Danění fotobank

Jste na fotobankách noví? Pište sem, pokud se chcete zeptat na ty nejzákladnější věci, potřebujete poradit, nebo se jen přivítat s místní komunitou.

Re: Danění fotobank

Příspěvekod mid92 » 4. listopad 2015 01:02

děkuji za bleskovou odpověď ! :)
Hodnocení: 0
mid92

Reputace: 0

Příspěvekod Ravennka » 4. listopad 2015 01:20

No ještě si počkej, on ti určitě ještě někdo další napíše nějaké dobré rady :mrgreen: (třeba je něco nového, o čem sama nevim a kecám... 8-) )

Jo ještě takovou malou noticku - uměleckou školu tu má fakt málokdo ;) Potřebuješ hlavně nadšení a vytrvalost - to je klíčem, i kdybys byl největší dřevo =)
Ravennka

Reputace: +750

Příspěvekod Mickies » 10. únor 2016 21:36

Ahoj nechci zakládat nové téma, nevíte prosím od kdy se platí nová výše odvodů na zdravotním a sociálním? Zda je to hned od nového roku, nebo až poté co podám daňové přiznání?
Mickies

Reputace: +14

Příspěvekod Pedro » 10. únor 2016 21:51

Mickies píše:Ahoj nechci zakládat nové téma, nevíte prosím od kdy se platí nová výše odvodů na zdravotním a sociálním? Zda je to hned od nového roku, nebo až poté co podám daňové přiznání?

Termíny pro podání a placení:
Daňové přiznání do 1.4.2016.
Přehled pro ZP nejpozději do jednoho měsíce ode dne, ve kterém mělo být podáno DP (do 2.5.2016).
Doplatek pro ZP je splatný nejpozději do 8 dnů po dni, ve kterém byl, nebo měl být podán Přehled za rok 2015.
Přehled pro OSSZ nejpozději do jednoho měsíce ode dne, ve kterém mělo být podáno DP (do 2. 5. 2016).
Doplatek pro OSSZ je splatný nejpozději do 8 dnů po dni podání Přehledu za rok 2015.
Pedro

Reputace: +78

Příspěvekod Ravennka » 10. únor 2016 21:54

On se ptá ale na zálohy... i když i tohle se tu asi hodí =)

Sociálka se platí až po přiznání, zdravotka po novu od ledna ;)

edit: Ještě přidám, že po novu je minimální zdravotka pro OSVČ 1.823 Kč
Ravennka

Příspěvekod Mickies » 10. únor 2016 22:28

Ravennka píše: zdravotka po novu od ledna ;)

D'oh! :lol:, blbý a dá se to nějak doplatit zpětně? Mám tím pádem zaplacené dvě platby ve staré výši.
Mickies

Reputace: +14

Příspěvekod Ravennka » 10. únor 2016 22:43

Normálně se platí zpětně... takže bys měl mít špatně jenom tu jednu platbu, kterou jsi teď posílal začátkem února. Ale pokud to platíš za leden v lednu, za únor v únoru, tak jenom prostě stačí doposlat ten rozdíl mezi minulou a současnou částkou... Ono klidně teoreticky bys tam mohl začátkem roku poslat třeba 10k a oni z toho budou každý měsíc hradit tu zálohu, dokud tam budeš mít "kredit".
+Mickies Hodnocení: +1
Ravennka

Příspěvekod YommY » 14. únor 2016 15:58

Ahoj,
Dotaz. Dává se k přiznání i příloha 3 nebo stačí jen příloha 1?
Díky
YommY

IP: 178.255.168.xx

Reputace: 0

Příspěvekod Kuliparek » 14. únor 2016 22:49

Nebyl by nějaký návod co a jak pro mě? stále z toho nejsem úplně moudrý .
Fotobanky tedy mám registrované jako autorský zákon bez živnostenského listu jako vedlejší činnost k hlavní práci. Daňové přiznání budu dělat tedy poprvé. firemní účetní mě trochu zaskočila. řekla mi o nějakých papírech, jestli nemám ze živnostenského úřadu, který po mě chtěla. Říkal jsem, že odtamtud absolutně nic nemám, že je to autorský zákon bez živnostenského listu a že jsem registrovaný na FÚ a na zdravotní a soviální pojišťovně. (tak říkala, že to ještě nějak zjistí, že s tím nemá zkušenost)

Zajímalo by mě tedy jakým způsobem a co vše k tomu potřebuju.. někdo tu psal něco o čestném prohlášení atd.. Nejsem z toho vůbec moudrý... Vydělky přesahují 10K, což jsem taky oznamoval na ZP.
Pochopil jsem tedy dobře, že jakmile bude hotovo (jsem reglej od ledna 2015, kdy mi přišla první výplata.. Takže prostě první daňové přiznání), tak prostě zaplatím vypočítanou částku od účetní a pak mi přijde jaké mám platit zálohy měsíčně a každý měsíc budu tedy platit? Jsem z toho stále zmaten. Tak se omlouvám za moje (možná opakované) natvrdlé otázky :-D
Kuliparek

Reputace: +33

Příspěvekod patrikslezak » 15. únor 2016 08:29

Pokud máš fotobanky jako vedlejší činnost a nepřesahuješ určitou částku v zisku, žádné zálohy platit nebudeš, z tvé hlavní činnosti odvádíš zdrav. pojišťovně zálohy. Po daňovém přiznání na FU zajdeš na Zdrav. Poj., podáš přehled a zaplatíš jednorázově částku, kterou si vypočítáš ze zisku z fotobanek a to samé je na OSSZ. U OSSZ je rozhodná částka pro placení záloh 63 865 Kč zisk, t,j příjmy-výdaje.
Výdaje buď skutečné, nebo paušální, záleží co je výhodnější. Já v roce 2015 nakupoval objektivy, ateliérové světla, takže jsem vyšel v zisku do mínusu, do ztráty, ztrátu lze uplatnit v dalších pěti letech na přiznání na finančním úřadě, u OSSZ a zdrav. pojišťovny ztrátu z minulých let uplatnit nelze.
patrikslezak

Reputace: +11

PředchozíDalší

Zpět na Diskuse pro nováčky