prodání vlastních portrétových fotek

Jste na fotobankách noví? Pište sem, pokud se chcete zeptat na ty nejzákladnější věci, potřebujete poradit, nebo se jen přivítat s místní komunitou.

Re: prodání vlastních portrétových fotek

Příspěvekod PandaWild » 23. březen 2017 15:40

hypotekyfidler.cz píše:...a řeknu zmáčni to,...
Ne, pokud to zmáčkne jiná osoba, tak je autorem on, protože i když poslechne příkaz, tak stále je tím ovlivňujícím faktorem který to zmáčknutí svou "tvořivostí" nakonec rozhodne (ovlivní čas o zlomky sekundy a obraz může být jiný). Mezi příkazem a spouští nesmí být vložená další osoba, musí to být např, na dálkový ovladač. Nebo samospoušť - ten kdo ji aktivoval tak tím do toho vnesl své autorství a proto je autorem.

Do tvořivosti zasahuje více lidí, modelka se může považovat za autora protože do toho také vkládá svou tvořivost. Ale když může být autorem jen jeden, tak u fotek by mělo být rozhodující ten kdo to zmáčkne, ne ten kdo naaranžuje scénu atd. U obrazu je také autorem ten kdo obraz přenese na plátno, ne ten kdo připraví scénu nebo pózující modelka. Teprve až v tom jednom okamžiku zmáčknutí spouště vytvoří to umělecké dílo a tím se stává autorem.
Hodnocení: 0
PandaWild

Reputace: +2005

Příspěvekod Ravennka » 23. březen 2017 15:52

hypotekyfidler.cz píše:jak by to bylo s rengenovým snímkem? Mám krásný panoramatický rentgen všech zubů i se zanícenou sedmičkou vlevo nahoře...

Prodávám 3 rentgenové snímky, na páteř + hlavu a na rameno nechtěli nikde nic. Na část hlavy se zuby chtěli (někde) PR osoby, které je ten rentgen ;) mám to tam chvíli, ale to se zuby se párkrát prodalo.
+ivusakzkrabice Hodnocení: +1
Ravennka

Reputace: +750

Příspěvekod hypotekyfidler.cz » 23. březen 2017 15:59

Já jsem se na ten rengen ještě teď díval, mám tam spoustu plomb, korunek, můstků atd ... trošku to kazí výsledný umělecký dojem, tak nevím.
Pandawild: takhle jsem si to také vždycky vykládal, ale té definici to podle mne neodpovídá - byl by to zajímavý a dlouhý soudní spor. Ovšem to si jen tak teoretizujeme, půjdeme raději zase něco dělat.
+PandaWild Hodnocení: +1
hypotekyfidler.cz

Reputace: +341

Příspěvekod PandaWild » 23. březen 2017 16:04

Jo, to je teorie a vlastně jen pro případy soudních sporů. Jinak stejně mnozí máme v portfoliu např. fotky od svých nejbližších, i ten rentgen bych tam zkoušel protlačit.
PandaWild

Příspěvekod ivusakzkrabice » 23. březen 2017 16:13

Ravennka píše:Prodávám 3 rentgenové snímky, na páteř + hlavu a na rameno nechtěli nikde nic. Na část hlavy se zuby chtěli (někde) PR osoby, které je ten rentgen ;) mám to tam chvíli, ale to se zuby se párkrát prodalo.

super, někde se mi tu válí rentgen mých zubů, jsou tam krásně zpříčený osmičky dole (už je mám mnoho let venku a stejnou dobu vrácení rentgenu své zubařce dlužím), teď když nebolí bych je mohla zpeněžit!
ivusakzkrabice

Reputace: +751

Příspěvekod ivusakzkrabice » 23. březen 2017 16:23

to by vyřešila samospoušť nebo dálková spoušt..
ivusakzkrabice

Reputace: +751

Příspěvekod Ravennka » 23. březen 2017 16:35

ivusakzkrabice píše:super, někde se mi tu válí rentgen mých zubů, jsou tam krásně zpříčený osmičky dole (už je mám mnoho let venku a stejnou dobu vrácení rentgenu své zubařce dlužím), teď když nebolí bych je mohla zpeněžit!

Určitě! Jen do toho... když už ses s nima natrápila, tak ať Ti taky něco dají pozitivního ;) mamon! 8-)
+ivusakzkrabice Hodnocení: +1
Ravennka

Příspěvekod PandaWild » 23. březen 2017 16:43

Jestli to teda bude mít dostatečné rozlišení a kvalitu - co jsem měl rentgen čehosi tak to bylo dost malé a pro fotobanky nepoužitelné.
PandaWild

Příspěvekod Ravennka » 23. březen 2017 16:55

Ty moje jsou taky 1200x1400 nebo tak nějak... Reshade a zvětšit na velikost něco přes 3 tisíce a většina fb to bere :mrgreen:
Ravennka

Příspěvekod Host » 23. březen 2017 17:07

PandaWild píše:
Ne, pokud to zmáčkne jiná osoba, tak je autorem on, protože i když poslechne příkaz, tak stále je tím ovlivňujícím faktorem který to zmáčknutí svou "tvořivostí" nakonec rozhodne (ovlivní čas o zlomky sekundy a obraz může být jiný). Mezi příkazem a spouští nesmí být vložená další osoba, musí to být např, na dálkový ovladač. Nebo samospoušť - ten kdo ji aktivoval tak tím do toho vnesl své autorství a proto je autorem.

Do tvořivosti zasahuje více lidí, modelka se může považovat za autora protože do toho také vkládá svou tvořivost. Ale když může být autorem jen jeden, tak u fotek by mělo být rozhodující ten kdo to zmáčkne, ne ten kdo naaranžuje scénu atd. U obrazu je také autorem ten kdo obraz přenese na plátno, ne ten kdo připraví scénu nebo pózující modelka. Teprve až v tom jednom okamžiku zmáčknutí spouště vytvoří to umělecké dílo a tím se stává autorem.

Tohle není pravda ani podle našeho autorského zákona. Velmi podrobně se k tomu vyjadřuje Shutterstock v článcích a Istock to má rozepsané v pravidlech. Autor nápadu je autorem. Podle pandovy logiky by asistenti fotografů v soudních sporech zničili už dávno své zaměstnavatele...

Opět píši: Pando, než začneš psát nesmysly, tak si o problematice něco zjisti... :roll:
Host

IP: 193.86.92.1xx

Reputace: 0

PředchozíDalší

Zpět na Diskuse pro nováčky