Shuttertock

Jste na fotobankách noví? Pište sem, pokud se chcete zeptat na ty nejzákladnější věci, potřebujete poradit, nebo se jen přivítat s místní komunitou.

Shuttertock

Příspěvekod Mildenmi » 14. červenec 2016 09:04

Ahoj,

už skoro 3/4 roku se snažím nahrávat na shutterstock svoje fotky. Začínal jsem pouze s fotkami hub (s těmi jsem neměl rovněž problém s přijetím na tuto fotobanku, vzali mně 10 z 10-ti) Časem nahrávám i jiné věci, viz tento link.

http://www.shutterstock.com/cat.mhtml?g ... id=3723242

Momentálně ani nemám velký problém s přijímáním fotek, zatím cca 370 fotek ale výdělek pouze 13dolarů. Jsem hodně na rozpacích zda mám pokračovat, co myslíte?

Milan
Hodnocení: 0
Mildenmi

IP: 91.187.34.xx

Reputace: 0

Re: Shuttertock

Příspěvekod Neznamy » 14. červenec 2016 09:26

Má rada bude jako vždy - stačí si položit pár otázek:
Komu jsou fotky určené?
Jsou potenciálních zákazníků po celém světě spíš jednotky nebo desítky tisíc?
Co konkurence, nemá lepší fotky a (nebo) lepší klíčová slova?

Co se týká klíčových slov a popisků, ta máš napsaná naprosto nevhodně. Např. tyto dvě fotky mají skoro stejná klíčová slova (vybral jsem náhodně):
http://www.shutterstock.com/pic-451545544/
http://www.shutterstock.com/pic-449082016/
Přitom je na nich něco úplně jiného. 90 % klíčových slov tam nemá být, namátkou: " a good deal, a great deal, a lot, air, blue, clothes, daughter, family, father, interesting, love, many, mother, much, son, twoo, view, visage, word"

Např. u fotky 451545544 je i nesmyslný popisek. Kdo by vyhledával "kluk"? Není spíš důležitější co dělá?

Doporučoval bych tedy zapracovat na tématech, a u stávajících fotek vylepšit klíčová slova a popisky.
+PandaWild Hodnocení: +1
Neznamy

Reputace: +58

Příspěvekod Návštěvník » 14. červenec 2016 09:34

Děkuji Ti.

Milan
Návštěvník

Příspěvekod Neznamy » 14. červenec 2016 09:41

Ještě k těm klíčovým slovům (kromě toho jak jsem na příkladu dvou fotek uvedl, že jich je tam 90 %, která tam nemají být), tak taky naopak, plno ti jich tam chybí.
Neznamy

Příspěvekod Návštěvník » 14. červenec 2016 09:54

zapracuji na opravách
Návštěvník

Příspěvekod Ravennka » 14. červenec 2016 09:59

Já nevím, jestli je to monitorem, který je na ntb v práci, ale ty fotky se mi zdají strašně pošmourné. Já chápu, že v lese není moc světla, venku nejsou denně super světelné podmínky, ale i tak... trochu bych je "odšedivěla" (můj pracovní název, prostě více světla v postprocesu) + přitáhla bych barvy. Není to už potom tak věrohodné, ale ty fotky potom rázem vypadají úplně jinak a mnohdy stačí jenom málo...

Máš velký potenciál v tom, že máš děti, které jsou ochotny se nechat fotit :mrgreen: Nicméně vůbec si nedokážu představit, k čemu by se prodala třeba tahle fotka http://www.shutterstock.com/cs/pic-4509 ... KJGxQ-1-73 Už jenom ten výraz... ;)

Až bude hezky a slunečno, vem je ven a tam je foť v předem rozmyšlených "pózách" a situacích. Nejmíň polovina těch fotek dětí je super do rodiného alba, ale nedokážu si představit jejich využití kdekoliv jinde.
+PandaWild, +admin Hodnocení: +2
Ravennka

Reputace: +750

Příspěvekod PandaWild » 14. červenec 2016 10:13

Musely by se ty fotku i trochu jinak pojmout, změnit titulky i slova (jak radí Neznamy). "Boy in city Zlin" nikoho nezajímá, ale "Angry boy"/"Speaking boy" by už mohlo být žádanější. Ne rodinné album, ale nabízet možnosti využití, které může kupec hledat. (také nevím k čemu je u holčičky s květem "a lot off" nebo camera, lens, překlep togehter, chybí flower, bloom, blossom, romantic, child, kid, hand, girl v kw)
PandaWild

Reputace: +2006

Příspěvekod Neznamy » 14. červenec 2016 10:37

Ravennka píše:Já nevím, jestli je to monitorem, který je na ntb v práci, ale ty fotky se mi zdají strašně pošmourné. Já chápu, že v lese není moc světla, venku nejsou denně super světelné podmínky, ale i tak... trochu bych je "odšedivěla" (můj pracovní název, prostě více světla v postprocesu) + přitáhla bych barvy. Není to už potom tak věrohodné, ale ty fotky potom rázem vypadají úplně jinak a mnohdy stačí jenom málo...

Až bude hezky a slunečno, vem je ven a tam je foť v předem rozmyšlených "pózách" a situacích. Nejmíň polovina těch fotek dětí je super do rodiného alba, ale nedokážu si představit jejich využití kdekoliv jinde.

Nn, monitorem to není. U mě jsou taky tmavé. A souhlasím, že by jim barevné oživení a přidání expozice prospělo.

Co se týká toho vyrazit ven kdy je hezky slunečno a fotit, to je dobrá rada, ale ještě bych dodal, že "portréty" je dobré fotit ve stínu, nejlépe co nejblíž k rozhraní mezi světlem a stínem. Ostré stíny, které jsou na přímém slunku "portrétům" rozhodně nesvědčí.
+PandaWild, +Ravennka Hodnocení: +2
Neznamy

Příspěvekod Bananaboy » 14. červenec 2016 10:46

Modelky na pláži sa fotia zásadne za priameho slnka a svedčí im to. :lol: Nech si kúpi odrazky a iné serepetičky na zmäkčenie tieňov o ktorých ja ako ilustrátor nemám ani poňatia ako sa používajú, ale pre neho ako fotografa by to mala byť rutinná záležitosť. ;)
Bananaboy

Reputace: +1077

Příspěvekod -Tereza- » 14. červenec 2016 11:06

Ahoj, souhlasím s Ravennkou, fotky jsou trochu moc tmavé a vybledlé, zapracovala bych tedy na post procesu - úprava barev/jasu/expozice etc. Narychlo jsem zkusila dvě trochu zvýraznit:

http://imgur.com/a/Lu4uv

Podívej se na podobné populární dětské fotky na SS, jsou často až přesvětlené nebo mají přesycené barvy, ale to právě kupující nejvíc zaujme. A potom ta keywords - schválně se také inspiruj u podobných nabízených fotek, jde o to co nejvíce popsat danou situaci, osobu, doplňky, událost, aktivitu, emoce etc. Třeba tady http://www.shutterstock.com/pic-4344326 ... 7SfeA-2-11 budeš mít třeba nadpis - dreamy little blonde girl with blooming clover crown smelling a flower. a klíč. slova namátkou - girl, little, blonde, hair, crown, flowers, clover, shamrock, blooming, blossom, leaves, white, earrings, flower chain, wreath, tiara, headband, nature, garden, nose, pollen, allergy, hay fever, sense, meadow, dreamy, thinking, wonder, contemplating, princess, caucasian, cute, sweet, toddler, child, kid, outdoors, fairy, play, game, plant, smelling, scent, smiling, fresh, hair accessories, pretty, sad, happy, missing someone, imagination, gift, adorable, fantasy, rural, romantic, daughter, baby, spring, summer, sniffing, grey dress/t-shirt/blouse/shirt, floral, weave, braid, closed/brown eyes, shy, melancholic, 4 year old....
+Anika, +PandaWild, +Ravennka Hodnocení: +3
-Tereza-

IP: 94.112.211xx

Další

Zpět na Diskuse pro nováčky