Zodpovědnost za obsah fotky pro komerční využití

Pochlubte se svými úspěchy, zanadávejte na fotobanky, upozorněte na novinky

Zodpovědnost za obsah fotky pro komerční využití

Příspěvekod Veronika » 15. únor 2017 16:45

Můj život na fotobankách neustále provází lehká nervozita, jestli na fotkách, které prodávám není něco, co by tam nemělo být... Kdo má vlastně finální zodpovědnost za obsah fotky? Já jako autor nebo fotobanka, když fotku přijala a nabízí ke komerčnímu použití? (ze stran vlastnických práv, autorství něčeho co je na fotce a tak...)

A kontaktoval vás třeba někdy někdo z fotky určené jako editorial, že se mu nelíbí, že prodáváte fotku, na které je?
Hodnocení: 0
Veronika

IP: 91.6.125.1xx

Reputace: 0

Re: Zodpovědnost za obsah fotky pro komerční využití

Příspěvekod Host » 15. únor 2017 17:17

Odpovědnost nese vždy ten, který má nejméně peněz na advokáty... Zcela nejjistější je, nic nefotit, nekreslit a raději se ani na nic nedívat, nestahovat a neřešit... :mrgreen: :ugeek:
+GreatWhite, +Marsan, +PandaWild, +Ravennka Hodnocení: +4
Host

IP: 193.86.92.1xx

Příspěvekod Ravennka » 15. únor 2017 18:00

Jediné, co se mi kdy stalo, bylo když jsem dávala Doomsday clock na všechny fb, tak nejdřív mi to všude přijali a pak mi asi za týden ze SS přišlo, že to musí stáhnout, protože jim psali z Bulletin of Atomic Scientists, že to není OK a ať to stáhnou ze SS...
Ravennka

Reputace: +750

Příspěvekod ivusakzkrabice » 15. únor 2017 18:29

v shutterstocku tohle řeší, že dáš fotku jako editorial, pokud je na ní osoba poznatelná nebo je tam místo, které by mohlo mít property release. v profimediích mám zase volby Ano/Ne pro property release a model release, to pak vidí kupující, dle mého pokud fotku s NE použije komerčně, ne jako editorial, tak se vystavuje nebezpečí on. dle mého by to tak mělo fungovat.
ivusakzkrabice

Reputace: +751

Příspěvekod Veronika » 15. únor 2017 20:10

ivusakzkrabice píše:v shutterstocku tohle řeší, že dáš fotku jako editorial, pokud je na ní osoba poznatelná nebo je tam místo, které by mohlo mít property release. v profimediích mám zase volby Ano/Ne pro property release a model release, to pak vidí kupující, dle mého pokud fotku s NE použije komerčně, ne jako editorial, tak se vystavuje nebezpečí on. dle mého by to tak mělo fungovat.

Jo editorial je mi jasný. U toho jsem spíš řešila to, jestli se vám někdy někomu stalo, že by se někdo z lidí na editorial fotce ozval, že se mu nelíbí, že prodáváte fotku, ne které je... (i když podle mě nemá právní nárok požadovat stažení, pokud není fotka nějak urážlivá, ale spíš tak jako z toho lidského hlediska...)

U toho komerčního focení jsem to myslela spíš tak, že mám třeba v portofiu fotku, na které je tacháč našeho auta. Detail. Ale kdo se v tom vyzná, je samo schopný auto identifikovat. Design je něčí práce... Shutterstock to schválil a prodává a tak mě zajímá, co by se dělo, kdyby se to někomu nelíbilo...
Veronika

Příspěvekod Veronika » 15. únor 2017 20:12

Ravennka píše:Jediné, co se mi kdy stalo, bylo když jsem dávala Doomsday clock na všechny fb, tak nejdřív mi to všude přijali a pak mi asi za týden ze SS přišlo, že to musí stáhnout, protože jim psali z Bulletin of Atomic Scientists, že to není OK a ať to stáhnou ze SS...

A prodalo se mezi tím něco?
Veronika

Příspěvekod Veronika » 15. únor 2017 20:13

Host píše:Odpovědnost nese vždy ten, který má nejméně peněz na advokáty... Zcela nejjistější je, nic nefotit, nekreslit a raději se ani na nic nedívat, nestahovat a neřešit... :mrgreen: :ugeek:

Právě :D
Veronika

Příspěvekod Ravennka » 15. únor 2017 20:36

Veronika píše:A prodalo se mezi tím něco?

Ne-e. Si myslím, že i kdyby se to prodalo, že by se nic neřešilo. Člověk najde díru na trhu a oni hned takhle :cry:
Ravennka

Reputace: +750

Příspěvekod patrikslezak » 16. únor 2017 01:04

Fotil jsem na Animefestu v Brně, od organizátora jsem měl po emailu souhlas, že tam můžu fotit (Credential), nahrál jsem fotky jako editorial, a na facebooku se rozjela po mě křížová výprava. Jeden člověk co jsem ho vyfotil se našel na stránkách amerického výrobce materiálu, z kterých se dělají cosplay kostýmy. Ta firma koupila editorial fotku, ale použila ji jako komerční. S tím cosplayerem vedli nějakou korespondenci. Firma tvrdila, že fotku koupila jako komerční, přitom sem jí jako komerční nikde nenabízel, a nabídla tomu člověku zdarma nějaký materiál. Sledoval jsem stránky té firmy a fotku po několika dnech raději smazali. Ten člověk, co jsem ho vyfotil, mi nenapsal, ale moje dcera tu diskusi na facebooku zjistila. Reakce lidí byli : fotograf jedná nemorálně, cosplayer tráví hodiny výrobou kostýmů, pak si ho fotograf vyfotí a vydělává na tom. Napsal jsem tomu člověku, že chybu udělala ta firma, co koupila fotku a použila ji ke komerčnímu účelu. Ten vyfocený člověk, mi napsal, že fotku co jsem pořídil, jsem vyfotil příliš komerčně, měl jsem ho vyfotit jak pózuje před jinými fotografy a s tím fotografem a širším okolím, aby ta fotka měla více zpravodajské téma a ne tak komerční, jak jsem to udělal já. Myslím, že pokud člověk fotí lidi, se záměrem, že fotku nahraje jako editorial,nemá od nich písemný souhlas, pohybuje se na tenkém ledě. Lidí vůbec netuší, že existují nějaké editorial účely a nemusí se jim to líbit. Tohle je ta fotka https://www.shutterstock.com/cs/image-p ... -426331918
+ivusakzkrabice Hodnocení: +1
patrikslezak

Reputace: +11

Příspěvekod hypotekyfidler.cz » 16. únor 2017 07:25

To je jeden z dalších příkladů, proč by člověl měl na fotobankách vystupovat pod anonymním nickem, který se nedá identifikovat a ideálně bez uvedení státu. Ale když si tam člověk zakládá účet, tak je blbej a nic netuší a potom se to už nedá změnit, mám pocit. Nebo se to dá změnit?
hypotekyfidler.cz

Reputace: +341

Další

Zpět na Všeobecná fotobanková diskuse