od pižla » 2. únor 2017 09:26
Jako první krok doporučuji udělat výběr toho nej. Potom vytipovat fotobanky, kam se vyplatí nahrávat.
Já osobně jsem na Shutterstocku, Fotolii, Dreamstime, 123RF a Depositphotos-řazeno dle výdělečnosti. Pět fotobank sama za sebe vidím jako optimální počet, 1-2 jsou podle mě málo, protože alespoň v začátcích nebudou zisky bůhvíjaké, takže víc fotobank=peníze budou přibývat na více místech. Ale zase bych to s počtem fotobank nepřeháněla-člověk musí stíhat fotit+upravovat, případně tvořit vektory, sledovat trendy apod., poté nahrávat, popisovat a asi by mě nervovalo, kdybych věděla, že např. na dvou fotobankách mám vše nahráno, popsáno komplet, na dalších třech mám jen nahráno a musím popisovat a na dalších X ještě nemám ani nahráno a nejspíš bych v tom časem měla binec... Navíc ne všechny fotobanky se vyplatí a než se drbat s fotobankou, kde budu mít 5 dolarů za rok, to radši ten čas zužitkuju k tvorbě nových věcí a nahraju je tam, kde se prodají...
Co se týče samotné tvorby, doporučuju sledovat tutoriály, zajímavosti, chodit do diskuzí a tvořit na více frontách-těžko prorazíš např. s jedním tématem-fotky si budou vzájemně konkurovat a nakupující si vybere jednu, kterou bude považovat za nejlepší. Takže pokud fotíš např. přírodu, tahej foťák všude s sebou a snaž se zaměřit na víc úhlů pohledu-celek, detail, zajímavé tvary, barvy, makra, textury, světla a stíny... Pořád ještě podle mě vedou vektorové ilustrace před fotkama, co se týče žádanosti a prodejnosti, takže bych se zaměřila i na grafiku. Např. abstraktní pozadí, flat design, sety ikon apod. jsou stále v kurzu a pokud je máš/umíš vytvořit, určitě bych do toho šla.
Co se týče administrativy, jak již bylo řečeno v počátcích určitě nebudou zisky tak závratné, abys okamžitě musel lítat pro živnosťák, spíš bych začala nahrávat na fotobanky, ošahala si prostředí, zjistila co a jak a přitom si zjišťovala informace o papírování. Já sama jsem začala daňové přiznání podávat až v době, kdy jsem s jistotou věděla, že budu mít ve fotobankách každý měsíc výplatu, kterou si z Paypal či Moneybookers převedu na účet, tudíž by nepřiznání zisku mohlo znamenat problém. Do té doby to bylo jen šplhání k výplatě a dokud ti jen naskakují dolary ve fotobance a nic nemáš fakticky převedeno na účet, netřeba to řešit.
|
+Dragonfly, +Sagi, +admin
|
Hodnocení: +3
|