Danění fotobank

Jste na fotobankách noví? Pište sem, pokud se chcete zeptat na ty nejzákladnější věci, potřebujete poradit, nebo se jen přivítat s místní komunitou.

Re: Danění fotobank

Příspěvekod Ravennka » 27. říjen 2015 12:32

No rozhodne by jeden z Vas mel byt "doma" a nepodnikat - tj. byt v domacnosti, pak si plati jenom minimalni zdravotni - tj. neco pres 1000,- Kc/mesic, zadne socialni. A pokud to chcete upe ciste a nic neriskovat, tak druhy osvc, zalohy na soc i zdravotni je neco pres 4 tisice/mesic. Dane zadne platit z takoveho vydelku platit nebudes - nic se neplati snad od vydelku kolem 200k/rok.

Secteno, podtrzeno, pres 5 tisic mesicne das jenom za fixni povinne poplatky.
Hodnocení: 0
Ravennka

Reputace: +750

Příspěvekod sentio » 27. říjen 2015 16:55

@Ravennka moc díky (i za předchozí příspěvek v mém prvním vláknu),moc si toho vážím a jestli se nám to všechno podaří, tak i díky Vám zde na fóru.

Prosím, v čem je tedy ten rozdíl v danění pokud jde o autorský honorář oproti minulému roku (viz ten článek, který zmiňuji na předchozí str.) ?

A lze tedy udělat to, že zkusíme dál fotobanky krmit, překleneme dejme tomu celý příští rok, kdy příjmy budou mizivé a určitě do 5000kč/měsíc (nedělám si iluze) a výběr peněz z fotobanek na Paypal udělal až v momentě (a roce), kdy příjem přeleze zmíněnou částku?

Pokud jde o zdravotní, tak jsme slyšeli, že pokud člověk vycestuje z ČR na déle než půl roku a to pak doloží (pasem?) může se ze zdravotního odhlásit? Máte s tím někdo zkušenost?

Jinak k předpředchozímu příspěvku. Já nepsal, že v Latinskoamerických zemích lze v pohodě vyjít ve dvou lidech za 10000. Možná ano, když se člověk uskromní, sami to teď zjišťujeme. My máme něco našetřeno, takže budeme žít z toho. Nicméně, kdybychom přitom šmudlili něco do fotobanek a tím se účet netenčil tak rychle, byl bych mnohem klidnější. My se tam chceme věnovat dobrovolnické (neplacené) činnosti, takže příští rok budem žít asi jenom z toho co jsme si doteď našetřili.
Škoda jen, že se těch dejme tomu 4000Kč minimální sociální bude muset asi platit i když člověk vydělá málo. Přičemž minulý rok 2014 se to nemuselo (jestli jsem to teda pochopil správně). To je pro mě dost smutné zjištění a nezbývá než se s tím smířit. :roll:

Moc děkuji za jakoukoliv informaci, po internetu koluje mnoho zastaralých informací a ještě jsem nenašel případ, který by řešil přímo případ "chudšího" expota.

Váňa
sentio

Reputace: +20

Příspěvekod Michal10 » 27. říjen 2015 17:48

Pro info, tomu se nedá vyhnout ;) :

OSVČ 2015 (MIN ZDRAV. 1797 KČ A MIN SOC. 1943 KČ)
CELKEM ROČNĚ 3740 *12 = 44880 KČ

OSVČ 2016 (MIN ZDRAV. 1823 KČ A MIN SOC. 1972 KČ)
CELKEM ROČNĚ 3795 *12 = 45540 KČ
Michal10

IP: 88.102.90.1xx

Reputace: 0

Příspěvekod Ravennka » 27. říjen 2015 18:31

No, pokud byste si nic neposlali a jenom jste si peníze nechali na fb naskakovat, tak teoreticky byste nemuseli být osvč, ale prostě osoba bez zdanitelných příjmů - tj. žádné sociální, pouze platit si to minimální zdravotní (ale tady začnou někteří říkat, že je to soustavná činnost a musíš být osvč - imho když je to jen jakýsi příslib, tak se to tak považovat nedá, ale hádat se nebudu). Nicméně v tomhle případě to chce mít jenom fb, kde je možnost si to nechat poslat až když Ty chceš (nejde např. u iStocku, ten posílá při překročení $100 a víc se nebaví).

Co se týče neplacení zdravotního - to bohužel netuším. Podle mě můžeš být "nepřihlášen ke zdravotnímu" (tj. nemít žádnou zdravotní pojišťovnu), ale když se ti něco stane, tak ti nikdo nic nezaplatí (tj. si veškerou zdravotní péči platíš cash) - ale to jenom je info co jsem zaslechla u vedlejší přepážky, když jsem na zdrávce čekala, až mi tam něco vypapírují.
Ravennka

Příspěvekod foto » 27. říjen 2015 19:24

Zdravotní pojištění u osob bez zdanitelných příjmů (2015 - 1242,- Kč) se musí platit na rozdíl od sociálního pojištění, které je dobrovolné.
foto

IP: 46.135.68.2xx

Příspěvekod basti » 28. říjen 2015 12:50

Při vycestování do zahraničí mimo EU se dá z českého zdravotního pojištění odhlásit, ale JEN pokud tady nemáte živnost. Pak musíte platit minimální odvody i kdyby nevím co, prostě výpalné. Nejsem si jistý, že to není vázáno na zdravotní pojištění jinde - například cestovní pojištění atd., takže ona to zas taková úspora není, často naopak.

Co se fotobank týká, tak někteří dobráci radí nevybírat peníze a pak "nepodnikáte" atd. Prakticky to sice může projít, ale je to dost riskantní. Vy sice peníze nemáte, ale stejně tak když vystavíte faktury a nemáte je zaplacené, stát to nezajímá - prostě nesmíte podnikat a neplatit daně a odvody. Podnikání je soustavná činnost za účelem zisku, což fotobanky beze zbytku splňují - bez ohedu na vaše výdělky či vyplacené zisky. Zadat si vaše jméno do Google a najít vaše portfolio je otázka vteřin, takže opravdu opatrně.

Osobně si myslím, že dělat fotobanky ve chvíli, kdy nemáte jiné příjmy, je prostě blbost. Mám portfolio relativně dlouho, každý měsíc něco přidávám a moje zisky jdou rok od roku dolů už 4 roky, přestože jsem za tu dobu zdvojnásobil portfolio! Kamarád začínal loni, má portfolio cca 5000 fotek, špičkový fotograf a jeho výdělky jsou v řádu prvních stovek dolarů měsíčně. Tzn. pokud by naplno podnikal a nechodil k tomu do práce, odevzdá veškeré výdělky jen za odvody a zbyde mu NULA. Nerad to říkám, ale prostě fotobanky nejsou ani snadný ani rychlý výdělek a vyplatí se jako bokovka - ale bez dalších příjmů jít po hlavě jen do fotobank je minimálně půl roku až rok totální finanční sebevražda.
Bloguju o fotobankách na www.stockphotography.cz :)
basti

Reputace: +71

Příspěvekod Anika » 28. říjen 2015 14:29

Ještě mě k tomu napadá, že v prvním roce podnikání se poplatky nemusí odvádět, ale i tak se doplácejí zpětně (tedy neodvádí se pravidelné zálohy). Aspoň to tak pamatuju, snad se to nezměnilo. V tom případě je pak rozumné počkat se založením živnosti do nového roku.
Anika

Reputace: +248

Příspěvekod Navstevnice » 28. říjen 2015 14:57

Anika píše:Ještě mě k tomu napadá, že v prvním roce podnikání se poplatky nemusí odvádět, ale i tak se doplácejí zpětně (tedy neodvádí se pravidelné zálohy). Aspoň to tak pamatuju, snad se to nezměnilo. V tom případě je pak rozumné počkat se založením živnosti do nového roku.

Toto plati pouze pokud je podnikani vedlejsi cinnosti.
Navstevnice

IP: 213.220.254.2xx

Příspěvekod mid92 » 4. listopad 2015 00:14

Dobrý den,
jsem student pod 25 let a před týdnem jsem začal na Fotolii nahrávat ilustrace. Beru to pouze jako hobby, nestuduji grafický ani jiný umělecký obor. Nicméně koketuji s naivní představou, že bych si mohl jednou skrze fotobanky i trochu finančně přilepšit.

Rád bych vás požádal o radu, jak nyní postupovat dále.

Zatím je to bída, prodal jsem pouze jeden vektor za první týden při portfoliu o velikosti cca 20 kusů.

Otázka zní: Je nutné hlásit se na úřadech již v této fázi, přestože jsem ještě v podstatě nic nevydělal? Není vůbec jisté, zda budu v tvorbě pokračovat (nad tím budu uvažovat až po pár měsících při větším portfoliu). Mají se tyto věci řešit teprve ve chvíli, kdy se rozhodnu nechat si přeposlat první výplatu?

Nerad bych něco prošvihl, zároveň se nechci trápit papírováním a běháním všude možně, když to bude dost možná zbytečné a po pár měsících, až budu bilancovat, to zabalím.

Děkuji za vaši ochotu a čas.
mid92

Příspěvekod Ravennka » 4. listopad 2015 00:42

No, Ty máš výhodu, že když se staneš osvč, tak to máš jako vedlejší činnost - hlavní je studium, tudíž za tebe všechno platí stát a Ty po daních (vyúčtování) zaplatíš sociální a zdravotní jenom z toho, co opravdu vyděláš. Takže když si skočíš na živnosťák, tak nic nezkazíš, o nic nepřijdeš... =)

Nicméně 1 prodej za týden na Fotolii, kde máš 20 vektorů - to je hodně dobré.
Ravennka

PředchozíDalší

Zpět na Diskuse pro nováčky