník » 9. říjen 2015 18:34

basti nezlob se, tvůj comment má styl bajky...papíry nechodí, vleklost je individuální vjem, pokuta je vztah úřadu a pokutovaného v mantinelech tabulek atd...

Třeba to dotyčný riskne a při zisku pár tisícovek ročně na něj nepřijdou celou věčnost, to si musí vyhondotit sám...

Třeba je Kulipárek snědý spoluobčan, účet u fotobanky má na svého nevlastního děda, kterýá je jeho vlastní otec, paypal na mrtvou matku a účet v živnobance na nevlastní matku v lochu, pak se ho nic řečeného netýká ;-)
Návštěvník

Příspěvekod shalom3 » 9. říjen 2015 19:09

Kuliparek píše:Návštěvník: Ticho opravdu nebudu. Právě že ty koule mám na to ticho nebýt. Jsem registrovaný na autorský zákon na potřebných úřadech a chci mít vše legálně i když to znamená odvádět určitou část státu. Proto se na tohle všechno ptám.
Jinak děkuji za rady :-)
Čeká mě za tenhle rok první daňové přiznání, tak v tom mám guláš :-)

Myslím, že to není zas tak hrozné. Můžeš to dneska vyplnit na internetu na daňovém portále - adresa je http://adisspr.mfcr.cz/adistc/adis/idpr ... uvod.faces. Mají tam inteligentní formuláře, které Ti pomohou zkontrolovat správné vyplnění, leccos za Tebe dopočítají, zahrnuta je i nápověda. Hotový formulář si pak můžeš uložit jako pdf a předat na finančák, také ho můžeš poslat elektronicky přes datovou schránku jako xml soubor. Další možnost je odeslat ho rovnou přes ten portál, ale v tom případě musíš ještě na finančák doporučit takový doprovodný papír, který si také můžeš vytisknout na tom portále. (to je kvůli ověření identity pro ty, kteří nepoužívají elektronický podpis ani datovou schránku)
shalom3

Reputace: +1193

Příspěvekod kuliparekk » 10. říjen 2015 03:53

Třeba je Kulipárek snědý spoluobčan, účet u fotobanky má na svého nevlastního děda, kterýá je jeho vlastní otec, paypal na mrtvou matku a účet v živnobance na nevlastní matku v lochu, pak se ho nic řečeného netýká

To mě pobavilo v podnapilém stavu při pátečník večeru (sobotním ránu :-D)
kuliparekk

IP: 213.129.159.2xx

PředchozíDalší

Zpět na Diskuse pro nováčky