dobry a nie moc drahy fotoaparat pre fotobanky

Jste na fotobankách noví? Pište sem, pokud se chcete zeptat na ty nejzákladnější věci, potřebujete poradit, nebo se jen přivítat s místní komunitou.

Re: dobry a nie moc drahy fotoaparat pre fotobanky

Příspěvekod knutt » 20. duben 2016 17:46

hypotekyfidler.cz píše:
Neznamy píše:O tom, že pro fotobanky stačí rozlišení 4-6MPx dost pochybuju.

O spoustě věcí se dá samozřejmě diskutovat a mít různý úhel pohledu, toto je ale objektivní a prokazatelný fakt - a většina zákazníků si stejně stahuje menší rozlišení Tak toto u mě neplatí- já mám drtivou většinu prodejů na Fotolii XXL,XL a L -na jiných FB to nesleduji.Fotím Canonem D5 MkII s L objektivy a vyhazování fotek z technických důvodů prakticky neznám.
Hodnocení: 0
knutt

IP: 81.200.57.1xx

Reputace: 0

Příspěvekod hypotekyfidler.cz » 20. duben 2016 18:40

A za kredity nebo jako subscription? Protože jestli to je to subscription, tak si samozřejmě stahují maximální velikost, protože je to stejná cena. Taky je ještě otázka, jestli za ty peníze, za které se dnes na fotobankách prodává, stojí vůbec za to jim tam větší velikosti dávat.
Já mám 700d a k tomu cenově přiměřené objektivy a poté, co jsem se naučil správně editovat (5min na fotku, maximálně), tak mě kvůli neostrosti nebo overeditingu vyhodí šutr tak 10% - a těchto 10% vezmou z 90% na fotolii a jinde.
Samozřejmě, o co lepší vybavení, o to větší radost z práce. Ale ekonomicky na microstocku nemá drahé vybavení smysl (a u focení svateb, nemovitostí, dětí, portrétů na firemní weby .... a já nevím, čím vším se dnes může fotograf reálně živit, také ne).
hypotekyfidler.cz

Reputace: +341

Příspěvekod knutt » 20. duben 2016 21:42

hypotekyfidler.cz píše:A za kredity nebo jako subscription? Protože jestli to je to subscription, tak si samozřejmě stahují maximální velikost, protože je to stejná cena. Taky je ještě otázka, jestli za ty peníze, za které se dnes na fotobankách prodává, stojí vůbec za to jim tam větší velikosti dávat.
Já mám 700d a k tomu cenově přiměřené objektivy a poté, co jsem se naučil správně editovat (5min na fotku, maximálně), tak mě kvůli neostrosti nebo overeditingu vyhodí šutr tak 10% - a těchto 10% vezmou z 90% na fotolii a jinde.
Samozřejmě, o co lepší vybavení, o to větší radost z práce. Ale ekonomicky na microstocku nemá drahé vybavení smysl (a u focení svateb, nemovitostí, dětí, portrétů na firemní weby .... a já nevím, čím vším se dnes může fotograf reálně živit, také ne).

Asi 60% subscription a 40% kredity.Nedělám jen FB a D5 jsem měl již předtím.
knutt

IP: 81.200.57.1xx

Příspěvekod ypres.bass » 20. duben 2016 21:50

hypotekyfidler.cz píše:Samozřejmě, o co lepší vybavení, o to větší radost z práce. Ale ekonomicky na microstocku nemá drahé vybavení smysl (a u focení svateb, nemovitostí, dětí, portrétů na firemní weby .... a já nevím, čím vším se dnes může fotograf reálně živit, také ne).
já jsem sice se svým sportovním editorialem naprostý atyp, ale moje stávající vybavení (D600+několik 2.8 skel) mne prostě už nehorázně limituje, jenomže další krok kam můžu upgradovat je až Nikon D4 nebo D4s a tam se bavíme řádově 80-100tis jenom tělo
www.politicon.eu | www.simonds.store
ypres.bass

Reputace: +26

Příspěvekod Neznamy » 21. duben 2016 08:26

hypotekyfidler.cz píše:Ale ekonomicky na microstocku nemá drahé vybavení smysl (a u focení svateb, nemovitostí, dětí, portrétů na firemní weby .... a já nevím, čím vším se dnes může fotograf reálně živit, také ne).

Drahé vybavení (možná) smysl nemá, ale kvalitní ano. Je to samozřejmě na každém jaký má přístup. Já odvádím stoprocentní práci (fotobanky mám na fulltime) a nespokojím se s tím, abych měl něco nekvalitního jako výrobní nástroj.
Neznamy

Reputace: +58

Příspěvekod ToM » 21. duben 2016 11:28

malinko zaparazituji na tomto vlákně.

prosím o názor ty co mají s daným vybavením zkušenost. (nebo kohokoli, jak by to kdo řešil)

Momentálně mám: Canon 7D (jedničku) a objektivy 24-70 a 70-200 (ještě mám rybí oko 8-15, ale přemýšlím, zda si ho nechám, nebo prodám)

Chci přikoupit 5D II s tím že na tom FF bude 27-70 a na 7D nechám 70-200.

Ale trochu mě straší na mysl, jestli neprodat 7D a mít jen jedno tělo 5D III o kterém si "myslím" (nevím), že spojuje výhody obou těl jak 7D tak 5D II.

Osobně se kloním k první verzi, mít dvě těla. Pomalejší, ale kvalitnější FullFrame na širokáč a k tomu rychlý crop který využije delší sklo. Ale rád se dozvím jiný názor, pohled na věc, nebo připomínku.
ToM

IP: 178.255.168xx

Příspěvekod Jirik » 21. duben 2016 11:48

Pokud fotíš sport, nebo reportáže, tak tam se asi dvě těla uplatní (např. nepotřebuješ při rychlé akci, měnit dva objektivy, nasazovat blesk a pod.). Na studiové focení asi stačí jen ten FF. Ale třebas zase na makro fotky, asi bude lepší ten APSC snímač. Jen tak mne napadá, jestli místo 5Dmk2, nezvolit třebas novější 6D? Ale neporovnával jsem tyto dvě těla, tak jen odhaduji, že čip u 6D bude méně šumět, ale konstrukčně na tom bude asi zase o něco hůře než 5Dmk2. A pak cena, použitá 5Dmk2, oproti nové 6D.
https://SecreLocal.com - Meet Girls Live Chat - No Verify - Anonymous Sex Dating - [url=https://SecreLocal.com/girls.html] Local Dating Sites [/url]
Jirik

Reputace: +38

Příspěvekod ToM » 21. duben 2016 18:24

Jirik píše:Pokud fotíš sport, nebo reportáže, tak tam se asi dvě těla uplatní (např. nepotřebuješ při rychlé akci, měnit dva objektivy, nasazovat blesk a pod.). Na studiové focení asi stačí jen ten FF. Ale třebas zase na makro fotky, asi bude lepší ten APSC snímač. Jen tak mne napadá, jestli místo 5Dmk2, nezvolit třebas novější 6D? Ale neporovnával jsem tyto dvě těla, tak jen odhaduji, že čip u 6D bude méně šumět, ale konstrukčně na tom bude asi zase o něco hůře než 5Dmk2. A pak cena, použitá 5Dmk2, oproti nové 6D.

Ty jo ta 6D, to je dobrý tip. Nevím proč jsem si myslel, že má elektronickou uzávěrku, teď čtu zase mechanickou, jsem z toho nějaký zmatený. Každopádně po nějakých rychlých recenzích a srovnání je to nyní favorit, díky.
ToM

IP: 93.91.49.1xx

Příspěvekod ledinka » 21. duben 2016 18:36

garganel píše:Cafte vsetci co fotite pre fotobanky. Potreboval by som poradit pri kupe fotoaparatu ktory budem vyuzivat na fotenie pre fotobanky. Moj cenovy limit je do 500 eur. Chcem fotit prevazne prirodu a sem tam nejake jedlo. Dik za info.

Teda nevim, jak moc dobry jsi fotograf a jak moc to myslis s prodavanim fotek na FB vazne (jako zda miris na mety zdejsich borcu, co to tu maj jako fulltime job...)
Ale ja kdyz jsem si kupovala zdrcadlovku, tak mi kamaradi fotografove rekli: Hele kup si nejzakladnejsi zrcadlovku (idealne od Cannonu) a hraj si. Funkce vyssich modelu stejne nevyuzijes. A kdyz budes chtit machrovat, tak si kup lepsi objektiv...

To same bych poradila i tobe - i s tou nejzakladnejsi zrcadlovkou muzes udelat hodne parady - ono o uspechu fotky nerozhoduje to, cim je fotka nafocena, ale co je na ni a jak je nasledne upravena (viz IM_photo).

A az ti to vydela na lepsi vypabevi, tak si udelej radost klidne tim fullframem:)
ledinka

Reputace: +1

Příspěvekod Jirik » 21. duben 2016 18:43

Jo ma to byt stejny cip jako 5DmkIII, jen telo je z umnele hmoty a nejake zakladni funkce-ovladani jako u zakladnich zrcadlovek od Canonu, a jeden stredovy krizovy zaostrobaci bod. Ale pro atelierove foceni je to asi dostacujici. Ted jsem videl nabidku telo a objektiv za 50k s DPH nebo telo za 40k. Jo a vodotesny to asi nebude. Taze spise do atelieru nezli do dzungle. Sam premyslim ze bych jej poridil, ale zatim jsem presedlal na Olympus kvuli malemu a lehkemu rozmeru, ale stoji to za houby, oproti Canonu co jsem mnel.

Odesláno z mého LG-D405 pomocí Tapatalk
https://SecreLocal.com - Meet Girls Live Chat - No Verify - Anonymous Sex Dating - [url=https://SecreLocal.com/girls.html] Local Dating Sites [/url]
Jirik

Reputace: +38

PředchozíDalší

Zpět na Diskuse pro nováčky