Začátky s fotobankou

Jste na fotobankách noví? Pište sem, pokud se chcete zeptat na ty nejzákladnější věci, potřebujete poradit, nebo se jen přivítat s místní komunitou.

Re: Začátky s fotobankou

Příspěvekod pižla » 2. únor 2017 09:26

Jako první krok doporučuji udělat výběr toho nej. Potom vytipovat fotobanky, kam se vyplatí nahrávat.

Já osobně jsem na Shutterstocku, Fotolii, Dreamstime, 123RF a Depositphotos-řazeno dle výdělečnosti. Pět fotobank sama za sebe vidím jako optimální počet, 1-2 jsou podle mě málo, protože alespoň v začátcích nebudou zisky bůhvíjaké, takže víc fotobank=peníze budou přibývat na více místech. Ale zase bych to s počtem fotobank nepřeháněla-člověk musí stíhat fotit+upravovat, případně tvořit vektory, sledovat trendy apod., poté nahrávat, popisovat a asi by mě nervovalo, kdybych věděla, že např. na dvou fotobankách mám vše nahráno, popsáno komplet, na dalších třech mám jen nahráno a musím popisovat a na dalších X ještě nemám ani nahráno a nejspíš bych v tom časem měla binec... Navíc ne všechny fotobanky se vyplatí a než se drbat s fotobankou, kde budu mít 5 dolarů za rok, to radši ten čas zužitkuju k tvorbě nových věcí a nahraju je tam, kde se prodají...

Co se týče samotné tvorby, doporučuju sledovat tutoriály, zajímavosti, chodit do diskuzí a tvořit na více frontách-těžko prorazíš např. s jedním tématem-fotky si budou vzájemně konkurovat a nakupující si vybere jednu, kterou bude považovat za nejlepší. Takže pokud fotíš např. přírodu, tahej foťák všude s sebou a snaž se zaměřit na víc úhlů pohledu-celek, detail, zajímavé tvary, barvy, makra, textury, světla a stíny... Pořád ještě podle mě vedou vektorové ilustrace před fotkama, co se týče žádanosti a prodejnosti, takže bych se zaměřila i na grafiku. Např. abstraktní pozadí, flat design, sety ikon apod. jsou stále v kurzu a pokud je máš/umíš vytvořit, určitě bych do toho šla.

Co se týče administrativy, jak již bylo řečeno v počátcích určitě nebudou zisky tak závratné, abys okamžitě musel lítat pro živnosťák, spíš bych začala nahrávat na fotobanky, ošahala si prostředí, zjistila co a jak a přitom si zjišťovala informace o papírování. Já sama jsem začala daňové přiznání podávat až v době, kdy jsem s jistotou věděla, že budu mít ve fotobankách každý měsíc výplatu, kterou si z Paypal či Moneybookers převedu na účet, tudíž by nepřiznání zisku mohlo znamenat problém. Do té doby to bylo jen šplhání k výplatě a dokud ti jen naskakují dolary ve fotobance a nic nemáš fakticky převedeno na účet, netřeba to řešit.
+Dragonfly, +Sagi, +admin Hodnocení: +3
pižla

IP: 2a00:1028:83b0:1e6a:cdf2:6c6:9def:31xx

Reputace: 0

Příspěvekod Sagi » 2. únor 2017 10:35

Taktéž doporučuji pořádně prostudovat zdejší prima web fotobanky.cz. A tady je mých pár shrnutých rad pro začínající fotobanéře https://tabitaworld.blogspot.cz/2017/01 ... utors.html ;)
+Bananaboy, +Dragonfly Hodnocení: +2
Sagi

Reputace: +41

Příspěvekod Ravennka » 2. únor 2017 13:58

pižla píše: poté nahrávat, popisovat a asi by mě nervovalo, kdybych věděla, že např. na dvou fotobankách mám vše nahráno, popsáno komplet, na dalších třech mám jen nahráno a musím popisovat a na dalších X ještě nemám ani nahráno a nejspíš bych v tom časem měla binec...

Používat IPTC! To je nejdůležitější rada, která existuje... ušetří to do budoucna spoustu spoustu času a starostí. Já nahrávám asi na 8 míst a to tak, že otevřu 8 oken Total Commanderu vedle sebe a najednou uploaduju na všechno najednou ;)

Nicméně fotobanky kam 100% "musíš" je SS a Fotolie... to je top a pak už se to různí. 123RF první rok bude paběrkovat, pak se to rozběhne... Deposit u mne po málu, ale velice pravidelně, Dreams ze začátku mi dělal největší částky, ale za ty roky se asi něco změnilo, teď to není nic extra. Ještě doporučuju BigStock, ten je u mne na 4. místě. Tam je vopruz nahrávání, ale já u nahrávání většinou koukám na něco v telce a ten upload (kategorie, atp) je taková druhotná činnost, tak mi to nevadí tolik jako popisovat :lol:
+Dragonfly Hodnocení: +1
Ravennka

Reputace: +750

Příspěvekod Dragonfly » 2. únor 2017 15:59

Děkuji za další cenné komentáře, nakonec to zas tak složitý nebude... snad :) o víkend se začnu pomalu registrovat... Díky za pomoc :)

Mimochodem, ještě něco k převodu peněz... z toho co jsem pochopil budou dolary naskakovat ( no spíš "pomaloučku se plazit" bude ten správný výraz :D ) na účet ve fotobance... no a z účtu ve fotobance to převedu na účet PayPal a z účtu PayPal na bankovní... tudíš můžu převést každý cent hned jak prodám fotku, nebo to můžu syslit půl roku na fotobankách a převést to až najednou jako větší částku a přiznání tedy řeším, až v případě, že bych přendal na účet přes 15 000kč+/měsíc... je to tak ?
Hodnocení: 0
Dragonfly

Příspěvekod castyhost » 2. únor 2017 16:12

castyhost

IP: 92.240.175.1xx

Příspěvekod Ravennka » 2. únor 2017 16:16

Dragonfly píše: přiznání tedy řeším, až v případě, že bych přendal na účet přes 15 000kč+/měsíc... je to tak ?

To by bylo fajn, ale je to 15 tisíc za rok ;)
Ravennka

Příspěvekod Noldo » 2. únor 2017 16:29

Každá fotobanka má minimálnu sumu, ktorú ti je ochotná poslať. SS má 35 dollárov inde je to myslím 50.
Inak na povzbudenie. Začínal som v decembri a na konci tohto mesiaca by som chcel prvých 35 dollárov. Na SS zatiaľ tesne pod 300 fotiek. Na fotolií podobne a asi 4 € na Dreamstime ešte viac a nepredalo sa nič. Na Istocku ešte nemám všetky schválené, ale nepredalo sa nič na Alamy nemám ešte všetky kategorizované, nepredalo sa nič.

Môj tip je nahrabať si čo najviac vlastných fotiek a začať to zo začiatku plniť, čo to dá, nech to naskakuje aspoň viditeľne. Dokonca nie je ani tak dôležitá kvalita obrázkov, predali sa mi aj fotky z mobilu a kompaktu.
Noldo

Reputace: +10

Příspěvekod Dragonfly » 3. únor 2017 12:14

Úspěšně jsem se zaregistroval na první 4 fotobanky, no zajimavé, že u dvou chtěli pas/občanku či tak něco a u dvou zase ne, čekal bych to všude stejné, ale fajn... Mockrát všem děkuji :)
Dragonfly

Příspěvekod Ravennka » 3. únor 2017 12:19

Já mám pocit, že doklad chtějí všude - možná žes to jenom nenašel :mrgreen: kde to máš bez občanky?
+Dragonfly Hodnocení: +1
Ravennka

Příspěvekod Dragonfly » 3. únor 2017 12:30

teď si nejsem jistý, asi Dreamstime a 123rf... já si to taky myslím, proto jsem to zmínil... přihlásím se tam a kouknu se kde by to mohlo být.
Dragonfly

PředchozíDalší

Zpět na Diskuse pro nováčky