prodání vlastních portrétových fotek

Jste na fotobankách noví? Pište sem, pokud se chcete zeptat na ty nejzákladnější věci, potřebujete poradit, nebo se jen přivítat s místní komunitou.

Re: prodání vlastních portrétových fotek

Příspěvekod admin » 23. březen 2017 22:46

Ještě k těm opicím, zrovna dnes večer jsem byl na školení Právní základy pro grafiky a mimo jiné se to tam také rozebíralo. Každopádně jsem se dozvěděl, že autorské dílo je pouze to dílo, které vzniklo kreativní tvorbou ČLOVĚKA. Takže opice žádné autorské dílo nevytvořily a dotyčný fotograf spor prohrál (fotky opic mohl používat kdokoliv bez porušení autorských práv).

Mimochodem moc zajímavé školení to bylo.
+ivusakzkrabice Hodnocení: +1
Fotograf, grafik, fotobankéř na volné noze a místní admin | fotobanky.cz | ilustrator.cz | dubanci.cz
admin
Site Admin

Reputace: +627

Příspěvekod shalom3 » 23. březen 2017 23:19

Pokud bys měl čas a chuť, určitě by leckdo uvítal, abys některé bodíky ze školení dal do článečku.

Osobně dané téma také vnímám spíš tak, že když si někdo zakoupí nějakou službu, měl by mít nárok její výsledky používat podle svého uvážení. Kdybych například měla nějaký nápad na bytový doplněk, zadala ho uměleckému truhláři, zaplatila bych mu domluvenou cenu, tak bych si jej pak už mohla prodávat ve vlastní režii. Nechci tím zlehčovat práci fotografky, je mi jasné, že poskytla prostředky (ateliér), svoje znalosti - ale nicméně, za zakázku dostala zaplaceno, předala zákaznici i digitální formu. Samozřejmě, je i jiná možnost - že bych truhláři (či jinému poskytovateli služby) za práci nezaplatila a dohodli bychom se na provizi z každého prodaného kusu. Těžko říci, tuzemské právo je dost pružné a dá se vykládat lecjakým způsobem, ale to už je na umu právníka. Šla bych tedy na to napřímo, nechala bych si od fotografky potvrdit, že se vzdává autorství nebo že si nečiní nároky na finanční odměnu z jakéhokoli dalšího využití fotografií. Fotobanky stejně těžko mohou zjistit, jak ta fotka byla pořízena a tedy jde jen o to, aby nedošlo k soudnímu sporu mezi zákazníkem a dodavatelem služby.
+foxinka Hodnocení: +1
shalom3

Reputace: +1193

Příspěvekod Anika » 24. březen 2017 07:21

To s tím truhlářem je špatný příklad, nemůže prodávat za provizi, musí každý kus znovu vyrobit, takže má znovu a znovu náklady a znovu do toho musí vložit práci. Fotka se vyfotí jednou a prodávat se může donekonečna.
Ledaže by prodal jen nápad a vyrábělo by se to jinde. Pak to ale není truhlář ale designer:)
Hodnocení: 0
Anika

Reputace: +248

Příspěvekod Host » 24. březen 2017 07:50

Pro všechny tyto případy je dobré mít nastavenu ve fotoaparátu automatickou autorizaci každého snímku a jméno majitele techniky, který je ideálně totožný s autorem. Z rawu se údaje vymazat nedají a jen málokdo nepoučený dokáže smazat data z upraveného obrázku. Už několikrát se mi to osvědčilo v praxi, když někdo bez dovolení použil náhledy z mých fotek na sociálních sítích...
Host

IP: 193.86.92.1xx

Reputace: 0

Příspěvekod castyhost » 24. březen 2017 08:03

"Už několikrát se mi to osvědčilo v praxi,"
to mi řekni jak?
castyhost

IP: 92.240.162.1xx

Příspěvekod Baldion » 24. březen 2017 08:04

Našel jsem k tomu pár vět:

Autorem je fyzická osoba, která dílo vytvořila.

Právo autorské k dílu, které vzniklo společnou tvůrčí činností dvou nebo více autorů do doby dokončení díla jako dílo jediné (dílo spoluautorů), přísluší všem spoluautorům společně a nerozdílně

Spoluautorem není ten, kdo ke vzniku díla přispěl pouze poskytnutím pomoci nebo rady technické, administrativní nebo odborné povahy nebo poskytnutím dokumentačního nebo technického materiálu, anebo kdo pouze dal ke vzniku díla podnět.

Osobnostních práv se autor nemůže vzdát; tato práva jsou nepřevoditelná a smrtí autora zanikají

Taky se tam ale píše:
Autor má právo udělit jiné osobě smlouvou oprávnění k výkonu majetkového práva

Takže to vypadá, že autorské právo je nepřevoditelné, ale je možné udělit oprávnění k výkonu majetkového práva v určitém rozsahu, který je dán smlouvou. A podle všeho poskytnutí nápadu a případně i nákresu truhláři nebo fotografovi nezakládá právo na spoluautorství.
Ufff. Není nad to dělat výkopové práce. Tam je autorství vyhloubené díry naprosto nezpochybnitelné :lol:
+foxinka Hodnocení: +1
Baldion

Reputace: +131

Příspěvekod foxinka » 24. březen 2017 09:07

Baldion píše:Našel jsem k tomu pár vět:

Autorem je fyzická osoba, která dílo vytvořila.

Právo autorské k dílu, které vzniklo společnou tvůrčí činností dvou nebo více autorů do doby dokončení díla jako dílo jediné (dílo spoluautorů), přísluší všem spoluautorům společně a nerozdílně

Spoluautorem není ten, kdo ke vzniku díla přispěl pouze poskytnutím pomoci nebo rady technické, administrativní nebo odborné povahy nebo poskytnutím dokumentačního nebo technického materiálu, anebo kdo pouze dal ke vzniku díla podnět.

Osobnostních práv se autor nemůže vzdát; tato práva jsou nepřevoditelná a smrtí autora zanikají

Taky se tam ale píše:
Autor má právo udělit jiné osobě smlouvou oprávnění k výkonu majetkového práva

Takže to vypadá, že autorské právo je nepřevoditelné, ale je možné udělit oprávnění k výkonu majetkového práva v určitém rozsahu, který je dán smlouvou. A podle všeho poskytnutí nápadu a případně i nákresu truhláři nebo fotografovi nezakládá právo na spoluautorství.
Ufff. Není nad to dělat výkopové práce. Tam je autorství vyhloubené díry naprosto nezpochybnitelné :lol:

No... :D takže defakto teda nemám žádná práva k fotkám které jsem dostala.. jen mi to přijde divné a trochu nedořešené. Majetkové právo by to vyřešilo. Však přeci jak je to s filmy třeba. Taky ho prodá někomu a ten má pak nárok to dávat třeba do kina a vydělávat tím.. Tak s tímhle to taky musí jít, jen je na to nějaká jiná cesta..
foxinka

Příspěvekod duben » 24. březen 2017 09:13

Musela by na tebe převést majetková práva pro nakládání s fotografií. Tam si nejsem jistý, jak to akceptují fotobanky a možný se k tomu budou stavit různě podle toho z jaké jsou země a jaká je v dané zemi jurisdikce ohledně autorského a majetkového zákona.

Dovedu si představit, že fotograf tohle odsouhlasí, ale osobně bych pak jako fotograf chtěl vědět dopředu, že takhle chceš s fotkami nakládat a adekvátně o to navýšil cenu. Asi desetinásobně. Podobně jako je bežné že si pořídíš písníčku na poslech, nebo tu samou s mnohem dražší licencí pro použití ve fitku, na diskotéce apod.
www.duben.org | www.fotorady.cz | microstocktools.com | www.afrodita.name | www.soutez.org | www.youtube.com/LucieDubnova - fitness online
duben

Reputace: +272

Příspěvekod Miky » 24. březen 2017 09:19

foxinka píše:.. jen mi to přijde divné a trochu nedořešené. Majetkové právo by to vyřešilo. Však přeci jak je to s filmy třeba. Taky ho prodá někomu a ten má pak nárok to dávat třeba do kina a vydělávat tím.. Tak s tímhle to taky musí jít, jen je na to nějaká jiná cesta..

Napr. V USA lze prodat autorska prava.
Naopak v CR je nelze prodat nebo prevest az do smrti autora(lze to resit distribucni smlouvou a prodejem licenci).
+Ravennka, +foxinka Hodnocení: +2
Miky

Reputace: +68

Příspěvekod Host » 24. březen 2017 09:38

Baldion píše:Našel jsem k tomu pár vět:

[i]Autorem je fyzická osoba, která dílo vytvořila.

Přesně tohle jsem měl na mysli. Fotograf je jediným nezpochybnitelným autorem když dílo vymyslí, zajistí produkci i postprodukci a veškerou spolupráci s dalšími osobami má ošetřenu smluvně. K větším projektům je dobré mít napsaný scénář se situačními náčrtky. Kdo fyzicky stiskl tlačítko spouště, je v tomto případě vedlejší...
Host

IP: 193.86.92.1xx

PředchozíDalší

Zpět na Diskuse pro nováčky