Fotil jsem na Animefestu v Brně, od organizátora jsem měl po emailu souhlas, že tam můžu fotit (Credential), nahrál jsem fotky jako editorial, a na facebooku se rozjela po mě křížová výprava. Jeden člověk co jsem ho vyfotil se našel na stránkách amerického výrobce materiálu, z kterých se dělají cosplay kostýmy. Ta firma koupila editorial fotku, ale použila ji jako komerční. S tím cosplayerem vedli nějakou korespondenci. Firma tvrdila, že fotku koupila jako komerční, přitom sem jí jako komerční nikde nenabízel, a nabídla tomu člověku zdarma nějaký materiál. Sledoval jsem stránky té firmy a fotku po několika dnech raději smazali. Ten člověk, co jsem ho vyfotil, mi nenapsal, ale moje dcera tu diskusi na facebooku zjistila. Reakce lidí byli : fotograf jedná nemorálně, cosplayer tráví hodiny výrobou kostýmů, pak si ho fotograf vyfotí a vydělává na tom. Napsal jsem tomu člověku, že chybu udělala ta firma, co koupila fotku a použila ji ke komerčnímu účelu. Ten vyfocený člověk, mi napsal, že fotku co jsem pořídil, jsem vyfotil příliš komerčně, měl jsem ho vyfotit jak pózuje před jinými fotografy a s tím fotografem a širším okolím, aby ta fotka měla více zpravodajské téma a ne tak komerční, jak jsem to udělal já. Myslím, že pokud člověk fotí lidi, se záměrem, že fotku nahraje jako editorial,nemá od nich písemný souhlas, pohybuje se na tenkém ledě. Lidí vůbec netuší, že existují nějaké editorial účely a nemusí se jim to líbit. Tohle je ta fotka
https://www.shutterstock.com/cs/image-p ... -426331918