Editace IPTC ve windows exploreru

Jste na fotobankách noví? Pište sem, pokud se chcete zeptat na ty nejzákladnější věci, potřebujete poradit, nebo se jen přivítat s místní komunitou.

Editace IPTC ve windows exploreru

Příspěvekod Kulíšek » 5. červen 2016 16:07

Zdravím, funguje vám editace IPTC v nativním win prohlížeči souborů (průzkumník Windows)? Ať dělám co dělám změna se prostě neuloží. Změna se projevuje jen po dobu spuštěného PC, ale když ho restartuju, nebo když dám obrázek na fb tak tam změna není.

Používám speciální programy, ale nechci je spouštět a čekat až se vše načte když jsem našla chybu v jednom slově.
Hodnocení: 0
Kulíšek

Reputace: +10

Re: Editace IPTC ve windows exploreru

Příspěvekod sedmicka7a » 5. červen 2016 16:10

Kulíšek píše:Zdravím, funguje vám editace IPTC v nativním win prohlížeči souborů (průzkumník Windows)? Ať dělám co dělám změna se prostě neuloží. Změna se projevuje jen po dobu spuštěného PC, ale když ho restartuju, nebo když dám obrázek na fb tak tam změna není.

Používám speciální programy, ale nechci je spouštět a čekat až se vše načte když jsem našla chybu v jednom slově.

mně to normálně funguje a uloží se to. :)
http://www.megapixel.cz/foto/106527
http://www.shutterstock.com/gallery-2703055p1.html
sedmicka7a

Reputace: +48

Příspěvekod shalom3 » 5. červen 2016 17:22

Editace mně funguje v průzkumníku a uloží se, ale určitě se nepřenese na SS (na ostatní fb teď nevím). Ale když ten obrázek otvírám znovu v průzkumníku, tak je tam vše, jak jsem zadala. Používám W7.
shalom3

Reputace: +1193

Příspěvekod Juraj » 5. červen 2016 17:32

čo sa týka keywords, prenáša to aj do SS aj ked nie vždy :D
momentálne si myslím že je to preto, že medzi niektorými slovami nie je medzera napr.

pattern;globe;

naposledy som si dal na to pozor, a preniesli sa
čiže takto

pattern; globe;

ešte neviem naisto či to je tým, ešte to budem sledovať :)
Juraj

Reputace: +5

Příspěvekod PandaWild » 5. červen 2016 18:32

Může mít na to ještě vliv program, kterým se to editovalo předtím. IPTC je obvykle v souboru ve dvou formátech, IPTC a XMP (keywords tam jsou 2x nebo 3x). Když je některý z formátů nepřesný, mohly by Windows upravit jen ten kterému rozumí, ale fotobanka použije ten druhý. (s tím býval problém se starou verzí ACDSee)
PandaWild

Reputace: +2006

Příspěvekod Juraj » 5. červen 2016 18:38

Dnes mi na SS nahralo keywords na 10 súborov z 13, neviem stále v čom to je :shock:
Juraj

Příspěvekod Kulíšek » 5. červen 2016 19:59

Díky všem za dpovědi.
Tak bud jsem našla další věc kterou můj OS prostě nezvládá a nebo je teda chyba v tom co říka PandaWild - to zkusím prozkoumat. Jinak používám na editaci PhotoStock.
Kulíšek

Reputace: +10

Příspěvekod PandaWild » 5. červen 2016 20:43

Mohlo by něco říct vypsat si informace z JPG programem exiftool před úpravou a po úpravě - bylo by vidět, zda se obsah v IPTC změní korektně. Program se spouští z příkazového řádku, lze si na to připravit CMD soubor. Příkaz "exiftool.exe -a -u *.jpg -w .txt" vypíše podrobné informace ze všech JPG souborů v adresáři do stejnojmenných TXT souborů. Porovnání výpisů TXT (nalezení změn) se dá udělat systémovým příkazem fs nebo programem BeyondCompare.
PandaWild

Reputace: +2006

Příspěvekod shalom3 » 5. červen 2016 23:01

Jenom ještě pro upřesnění - například jeden jpg popíši pomocí Photostocku. Pak stejný jpg musím vygenerovat např. kvůli nějaké chybě znovu a uložím ho prozatím pod jiným názvem. Vezmu v průzkumníku ten původní jpg, titulek a klíčová slova překopíruji klasicky (CRTL+C, CTRL+V) do toho nově vygenerovaného. Udrží se, uloží. Ale na SS se nepřenesou.
shalom3

Reputace: +1193

Příspěvekod Juraj » 7. červen 2016 17:32

tiež doplním, tie tri obrázky u ktorých sa keyworrds nepreniesli na SS (a ešte niekde inde), boli s inej aplikácie než zvyšok, takže Panda mal pravdu
Juraj

Další

Zpět na Diskuse pro nováčky