Danění přímů z fotobank

Pochlubte se svými úspěchy, zanadávejte na fotobanky, upozorněte na novinky

Re: Danění přímů z fotobank

Příspěvekod navstevnice » 24. únor 2016 09:13

NadaK2 píše:Dobrý den,
mohl by mi někdo zde přesně poradit, jak zahrnout příjmy z fotobanky do daňových příjmů? Účetní chce po mne podklady - kolik to bylo před zdaněním a nějaké doklady. Poskytuje SS přehled hrubých a čistých výdělků? Nebo jen stačí vytisknout tabulku příjmů za každý měsíc a tuto přiložit jako doklad. Jak jste to řešilli? Tyto příjmy se pak normálně daní nebo je to již zdaněno v zemi prodeje a u nás se již nedaní? To by bylo dvojí zdanění. Letos daním poprvé a trochu s tím bojuji.
Děkuji
Naďa

Koukni na SS do záložky Earnings - Earnings summary, tam jsou všechny odeslané platby přehledně v tabulce. To, co ti fotobanky vyplatily, je částka, kterou celou zahrneš do daňového přiznání a zdaníš - právě vyplněním W8BENu se předchází dvojímu zdaňování.

K daňovému přiznání žádné doklady o příjmech z fotobank přikládat nemusíš, ty by chtěl FÚ vidět až při případné kontrole - osobně to řeším čestným prohlášením, kde každoročně sepíšu u každé fotobanky zisky + si pro jistotu archivuji reporty o platbách u těch, které je posílají nebo mají ke stáhnutí (např. Fotolia Credit Conversion Receipt nebo Getty Payment report).
Hodnocení: 0
navstevnice

IP: 194.228.134.1xx

Reputace: 0

Příspěvekod NadaK2 » 25. únor 2016 12:32

Děkuji za info, již je mi to zřejmé.

Naďa
NadaK2

Reputace: +4

Příspěvekod Neznamy » 29. únor 2016 08:25

Uvádí se někde v daňovém přiznání, že jsou příjmy z fotobank příjmy ze zahraničí? Na několika místech v daňovém přiznání jsem našel zmínku o příjmech ze zahraničí, ale nikde mi to na naší situaci nesedělo. Pokyny jsou psané úřední (právní) hatmatilkou, které nerozumím.
Neznamy

Reputace: +58

Příspěvekod YommY » 29. únor 2016 08:38

Ahoj,
Já to nezaškrtával, protože jsem to pochopil tak, že je to tam kvůli tomu aby si se vyhnul dvojímu zdanění. Vzhledem k tomu, že mi daníme pouze v ČR tak jsem to vyhodnotil taky jako nerelevantní.
+Anika Hodnocení: +1
YommY

IP: 194.39.218.xx

Příspěvekod Anika » 29. únor 2016 09:29

Neznamy píše:Uvádí se někde v daňovém přiznání, že jsou příjmy z fotobank příjmy ze zahraničí? Na několika místech v daňovém přiznání jsem našel zmínku o příjmech ze zahraničí, ale nikde mi to na naší situaci nesedělo. Pokyny jsou psané úřední (právní) hatmatilkou, které nerozumím.

Já jsem to loni uvedla jako příjmy ze zahraničí, s tím ale, že nebyla odvedená daň, takže to daním tady, na FÚ s tím měli akorát zmatek, volali mi, jak to vlastně myslím, vyjasnili jsme to po telefonu, naštěstí, ale už to tak uvádět nebudu.
Stejně mi nebylo pořádně jasné, jak to do těch kolonek vyplnit, jak píšeš, na naší situaci to moc nesedí.
Anika

Reputace: +248

Příspěvekod styna » 29. únor 2016 09:42

Já jsem ho podávala v pátek a nemám z toho dobrý pocit. Daňový poradce byl paf z toho co po něm chci. Taktéž na FÚ jsem musela vysvětlovat co a jak, že se s tím ještě nesetkaly. To zcela chápu. Ale nějak mě šokovalo, že jsem vysvětlovala co je Paypal :o Nakonec jsem to podala a uvidím, jestli to projde ...

Zcela překvapivé bylo, že jsem měla vyplnit v příloze 1, že nevedu ani daňovou evidenci ani účetnictví, když uplatňuji paušální výdaje.

Hodiny jsem se trápila studováním ohledně přílohy č.3 a co je metoda zápočtu atd. a v případě, že je uzavřená W8BEN a nestrhává se v zahraničí daň, tak je zbytečné se s ní zabývat.
styna

Reputace: +40

Příspěvekod Neznamy » 29. únor 2016 11:07

Nemám rád tyhlety růžové formuláře. :-) Tak díky všem za jejich postřehy jak je vyplňují.
Neznamy

Příspěvekod prudek » 2. březen 2016 03:56

No taky v tom plavu.

No momentalně su finančně v p....(dal jsem výpověď a cestoval), ale musím dát přiznání, takže jedinej můj příjem jsou fotky a za loňskej rok to z fotobank dělalo cca. 250 000,-Kč. No i daňový poradci ví h.... a úředníci neví o moc víc (poradce chce jen prachy, ale úředníci chtějí podle mejch zkušeností aspoň pomoci). Je mě to celkem jedno jak to přiznám, protože i při autorskejch právech a 40% do nákladů nezaplatím nic nad to co musím na zdravko a sociálku, ale:

1) Pokud se nemýlím, tak sečtu dolary z fotobank a násobím je jednotným kurzem ČNB pro USD což je pro loňskej rok 24,69

2) nikdo mi nebyl schopen říci, zda můžu použít 40% do nákladů jako Autorská práva, nebo 60% do nákladů (mám živnosťák) jako fotografické práce. Toto je můj dotaj, zda v tom má někdo jasno. Letos použiji autorská práva, bo jsem ještě pod hranicí vícevýdajů.

Pro rok 2015 je odpočet daně (daň kterou neplatíš) 24 840 Kč. Tzn. při 165 600 Kč zisku neplatíš žádnou daň, jen to co musíš na zdravko a sociálku.To znamená že do příjmu z fotobank nezplatíš nic na víc:
a) 40%náklady = příjem 276 000 Kč
b) 60%náklady = příjem 414 000 Kč
Letos to neřeším, protože i když to vyplním blbě, tak neudělám únik. No ale za rok to bude asi jinak a mé příjmy budou vyšší. Tak co s tím? Dá se použít i b), nebo je to napadnutelný a musím to přiznávat jako a)?

Další dotaz. Příloha 3 by pro nás neměla být relevantní a měli bychom to dát (z USA je dohoda) rovnou do přílohy č. 1.? A to jako součet USD x jednotný kurz USD?

Dík za odpověď předem.
Dan
prudek

IP: 37.44.22.xx

Příspěvekod prudek » 2. březen 2016 04:01

Jo a asi jsem slepej. Koná se letos fotobankovej průskum? Kdežtak mi sem hoďte odkaz.
prudek

IP: 37.44.22.xx

Příspěvekod Neznamy » 2. březen 2016 08:29

prudek píše:No taky v tom plavu.

Neručím za to, nejsem daňař, ale co vím tak:
1) ano, je to tak jak píšeš
2) někdo tu uplatňuje paušál 40 % někdo 60 %. Nevím o tom, že by jedno z toho bylo správně a další ne.

Jak píšeš, že letos to neřešíš - myslím si, že je dobré to mít jednotné. Takže pokud pro příští rok plánuješ 60 %, i letos bych dal 60 %. Pak to není tak "podezřelé". A při případné kontrole bys nemusel odůvodňovat, proč jsi jednou dával 40 % a jednou 60 %, když příjmy jsou z toho samého zdroje.

Zadruhé, těch 40 % sice nemusí zvýšit daň, ale může to zdražit sociálku nebo zdrávko. Zvlášť na tu sociálku bych si dal pozor, tam to vidím jako velmi pravděpodobné, že bys platil zbytečně vyšší částku, pokud bys dal 40% paušál. Ale to je jen můj odhad.
+PandaWild Hodnocení: +1
Neznamy

PředchozíDalší

Zpět na Všeobecná fotobanková diskuse